Radnici PKKiM u otvorenom pismu Vučiću: Obećali ste da niko neće ostati bez posla

Radnici Privredne komore Kosova i Metohije, obratili su se otvorenim pismom predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću o tome da nisu primili plate već 23 meseca, te da su tri puta bili „meta napada“. Iako se Vučić, kako navode, oglasio tvrdnjom da nije nadležan za rešavanje njihovog problema, oni s druge strane poručuju da nemaju kome da se obrate. Iz Privredne komore Srbije objašnjavaju, međutim, da je Privredna komora Kosova i Metohije samostalan pravni subjekt, te da PKS nema ingerencije da na bilo koji način odlučuje o organizaciji, broju zaposlenih i njihovim zaradama, načinu rada i poslovanja ove asocijacije. Štaviše, PKS, od 2017. godine uplaćuje celokupnu članarinu komori sa KiM-a, a na osnovu broja registrovanih članova komore koji obavljaju delatnost na teritoriji Kosova.

Obećanje da niko neće ostati bez posla i 50 miliona evra investicija za Kosovo

U pismu dostavljenom našem portalu iza kojeg je svojim potpisima stalo 13 radnika Privredne Komore KiM, predsednika Srbije podsetili su na obećanje „da niko neće ostati bez posla i da će uvek imati za narod na KiM“.

„U oktobru, prošle godine, najavili ste 50 miliona evra više za investicije i ulaganja na Kosovu i Metohiji. Između ostalog, najavljena sredstva je trebalo da odu i poljoprivrednicima ‘severno i južno od Ibra’, sa kojima je Privredna komora Kosova i Metohije imala saradnju, a mnogi od njih su njeni članovi. Mi se nalazimo u zapećku dok, s druge strane, Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova, imaju direktnu saradnju u mnogim oblastima bez ikakvog osvrtanja na naše postojanje“, navode u otvorenom pismu.

Bez rukovodstva

Problem su, kako tvrde, pokušavali da reše i preko Privredne komore Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji prema njihovim rečima, „nemaju sluha za njihove probleme“.

„Osnovna zamisao je bila da Kancelarija za KiM pomogne u prevazilaženju trenutne blokade rada svojim uticajem, kako bi se staro rukovodstvo, kome je istekao mandat, zamenilo novim, koje bi svoje obaveze predano moglo da obavlja. Međutim, očigledno je došlo do nekog zastoja i niko ne ume da nam objasni zbog čega“, objašnjavaju dalje.

Komora je, posle izbeglištva iz Prištine, aktivirana 2005. godine, kada je Vlada prepoznala potrebu za postojanjem ovakve ustanove na Kosovu i Metohiji. Šta nam govori naše stanje sada? Da smo pušteni niz vodu?

Obraćali su se i opštini, gradonačelniku, Srpskoj listi.

„Niko ne želi ni da nas primi i popriča sa nama, a kamoli da krene u rešavanje našeg problema. Ako već ne možete da rešite naš problem, onda nam otvoreno recite da se pokupimo sa svojim porodicama, napustimo Kosovo i Metohiju i dođemo u Beograd da prosimo. Bolja je prošnja u glavnom gradu, nego na braniku otadžbine, gde svaki dan može da vam bude poslednji“, navodi se dalje u pismu.

Za položaj u kome se nalaze krive svoje rukovodstvo, spočitavajući im nedostatak radnog angažovanja nasuprot, kako tvrde, ambicije za sticanje lične koristi.

„Napominjemo da je sam generalni sekretar Privredne komore Kosova i Metohije podneo ostavku koja nikada nije prihvaćena od strane Skupštine PK KiM, s obzirom na to da nikada nije ni održana. Naš status je zamrznut, lebdimo u vazduhu i nikakvo rešenje nije na pomolu“.

Ako je cilj gašenje Komore, bar da znamo na čemu smo

U Predlogu zakona o budžetu za 2020. godinu, Vlada Srbije planira da na Kosovo i Metohiju pošalje oko 89 miliona evra, od čega će najveći broj sredstava biti utrošen za „podršku funkcionisanju ustanova i organizacija na teritoriji KiM“ – podsetili su radnici Komore u pismu.

„Pa, zar od tolikog novca ništa nije namenjeno osposobljavanju naše ustanove?“ – dodaju i poručuju da bi „bilo kakvo rešenje koje bi se našlo, bilo bolje od trenutnog“.

„Ako je cilj da se Privredna komora Kosova i Metohije ugasi i nestane, onda neka se to uradi shodno Zakonu na osnovu kojeg je formirana, bar ćemo znati na čemu smo. Ukoliko ne, onda nam pomozite da naš problem rešimo“, istakli su u pismu Vučiću.

