Radnici PK KiM u pismu Vučiću: Kako to da za 2,000 izašlih iz kosovskih institucija ima novca, a za nas 20 ne?

Radnici Privredne komore Kosova i Metohije ponovo su se otvorenim pismom obratili predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, ali i premijerki Ani Brnabić, kao i direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, o tome da, kako tvrde, već 59 meseci nisu primili plate, a vode se kao zaposleni. Ujedno, devet radnika je zbog toga podnelo tužbe. Oni žele da na svoj problem skrenu pažnju, naročito sada kada se u srpskim institucijama zbrinjavaju Srbi, prethodno izašli iz kosovskih. Upozoravaju da će „izaći na ulice“ ukoliko se njihov status ne reši. Kancelarija za KiM, na naš upit o ovim radnicima, do objavljivanja vesti nije odgovorila.

O radnicima PK KiM KoSSev je pisao i 2019. godine, kada je njih 13 takođe potpisalo otvoreno pismo za srpskog predsednika.

Iz Privredne komore Srbije tada su objasnili da je PK KiM samostalan pravni subjekt, te da PKS nema ingerencije da na bilo koji način odlučuje o organizaciji, broju zaposlenih i njihovim zaradama, načinu rada i poslovanja ove asocijacije. 

Od tada – do danas, samo se broj godina tokom kojih nisu primili lične dohotke promenio odnosno povećao, sa 23 na čak 59 meseci, skrenuli su pažnju zaposleni u ovoj ustanovi.

„Ogorčeni radnici“, kako sebe nazivaju, i sada poručuju da su u goroj poziciji nego nezaposleni.

„Ne ide nam radni staž, ne možemo da overimo zdravstvene knjižice, niti da podignemo potrebne lekove. Pošto smo zvanično ‘na papiru’ zaposleni, ne ostvarujemo pravo na zdravstvenu zaštitu preko Nacionalne službe za zapošljavanje“, naglasili su.

Oni su se osvrnuli i na trenutna dešavanja na Kosovu – izlazak Srba iz kosovskih i njihovo zbrinjavanje u srpskim institucijama, poručuju:

„A mi sa svojim porodicama preživljavamo na privremenim i povremenim poslovima“.

S tim u vezi, kako dodaju, devetoro radnika je podnelo tužbe i dobilo presude.

Međutim, kako tvrde, ni ova presuda nije sprovedena, a zbog političkih odluka koje su odnele prevagu nad zakonskim.

U pismu dostavljenom našem portalu iza kojeg potpisima stoje radnici Privredne komore KiM, oni, između ostalog, troje zvaničnika, pitaju: Kako to da za 2,000 radnika koji su izašli iz kosovskih institucija ima novca iz budžeta Srbije, a za 20 radnika PK KiM nema?

„U svetlu događaja koji su se proteklih dana desili na KiM, u vezi sa napuštanjem srpskih predstavnika tzv. kosovskih institucija, želimo da vam skrenemo pažnju na nerešen problem zaposlenih radnika Privredne komore KiM“, navodi se u ovom pismu.

Vučića, Brnabić i Petkovića su ponovo podsetili da oni, sa druge strane, lične dohotke nisu primili gotovo pet godina – odnosno 59 meseci, iako, poručuju, sa svojim porodicama žive na KiM.

Kako su iz kosovskih institucija, Srbi sada zbrinuti odnosno potpisali ugovore u srpskim, iz PK KiM pitaju kako za njih 20 tu nema mesta.

„Šta je posredi svih ovih godina, pa naš problem ne može biti rešen, kao što je rešen ostalim radnicima koji su radili u sistemu Republike Srbije, a kasnije integrisani u institucije Kosova? Zašto se naše pitanje gura pod tepih i zašto su naši životi i životi naše dece manje vredni od ostalih?“, pitaju.Njihovo otvoreno pismo predsedniku, premijerki i direktoru Kancelarije za KiM, objavljujemo u celosti:

Gospodinu Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike Srbije

Gospođi Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije

Gospodinu Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Poštovani,

u svetlu događaja, koji su se proteklih dana desili na Kosovu i Metohiji, a u vezi sa napuštanjem srpskih predstavnika tzv. kosovskih institucija, želimo da Vam još jednom skrenemo pažnju na nerešen problem zaposlenih radnika Privredne komore Kosova i Metohije.

Podsećamo, radnici PK KiM nisu primili lične dohotke 59 meseci, iako sa svojim porodicama žive na Kosovu i Metohiji. Izlaskom Srba iz kosovskih institucija, Vlada Srbije i Predsednik Republike su se javno obavezali da nijedan radnik neće ostati nezbrinut i da će se naći rešenje za sve njih.

S tim u vezi, počelo je i potpisivanje ugovora bivših radnika kosovskih ustanova sa opštinama na severu, kako bi im se omogućio kontinuitet u primanju plata, iako mnogi nisu ni dolazili na posao, jer žive u centralnoj Srbiji.

Zbog svega navedenog postavljamo pitanje: kako to da za 2000 radnika, koji su izašli iz kosovskih institucija, ima novca iz budžeta Republike Srbije, a za 20 radnika PK KiM nema? Šta je posredi svih ovih godina, pa naš problem ne može biti rešen, kao što je rešen ostalim radnicima koji su radili u sistemu Republike Srbije, a kasnije integrisani u institucije Kosova? Zašto se naše pitanje gura pod tepih i zašto su naši životi i životi naše dece manje vredni od ostalih?

Ovim putem tražimo konačan odgovor i rešenje našeg statusa od strane države Srbije, kako bi se na delu pokazalo da njene ustanove zaista jednako brinu o svim Srbima južne srpske pokrajine.

U suprotnom ćemo izaći na ulice dok ne ostvarimo svoja zakonom zagarantovana prava.KoSSev portal se u vezi sa navodima radnika PK KiM, upitom obratio Kancelariji za KiM, sa pitanjima o uvidu u njihovo stanje, odnosno da li postoje namere i mogućnost da se ovi zaposleni ponovo radno angažuju.

Međutim, na naša pitanja iz Kancelarije, do objavljivanja ove vesti, nisu odgovorili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.