Radost deci u Orahovcu i Velikoj Hoči: Lutke pričaju – budi to što jesi

Glumci Dečijeg pozorišta „Janićije Popović“, sekcije Doma kulture u Gračanici tokom vikenda su u Orahovcu i Velikoj Hoči izveli lutkarsku predstavu „Budi to što jesi“ a nastup mladih glumaca iz Gračanice je održan u okviru projekta „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“.

Projekat „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ je pokrenulo Dečije pozorište „Janićije Popović“ u saradnji sa glumcima i rediteljem Dečijeg pozoršta iz Subotice, a uz pomoć i podršku Francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arnoa Gujona.

Predstava nastala po motivima priče Florijana Zdenjeka, u adaptaciji i režiji Boška Boškova, izazvala je pravu radost i oduševljenje kod dece iz Orahovca i Velike Hoče koja su se okupila kraj improvizovane scene ispred škole „Dositej Obradović“ u Orahovcu i „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči, javljaju iz Doma kulture u Gračanici.

Nastavnik srpskog jezika iz Orahovca Olivera Radić zahvalila se mladim glumcima iz Gračanice na sjajnoj izvedbi predstave, istakavši da je zadovoljna kako su deca u Orahovcu i Velikoj Hoči reagovala na predstavu s obzirom da nemaju često priliku da odgledaju neku pozorišnu predstavu.

„Živimo u potpunoj izolaciji, gde od loših vesti, koje svakog dana stižu do nas, o kulturi retko da ko i govori. Po reakciji dece moglo se zaključiti da su željni ovakvih događaja i da je predstava odlično prihvaćena. Mali psić Glista sinonim je i za nas koji smo preostali da živimo ovde, iako u malom broju naizgled mali i nejaki, trebalo bi da budemo to što jesmo i da se time ponosimo“, rekla je Radićeva.

Lutkarska predstava se veoma dopala i učeniku četvrtog razreda OŠ „Svetozar Marković“ iz Velike Hoče, Strahinji Miciću.

„Predstava je odlična. Bilo je dosta šale smeha i neočekivanih scena, a meni se najviše dopao tigar“ – priča pun utisaka Strahinja.

Učiteljica Tatjana Velikić iz Orahovca kaže da je dolazak pozorišta iz Gračanice u goste deci, koja nisu često u mogućnosti da vide ovakve predstave, odličan potez organizatora.

„Od izuzetnog značaja je za nas organizovanje ovakvih kulturnuh sadržaja zato što naša deca nemaju često mogućnosti da prisustvuju ovakvim kulturnim događajima“, pojasnila je Velikićeva.

Projekat „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM“ će biti realizovan u tri faze: Organizovanje truneje na Kosovu i Metohiji, Organizovanje prve radionice lutkarstva u Gračnici i postavljanje Lutkarske predstave.

U prvoj fazi koja je počela u Orahovcu i Velikoj Hoči biće organizovano izvođenje Lutkarske predstave „Budi to što jesi“ u svim školama u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Predstave će biti igrane svakog petka ili subote do kraja školske godine.

U drugoj fazi u periodu od 5. do 10. maja biće organizovani kursevi iz različitih oblasti lutkarske pozorišne umetnosti: Izrade različitih vrsta lutaka, pratećeg dekora i scenografije, animacija i pravilno vođenje lutke na sceni, scenario – osmišljavanje lutkarske predstave. Kursevi će biti prilagođeni deci školskog uzrasta i mladima sa ciljem da se upoznaju sa tajnama lutkarstva. Predavači na kursevima su poznati i priznati pozorišni stvaraoci: glumci Dečijeg pozorišta iz Subotice – Vereš Imelda, Boško Boškov i Marta Aroksalaši.

Po završetku radionice, Dom kulture planira postavljanje lutkarske predstave. Predstavu će režirati dugogodišnji reditelj i glumac Dečijeg pozorišta iz Subotice, Boško Boškov, koji će među polaznicima radionice izvršiti odabir glumaca koji će igrati u predstavi. Predstava će premijerno biti izvedena u Subotici.

Osnovni cilj projekta je približavanje lutkarske pozorišne umetnosti deci i mladima kroz izvođenje lutkarske predstave, objašnjavanje osnovnih postupaka i principa rada na lutkarskoj predstavi a krajnji cilj je da polaznici steknu veštine scenariste, lutkara i nauče kako animirati lutku.

Fondacija „Solidarnost za Kosovo“ finansiraće i izgradnju radionice, depoa za inventar pozorišta i smeštaj rekvizita.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.