Goranu Radosavljeviću Guriju zabranjen ulazak u SAD: Niti me interesuje, niti me pogađa takva odluka

Goran Radosavljević Guri

SAD su zabranile ulazak na svoju teritoriju generalu Goranu Radosavljeviću, javnosti poznatog kao Guri, zbog navodnog kršenja ljudskih prava, saopštio je Stejt department. „Ne želim da reagujem na takvu vest, niti me interesuje, niti me pogađa takva odluka,“ rekao je Radosavljević za Radio Slobodna Evropa. 

„Postoji osnova da se veruje da je 1999. godine Radosavljević učestvovao u ubistvu braće Bitići, troje Amerikanaca albanskog porekla koji su ubijeni u Srbiji tokom rata na Kosovu,“ navodi se u saopštenju.

Zabrana je uvedena i njegovoj supruzi Svetlani i njegovoj ćerki Ani, preneo je Sputnjik.

Guri je u izjavi za RSE potom odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići. “Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da pričam o tome uopšte,” rekao je Radosavljević.

Ko je Goran Radosavljević Guri?

Goran Radosavljević Guri je bio komandant srpske žandarmerije od 2001. do 2004. godine. Njega je u vezi sa ubistvom braće Bitići ispitivalo tužilaštvo u Srbiji i svedočio je na suđenju.

Jedan od svedoka, u izjavi koju je dao u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu, u avgustu 2017, a pre toga i 2014. i 2013. godine rekao je da je na licu mesta u trenutku ubistva bio tadašnji pukovnik specijalnih snaga policije Srbije Goran Radosavljević Guri.

On je rekao da se slučajno zatekao nedaleko od mesta likvidacije braće Bitići, jer je u to vreme „švercovao cigarete sa jednim Rumunom“. Dodao je da se nakon onoga što je video poverio samo ocu, jer nije smeo nikom drugom da kaže.

„Pretili su nam visoki zvaničnici srpske policije i jedne velike stranke u Srbiji. Rekli su mi da zaboravim to što znam i neće biti problema,“ rekao je između ostalog taj svedok u ponovljenoj izjavi.

Članovi albanske porodice Bitići označili su Radosavljevića, člana vladajuće Srpske napredne stranke i bivšeg komandanta policijske jedinice Žandarmerije, kao odgovornog za ubistvo tri njena člana – braće Ilija, Agrona i Mehmeta u julu 1999. godine u Petrovom Selu blizu Kladova, u istočnoj Srbiji.

Već nekoliko godina u javnosti Srbije se ukazuje na sumnje o odgovornosti Gorana Radosavljevića Gurija u slučaju koji opterećuje bilateralne odnose Srbije i Sjednjenih Država.

Odbor za spoljnopolitičke poslove američkog Kongresa, je juna 2018. usvojio rezoluciju o ubistvu američkih državljana, braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine.

U rezoluciji, kojom se izražava stav Predstavničkog doma o ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, između ostalog se navodi da bi pojedince odgovorne za ubistvo trebalo izvesti pred lice pravde, te da je za osudu to što „još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što niedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine“.

„Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt,“ navodi se u usvojenoj rezoluciji, prenosi RSE.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, potvrdio je u februaru 2018. da je Goran Radosavljević bio pod opservacijom.

„Da je bilo dokaza protiv Gorana Radosavljevića Gurija, ne bi se on šetao po ulici,“ poručio je Vukčević januara 2016. Njegova naslednica na mestu tužioca za ratne zločine, Snežana Stanojković navela je u martu 2018. da Tužilaštvo nastavlja da radi na rasvetljavanju ovaj slučaja.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koje se terete.

Povezana vest:

Skat: Slučaj Bitići je prioritet u odnosima Srbije i SAD

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.