Bivši gradonačelnik Lipljana osuđen na dve godine zatvora

Foto: Zeri

Bivši gradonačelnik Lipljana, Šukri (Shukri) Buja osuđen je na dve godine zatvora u ponovnom suđenju povodom slučaja „Feronikeli“ u kojem su on, kao i još osam osoba optuženi za više krivičnih dela kojima je pričinjena šteta opštini Lipljan, javlja prištinska Koha.

Buja se našao na optužnici zajedno sa još osam drugih osoba zbog „zloupotrebe službenih dužnosti“, „primanja mita“ i „vršenja uticaja“.

Međutim, Osnovni sud u Prištini odbacio je optužbe protiv Buje povodom „zloupotrebe službene dužnosti“ i „vršenja uticaja“, prenosi Koha.

Buja je takođe dužan da Opštini Lipljan u roku od 15 dana nadoknadi oko 79.000 evra zbog „prouzrokovane štete“.

U istom slučaju osuđen je i Halit Gaši (Gashi) na šest meseci zatvora uz saglasnost da se kazna može zameniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000. Iste kazne su dobili i Edmond Redžepi (Rexhepi), kao i Bajram Rizvani.

Hasim Visešela (Visehella) osuđen je na pet meseci zatvora – kaznu koja bi mogla biti zamenjena novčanom – u iznosu od 1.500 evra.

Jedan od prethodno optuženih, Magbulje (Bagbule) Sadiku, oslobođen je optužbi.

Podsetimo, Buja je već bio osuđen 2018. godine na tri godine zatvora povodom ovih optužbi. Međutim, Apelacioni sud je nakon podnete žalbe Specijalnog tužilaštva i branioca optuženih, 12. juna 2019. godine, poništio presudu Osnovnog suda i vratio slučaj na ponovno suđenje.

Bivši gradonačelnik Lipljana prethodno je bio optužen za korišćenje svoje pozicije i autoriteta, da je direktno ili indirektno, dobijao poklone ili druge koristi, na taj način što je sa namerom vršio uticaj na takođe optuženog Bajrama Rizanija, direktora Uprave za inspekciju poslova u opštini Lipljan, kako ne bi sprečio okrivljenog Fahira Ratkocerija u izgradnji objekta za stanovanje na mestu gde se ranije nalazila fabrika papira, bez urbanističke i građevinske dozvole i drugih potrebnih dokumenata.

Podsetimo, Buja, inače, bivši komandant OVK“ za zonu Nerodimlja ujedno je ispitan u Hagu u svojstvu osumnjičenog, preneli su sredinom prošle godine prištinski mediji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.