Radosavljević: Sa ubistvom braće Bitići nemam nikakve veze; Vukčević: Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine izvor pouzdanih informacija koje ima Stejt department

Radosavljević Vukčević
Foto: N1/Medija centar Beograd

„Sa ubistvom braće Bitići nemam nikakve veze,“ reči su bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija u izjavi za Novosti kome je nadavno zabranjen ulaz u SAD zato što, kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta, postoje kredibilni dokazi da je umešan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla u Srbiji, posle rata na Kosovu 1999. godine. Sa druge strane „potez Amerikanaca“, nije iznenadio prvog srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, prenosi N1.

“Mi smo u priličnoj meri uspeli da rasvetlimo tu situaciju, ali sticajem okolnosti nismo završili. Saslušano je više lica, osumnjičeni Guri, više svedoka koji su bili na položajima da su mogli znati šta se dogodilo. Vršile su se takve opstrukcije i na mene, čak i od mojih najbližih saradnika,” istakao je Vukčević.

On dodaje da ga potez Amerikanaca ne iznenađuje, kao i to da je izvor tih „pouzdanih informacija“ koje ima Stejt department – srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Sa druge strane, B92 je u istom danu podsetio na to da je Vukčević potvrdio da je Guri u februaru 2018.  bio pod opservacijom, ali na izjavu bivšeg specijalnog tužioca iz 2016:

„Da je bilo dokaza protiv Gorana Radosavljevića Gurija, ne bi se on šetao po ulici.“

Odluka o zabrani ulaska odnosi se takođe i na suprugu i ćerku bivšeg komandanta Žandarmerije, Gorana Radosavljevića, a kako prenose Novosti, Radosavljević je ovo komentarisao kao nedopustivo:

„To što rade mojoj porodici je nedopustivo. Ako misle da sam kriv, to je njihov stav, ali ne razumem zašto im smetaju moja supruga i ćerka i zašto im objavljuju imena,“ rekao je Radosavljević za Novosti.

Međutim, u odluci o zabrani ulaska stoji da “u slučajevima, kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici umešani u značajnu korupciju ili gruba kršenja ljudskih prava, ti pojedinci i njihova najbliža porodica nemaju pravo ulaska u SAD.”

Radosavljević je takođe i juče odbacio svoju odgovornost povodom ovog slučaja rekavši za RSE – “dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da pričam o tome uopšte,” rekao je Radosavljević.

Vučić obećao rešenje slučaja

Čitav slučaj braće Bitići ostao je u fazi predistražnog postupka, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada nekoliko puta obećavao da će ubistvo američkih državljanja Bitići biti rešeno. Brzo rešenje slučaja obećao je i kao premijer 2015. tokom posete Vašingtonu.

“Neću reći nešto što neću uraditi. Nisam obećao da ćemo priznati nezavisnost Kosova, ali sam obećao da ćemo rešiti slučaj Bitići. I videćete da li ćemo ispuniti naše obećanje ili ne. To je razlog zašto je Srbija danas pouzdan partner, kažemo šta mislimo i radimo ono što kažemo,” kazao je tada Vučić.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilij uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora i potom ubijeni.

Njihova tela su pronađena u proleće 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazana njihova krivica. Goran Radosavljević Guri penzionisao se 2005. a od 2010. je član Srpske napredne stranke.

Brat ubijene braće Bitići, Fatos Bitići, poručio je još 2016. godine, nakon razgovora sa članovima srpske vlade u Beogradu, da neće odustati od nastojanja da se taj slučaj rasvetli, da se dođe do istine i da počinioci budu privedeni pravdi.

Poručio je i da se ubistvo njegove braće ne sme koristiti u političke svrhe, kao i da je uveren da su ranije vlasti naredile ubistvo njegove braće, a da iza toga stoje Goran Radosavljević Guri i Obrad Stefanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.