U svom autorskom tekstu, od januara ove godine, istakli ste da Vam je cilj da Kosovo ne ostane bez Srba. Ako se naše pitanje ne reši, logičan ishod je da će biti bar 50 Srba manje na Kosovu i Metohiji, a 50 više u centralnoj Srbiji i Beogradu, jer mi ovde više nećemo imati šta da tražimo

Najavljuju da će nastaviti da se „redovno“ obraćaju predsedniku Srbije, Kancelariji za KiM, opštini Kosovska Mitrovica i gradonačelniku opštine, ambasadama u Srbiji i medijima.

Ipak su na kraju pisma upozorili da ukoliko sve ovo ne bude urodilo plodom, kako navode, uslediće „protesti radnika Privredne komore KiM, kako u Mitrovici, tako i u Beogradu“.

Privredna komora Srbije: Nemamo ingerencije da odlučujemo o broju zaposlenih, njihovim zaradama i načinu rada i poslovanja PK KiM

S druge strane, Prvredna komora Srbije, kao jedna od prozvanih u pismu, tvrdi da ona za PKKiM nije “krovna“ institucija.

U pisanom odgovoru za KoSSev, iz Privredne komore Srbije navode da nemaju “nikakve ingerencije nad privrednim komorama autonomnih pokrajina”, odnosno komorskog sistema Srbije.

“Privredna komora Kosova i Metohije je samostalan pravni subjekt i Privredna komora Srbije nema ingerencije da na bilo koji način odlučuje o organizaciji, broju zaposlenih i njihovim zaradama, načinu rada i poslovanja ove asocijacije”.

Privredna komora Srbije prikuplja jedinstvenu komorsku članarinu i deo te članarine uplaćuje privrednim komorama autonomnih pokrajina.

Na osnovu Sporazuma o međusobnim odnosima, PKS privrednim komorama autonomnih pokrajina uplaćuje 35% prihoda ostvarenih po osnovu članarine prikupljene od članova koji imaju sedište, odnosno obavljaju delatnost na teritoriji autonomnih pokrajina.

Štaviše, kako objašnjavaju iz PKS, “uvažavajući specifične uslove u kojima posluje Privredna komora Kosova i Metohije i privredni subjekti – njeni članovi, otežano funkcionisanje i nedovoljnost prihoda od članarine”, doneta je odluka po kojoj se ovoj privrednoj komori uplaćuje celokupni prihod ostvaren po osnovu članarine prikupljene od članova koji imaju sedište, odnosno obavljaju delatnost na teritoriji Kosova i Metohije (a ne 35% kako je regulisano odredbama Sporazuma).

Od 2017. godine PKS uplaćuje PK KiM celokupnu članarinu. Dodaju i da su “dodatna sredstva za Privrednu komoru Kosova i Metohije obezbeđena po osnovu realizacije zajedničkih projekata, koje je finansirala Vlada Republike Srbije“.

Poručuju da su spremni da zajedno sa PK KiM konkurišu na projektima za raspoloživa sredstva domaćih i stranih donatora, ali dodaju da je to najviše što, u skladu sa Zakonom i nadležnostima, Privredna komora Srbije može da učini.

Odgovor na pitanje koliki je bio iznos prikupljene članarine u prethodnoj godini, nismo međutim, dobili iz PKS.

Šta je poznato

Privredne komore su interesne, poslovno-stručne i neprofitne organizacije privrednih subjekata koje povezuje zajednički poslovni interes, u cilju usklađivanja i zastupanja interesa članova i podsticanja privrednih aktivnosti.

Privredna komora KiM je pravni subjekt koji samostalno i nezavisno posluje, ima svoje nadležnosti, prava, obaveze, organe. Finansira se od članarine svojih članova, kojih, kako nezvanično navode iz Privredne komore KiM, više gotovo da nema, s obzirom na to da se većina privrednih subjekata na teritoriji KiM registruje u kosovskom sistemu.

Pošto je starom rukovodstvu istekao mandat 2017, a sednica za izbor novog rukovodstva, prema navodima radnika PK KiM, nikada nije održana – „članovi skupštine i upravnog odbora ne pokazuju inicijativu za  održavanje sednice na kojoj bi se izabralo novo rukovodstvo“ – za KoSSev je nezvanično navelo nekoliko radnika.

Do 2017. godine i stupanja na snagu novog zakona o privrednim komorama, regionalne privredne komore uplaćivale su sredstva Privrednoj komori Kosova i Metohije.

comments