Rakić: Angažovanje u kosovskim institucijama zavisi od odnosa Albanaca, sve odluke u saradnji sa Vladom i Vučićem

13:15 – Rakić: Angažovanje u kosovskim institucijama zavisi od odnosa Albanaca, sve odluke u saradnji sa Vladom i Vučićem 

"Modaliteti angažovanja" srpskih političkih predstavnika u kosovskim institucijama zavisiće od odnosa albanskih političkih aktera prema pravima i interesima srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji. Srpske političke predstavnike više niko neće moći da tretira kao dekor – poručio je predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, na sastanku sa direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem. Dvojica zvaničnika sastala su se u podne u Beogradu, a dan pred konstitutivnu sednicu kosovske skupštine kojoj će prisustvovati i poslanici Srpske. Još uvek nema detalja da li će Srpska lista podržati na sutrašnjoj sednici pobedničku koaliciju PAN, ali iz ove liste navode da će "sve bitne odluke uvek donositi u saradnji sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem".

Odnos prema pojedinim albanskim političkim akterima na Kosovu i Metohiji zavisiće isklјučivo od njihove spremnosti da "uvaže novonastalu političku realnost i učine iskrene korake ka pobolјšanju položaja srpskog naroda u pokrajini", rekao je takođe Rakić, saopšteno je iz službe za saradnju sa medijima Kancelarije za KiM.

Predsednik Srpske liste kaže i da ova stranka ima "jasno definisan program i cilјeve, kao i kapacitet da se kao snažna, kompaktna i jedinstvena politička snaga za te cilјeve bori unutar privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji".

Đurić i Rakić su istovremeno istakli da je veoma važno da Srbi sa Kosova i Metohije uzmu aktivno učešće u unutrašnjem društvenom i političkom dijalogu o Kosovu, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića.

10:00 – Đurić i Rakić na sastanku u Beogradu 

Predsednik liste Srpska i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sastaće se u 12 sati u Beogradu, potvrđeno je iz ove kancelarije Vlade Srbije.

Šta je tema podnevnog razgovora u Palati Srbije nije, međutim, saopšteno, a dvojica zvaničnika sastaju se dan pred konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova, kojoj prisustvuju i poslanici Srpske.

Za sada nema detalja da li će na sednici oni podržati pobedničku koaliciju Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, koja je dobila prvu priliku za formiranje nove Vlade Kosova – odnosno kandidata za premijera ispred ove koalicije, Ramuša Haradinaja.

Srpska lista nije učestvovala na konsultativnom sastanku sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, krajem jula, iako je svoje učešće prvobitno potvrdila. Predsednik Srpske liste je u jučerašnjem intervjuu za list Jedinstvo naveo i da "do sada Srpska lista nije imala konsultacije sa albanskim političkim partijama".

"To bi bilo besmisleno, imajući u vidu činjenicu da još uvek, zvanično, nijedna partija nije dobila mandat za formiranje Vlade. Srpska lista neće biti prepreka formiranju institucija, ali isto tako neće odstupiti od onoga što predstavlja program koji su građani podržali na izborima," rekao je Rakić.

Sve odluke donosiće u konsultaciji sa Beogradom, poručeno je potom iz Srpske, a pred sastanak Đurića i Rakića.

Simić više nije izvršni direktor Sinergije 

U međuvremenu je stigao demanti da je Igor Simić izvršni direktor "Sinerije". 

Informacija da je ovaj zvaničnik Srpske i direktor NVO iz Severne Mitrovice preuzeta je iz "obrasca za objavljivanje finansija kandidata" Centralne izborne komisije. Međutim, Stefan Veljković, koji je kontaktirao KoSSev, a koji je kako kaže, direktor Sinergije, ističe da Simić od "pre nekoliko dana" nije na čelu ove NVO i da "nema nikakve veze" sa njom. 

"Igor Simić je podneo ostavku 01.06.2017. Sada je u toku procedura da se to izmeni," naveo je Veljković u naknadnoj pisanoj poruci. 


Gurešić: Simić, Nikolić i Mojsilović više nisu odbornici 

U međuvremenu je i predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica, Dejan Gurešić, demantovao da je Igor Simić odbornik i u lokalnoj SO Severna Mitrovica.

On navodi da su, kako kaže, sada već bivši odbornici – Igor Simić, Miljana Nikolić i Zoran Mojsilović – odmah posle izbora podneli ostavke na mesto odbornika i da je javnost o tome trebalo da obavesti Centralna izborna komisija.

Sa druge strane, na poslednjoj sednici SO Severna Mitrovica, koja je održana 22. juna – 11 dana nakon prevremenih parlamentarnih izbora, učestvovalo je i troje, kako Gurešić kaže, bivših odbornika.

"Mi u ovom trenutku ne znamo ko je mandatar za sastav nove vlade, ono što znamo i što je stav Srpske liste, što je predsednik Srpske liste gospodin Rakić najavio, to je da ćemo sve svoje političke poteze povlačiti uz konsultacije sa Beogradom," rekao je u jutarnjem programu RTS-a šef Kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim društvom Srpske liste, budući poslanik u Skupštini "Republike Kosovo", odbornik u SO Severna Mitrovica pri kosovskom sistemu, predsednik Nadzornog odbora televizije Most u sistemu Srbije i izvršni direktor NVO Omladinski edukativni klub Sinergija, Igor Simić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.