Vesela škola „Desanka Maksimović“ u Kosovskoj Kamenici

Osnovna škola Desanka Maksimović u Kosovskoj Kamenici jedina je škola u Kosovskom Pomoravlju koja je u svoj program uvrstila produženi boravak dece. Ovo je škola gde ne postoje predrasude, škola koja neguje kreativnost i zajedništvo, javlja RTV Puls u priči o ovoj školi.

Osnovna škola u Kosovskoj Kamenici je poptuno drugačija od ostalih u Kosovskom Pomoravlju. Vesela je i odiše vedrinom. Ovde se svi druže bez obzira na pol, veru i nacionalnost. Romska i srpska deca su primer dobre međuetničke saradnje. Rubija je jedna od uspešnijih Romkinja u ovoj školi. Odličan je đak, a obožava strane jezike. Uči u školi, ali i sa roditeljima. Kaže da nema problema zato što je druge nacionalnosti.

„Ova škola mi nudi bukvalno sve i veoma sam zahvalna što idem u ovu školu jer je ovde stvarno prelepo i svi nastavnici se odlično ponašaju prema nama. S obzirom da sam druge nacionalnosti mi to uopšte ne gledamo, svi smo jednaki u odeljenju i družimo se“, rekla je Rubija Redžepi, koja odlično poznaje engleski, a samostalno uči nemački i ostale jezike.

Pitali smo je koja joj je najbolja drugarica, a ona nam je sa oduševljenjem rekla da je to Jovana Stanojević, sa kojom deli školsku klupu, a prijateljstvo neguju i čuvaju još od detinjstva.

Ova škola je poznata po brojnim diplomama, nagradama i prvim mestima. Nagrade donose i deca romske nacionalnosti, tako je nedavno nagrađena i učenica osmog razreda Serđana Redžepi na Međunarodnom festivalu poezije za decu i mlade u istočnom Sarajevu.

“To je bio 17. po redu festival, a tema je bila o Desanki Maksimović. Ono što je fascinantno jeste da je Serđana Redžepi, učenica romske nacionalnosti među brojnom konkurencijom osvojila prvu nagradu”, istakla je “direktorica O.Š. „Desanka Maksimović“ – Jadranka Vasić.

Pored uspeha ono što ovu instituciju čini posebnom je i ambijent u kojem deca rade. Na zidovima učionica se nalaze umetnička dela koja su naslikali profesori ove škole. Slike i vedre boje doprinose kvalitetnom i modernijem vidu obrazovanja. U sklopu škole postoje različite kreativne radionice, deo za izradu narodne nošnje, ali i prostor za produženi boravak. Ovde se deca druže, rade domaće zadatke i igraju.

Produženi boravak je od velike koristi roditeljima. Znaju da su im deca na sigurnom, da dobiju topli obrok i užinu i da o njima brine stručna osoba.

“Posle 12 sati ih ja preuzimam, nekih sat vremena radimo jednu aktivnost, zatim idemo na ručak, imamo fizičko, a nakon toga predviđeno je vreme za učenje i radimo domaće zadatke”, kazala je učiteljica Maja Nikolić.

Osnovna škola Desanka Maksimović u Kosovskoj Kamenici najuspešnija je škola u 2018. godini. Nedavno je osvojila prvo mesto na 4. Republičkom festivalu Riznica talenata u Nišu i ponela titulu najuspešnije škole. Broji oko 300 učenika, a u istom dvorištu se nalazi i škola za učenike albanske nacionalnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.