Radna grupa za izradu procedura za smenu gradonačelnika građanskom inicijativom održala prvi sastanak

FOTO: KoSSev

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Radna grupa za izradu administrativnog uputstva za smenu predsednika opština u severnim opštinama održala je juče prvi sastanak.

Šef ovog tima Besim Mirtezani je saopštio da se na sastanku raspravljalo o prvobitnom nacrtu, koji bi mogao da pretrpi izmene tokom diskusija koje će se nastaviti – kako bi se potom o njemu dalje raspravljalo.

On je rekao da su na ovom sastanku učestvovali svi članovi radne grupe, te da se naredni sastanak očekuje u petak ili sredu sledeće nedelje.

KoSSev: Radnu grupu za izradu administrativnog uputstva za smenu predsednika opština preko građanske inicijative formiralo je Ministarstvo administracije lokalne samouprave početkom ovog meseca.

Kako je potom objasnio čelnik ovog Ministarstva, ova radna grupa trebalo da završi projekat Administrativnog uputstva i da nastavi sa radom do 1. septembra ove godine, uz tvrdnju da će se to odnositi na celo Kosovo, a ne samo na sever.

„Zakon o lokalnoj samoupravi ima mnogo nedostataka i ima dosta prostora da se ovaj zakon ispravi, dopuni, promeni i da ima više mogućnosti za funkcionisanje lokalne samouprave i odnos lokalne samouprave i centralne vlade. Znate da smo mi inicirali završetak zakona, dali smo neke predloge za izmene, izneli smo ih, ali nije stavljeno na glasanje, jer je potrebno i dve trećine glasova zajednica. Ovo nas je dovelo u situaciju da iz ove osnove Zakona o lokalnoj samoupravi moramo da pogledamo koja su administrativna uputstva da kao ministar imam ovlašćenja da razvijamo, a zatim razjasnimo različite stavove u ovoj oblasti zakona. Konačno, pokrenuli smo i administrativno uputstvo o postupku organizovanja peticije u opštinama u kojima postoji zahtev građana za smenu predsednika opština“, objasnio je Eljbert Krasnići.

Formiranje ove Radne grupe došlo u jeku krize na Severu Kosova.

Opširnije:

Izbori na severu – Administrativno uputstvo spremno do 1. septembra, Krasnići o detaljima kako da se gradonačelnici smene

MALS formirao Radnu grupu za izradu procedura za smenu gradonačelnika građanskom inicijativomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.