MKŽ: Jutrošnje ubistvo odražava ukorenjene posledice patrijarhalnih normi u kojima se žene ubijaju samo zato što su žene

FOTO: Fejsbuk

Vest je ažurirana

Mreža kosovskih žena izražava duboku zabrinutost povodom današnjeg ubistva šezdesettrogodišnje žene od strane njenog sedamdesetogodišnjeg supruga, naveli su iz ove organizacije.

U danu kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kojim i počinje svetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, teško ubistvo dogodilo se rano jutros u Prištini kada je sedamdesetogodišnji muškarac usmrtio šezdesettrogodišnju suprugu sekirom.

Mreža kosovskih žena ukazuje da ubistvo šezdesettrogodišnje žene u Prištini, samo odražava i ističe ukorenjene posledice patrijarhalnih i kulturnih normi u kojima se žene ubijaju samo zato što su žene.

“Rehabilitacijske mere za nasilnike još uvek ne postoje, a žrtve rodno zasnovanog nasilja i dalje ostaju bez izlaza iz ponovljenog nasilja. Istovremeno, zaposlenost žena i nasledstvo imovine i dalje su među najnižima na Balkanu, što žene drži vezane u okruženjima koja zlostavljaju. Procene opasnosti od strane policijskih službenika su loše i rezultiraju slučajevima recidivista. Kazne iz sudova i dalje su niske i apsurdne tako što se osobe odgovorne za brutalno ubistvo žena vraćaju na sud i daju im olakšavajuće okolnosti tokom krivičnog postupka”, ukazuje se u saopštenju, a koje prenosi Radio Kontakt plus.

Dodaje se da ovaj lanac okolnosti pokazuje da je ubijanje žena posledica institucionalnog, društvenog i kolektivnog neuspeha u suočavanju sa rodno zasnovanim nasiljem kao primarnim pitanjem, u okviru vladavine prava i pristupa pravdi.

“Član 173. Krivičnog zakonika Kosova jasno definiše kaznu za teško ubistvo, gde se navodi da se lice koje je izazvalo ubistvo člana porodice ili deteta kažnjava kaznom doživotnog zatvora. Stoga, ‘Mreža kosovskih žena’ traži da se izrekne maksimalna kaznena mera i da se predaja policiji i starost počinioca ne uzimaju u obzir kao olakšavajuće mere, kao što je to praksa koju sudovi uzimaju u obzir”, ističe se u saopštenju.

Poručuju da će ova organizacija, koja okuplja 190 različitih organizacija za ženska prava širom Kosova, pratiti institucionalni odgovor na ovaj i sve slučajeve rodno zasnovanog nasilja.

„Mreža kosovskih žena“ ostaje otvorena za saradnju i pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja kroz besplatno pravno savetovanje i upućivanje na relevantne institucije.

Istovremeno, u saradnji sa kancelarijom „UN Women“, u 16-dnevnu kampanju, koja počinje danas i to na Međunarodni dan borbe protiv nasilja, uključila se i Kosovska policija.

Ovoj kampanji pridružila se i kancelarija EU na Kosovu, Švajcarska i UNDP.

Preciziraju da će se ova kampanja, koja nosi poruku „Stop nasilju u porodici“, sprovoditi kroz distribuciju promotivnog materijala – flajera, a koji će biti podeljeni građanima Kosova i koji sadrže savete za preduzimanje mera za sprečavanje nasilja u porodici, kao i prijavljivanje ovih slučajeva policiji.

„Poznavajući njihovu osetljivost, pristup policije slučajevima nasilja u porodici je prevencija nasilja sa jedne, kao i ozbiljniji tretman slučajeva sa druge strane, koji su doveli do toga da se takvi slučajevi iz godine u godine sve češće prijavljuju“.

Iz Kosovske policije poručuju da će se kampanja podizanja svesti sprovoditi sve do 10. decembra uz različite aktivnosti kao što su informativni sastanci sa građanima, predavanja u školskim ustanovama, sastanci na nivou državnih institucija i angažovanje civilnog društva.

„UN Women“ u svom saopštenju poziva na događaj koji će se održati sutra od 11.00 časova u prostorijima Međunarodnog aerodroma u Prištini, sa kojima će sutra sprovoditi deo kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

„Sa ciljem da se istakne potreba da se okonča nasilje nad ženama, posebno usmereno na dijasporu, zajedno sa Međunarodnim aerodromom u Prištini, putnicima će biti podeljen materijal za podizanje svesti o ovom problemu“, navode iz „UN Women“.

Poručuju da će događaju prisustvovati i kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), koja će ujedno i otvoriti ovaj skup.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.