Radosavljević: Virus nije oslabio, umiru stari i mladi, nošenje maske obavezno

Pulmološkinja, Tatjana Radosavljević, ocenila je u Novom danu da koronavirus nije oslabio niti ga ima manje, pa je upozorila građane da se pridržavaju epidemioloških mera kako bi zaštitili svoje zdravlje. „Radi se o virusu čije ponašanje još uvek ne možemo predvideti. Ništa se nije promenilo u karakteristikama virusa, niti možemo reći da je virus oslabio“, istakla je ona.

„Trenutni podaci kod nas pokazuju da postoji lagani trend obolevanja. Uglavnom treba gledati odnos, odnosno koliki je procenat pozitivnih od broja testiranih. On se kreće od 0,50, do 1,35, danas, a pre neki dan je bio 2, i imam utisak da to zavisi od početka ili kraja nedelje. Taj odnos ne pada, i pokazuje da je korona i te kako prisutna kod nas još uvek, i biće prisutna i nadalje“, kaže ona.

Prema njenom mišljenju, sutacija se neće pogoršati sa pojavom gripa ukoliko se građani pridržavaju nošenja maski i držanja distance.

„Do onog momenta do kada nosimo maske, mi ćemo se štititi od virusa, uključujući i virus gripa. Tako da na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva ne očekujem da se korona i grip udruže, jer se štićenjem od gripa štitimo i od korone“, ističe ona.

Govoreći o jačini virusa i stanjima kod pacijenata koji dolaze na preglede, ona navodi da se ništa u jačini virusa niije promenilo.

„Jedino su se povećala neka saznanja koja mi u medicinskoj struci imamo o virusu. Prva zapažanja koja su se odnosila na epidemiološke karakteristike su se možda promenila vezana za terapiju, međutim, kovid 19 je virus koji zahvata pluća, imamo primere da zahvata i srce i bubrege. Radi se o vrlo ozbiljnom virusu koji može da ostavi posledice“, napominje ona.

Kako je kazala, problem kod pacijenata koji napuste kovid ustanove je što ne znaju kome da se obrate, tako da ona savetuje njima da posle određenog vremenskog perioda treba da ponove skener pluća i da taj nalaz pogleda neko od stručnjaka. Savetuje da se uradi i pregled srca, kao i redovne labaratorisjke analize.

„Važno je da kod kovida imamo vrlo neobično ponašanje u krvnoj slici. Takođe se povećavaju neki parametri i za jetru, ali to će lekari kojima se pacijenti obrate, sigurno da uoče i da se pozabave“, kaže Radosavljević.

Naglašava da virus nije oslabio niti da postoje dokazi za to.

„Ne znam na čemu je zasnovana ta konstatacija, virus je potpuno isti. Ne možemo znati kako će se ponašati, umiru stari, mladi, umiru i pušači, i nepušači, zaključlila je Radosavljević.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.