IN MEMORIAM Vasilj Adžić: Ispraćen je onako kako je i živeo – uz prijatelje i bluz


Veliki čovek, gradska ikona, veseljak, multimedijalni umetnik iz Kosovske Mitrovice, Vasilj Adžić, preminuo je iznenada u 44. godini, u četvrtak 22. avgusta u istom danu kada je Partizan pobedio u kvalifikacijama za ligu Evrope – klub za koji je disao.

Iz grada kojem je dao celog sebe i nikada nije odlazio danas su ga ispratili najbliži i sugrađani – svi zajedno jedna porodica, koju je „big man“ u svom zagrljaju imao.

Umetnički legat Vasilja Adžića za grad na Ibru je mnogo više od Lazy benda i Daltona – prvih muzičkih sastava. Dugogodišnji organizator North City Jazz & Blues festivala, slikar, tvorac likovne radionice “Kolektivna slika”. Glumac, član Prištinskog pozorišta, glumio u predstavama poput „Hotel Kosovo“, „Sestre“, „Podgorička skupština“, „Venecijanke“…

Što se mene tiče, ja ću se truditi da sam živ i da stvaram koliko god mogu u toj mojoj severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i da budem deo nečega što dolazi (Vasilj Adžić)

„Bio je filantrop, čovek velikog potencijala, inteligencije, wunderkind, bio mi je kao mlađi brat, kao da mi je neko najrođeniji umro, takav drugar se ne rađa. Zbog njega smo ostali svi u Mitrovici – zbog takvih ljudi“, rekao je za KoSSev njegov prijatej Ljubiša Baščarević.

„Vasiljevom smrću je grad izgubio mnogo na svim poljima kulture. Dobro se zna da je on bio muzičar i pesnik i slikar. Iznenadio nas je sve. Sigurno ćemo ga pamtiti po dobru“, kaže još jedan dugogodišnji Vasiljev prijatelj, Neško Ilić.

Danas, njegovi brojni prijatelji razmišljaju o ustanovljavanju nagrade u Vasiljevu čast koja slavi umetnost u gradu na Ibru za koje je živeo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.