KEK postigao dogovor za ekspropriaciju, prevaziđena kriza

19:10 – KEK postigao dogovor za ekspropriaciju, prevaziđena kriza

Izvor: RTK2/RTK1 (Tekst je izvorno preuzet)

Rukovodsvo KEK-a održalo je konferenciju za medije na kojoj je najavljeno da sutra, nakon godinu dana, opet počinje iskopavanje ruda.

Sve je počelo nakon što je sedam vlasnika prvog područja prihvatilo ponude kompenzacije i sada KEK ima na raspolaganju 800 hiljada kubnih metara jalovine.

Generalni direktor KEK-a, Arben Đukaj, pozvao je i ostale građane Šipitule da prihvate ponude ove korporacije kako se ne bi suočili sa krizom u zimskom periodu.

"Danas imamo dve porodice koje su pozitivno odgovorile, porodicu Grajčevci i Beriša. Prihvatile su ponudu pripremljenu nekoliko meseci ranije. Kažem vam ovo, jer su ove dve porodice bile na prvom području iskopavanja i proširenja ruda. Ova ponuda omogućava KEK-u da od sutra počne sa radovima u gornjem delu ruda. Pozivam i ostale građane koji imaju stanove i kuće, ili konstrukcije koje nazivamo profesionalnim da se pridruže ovim porodicama kako bi deblokirali i prevazišli ovu situaciju koja nije laka," rekao je Đukaj.

Đukaj je rekao da KEK sarađuje sa institucijama u vezi sa koordinacijom i izvršenjem zakona, na osnovu kojeg je ministarstvo obećalo da će 10. avgusta biti održano javno saslušanje. To je, po rečima Đukaja, obećao i odlazeći premijer, Isa Mustafa.

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

09:35 – Energetska kriza okuplja Vladu Kosova

Energetska kriza okupiće danas aktuelnu Vladu Kosova. 

Očekuje se da se na današnjem sastanku iznađe imovinsko rešenje za premeštanje stanovnika iz sela Šipitula kod Obilića, kako bi se hitno rešilo ovo pitanje. 

Dan ranije, sadašnji premijer, Isa Mustafa, sastao se sa aktuelnim ministrima Bljerandom Staviljecijem, Feratom Šaljom i direktorom KEK-a, Arbenom Đukajem, da razmotre energetsku krizu, prenosi Klan Kosova.

Protest protiv energetskog kolapsa

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Novi Sindikat Energetske korporacije Kosova organizovaće danas protest protiv energetskog kolapsa.

Sindikat je pozvao sve radnike da ne ugrožavaju proces rada, a da se pridruže protestu koji će se održati na trgu "Skenderbeg" u Prištini, od 12 do 13 časova. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.