Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, oglasio se i poručio da je živ, zdrav i da je na odmoru, da ne postoji nikakav zvanični dokument ili Nacrt sporazuma sa Beogradom pripremljen u Briselu, te da će se u ponedeljak sastati sa prištinskim timom za nastavak dijaloga. Tači se oglasio nakon što je portal Zeri objavio da kosovskog predsednika već neko vreme nije bilo na političkoj sceni i da niko ne zna gde se nalazi.

Kako čovek živ i zdrav dopušta sebi luksuz odmaranja, a ovaj naš vidno narušenog zdravlja, kako sam kaže, ni da odspava ne stigne. I još ovog prvog neko vreme nema na političkoj sceni, a ovaj naš ne silazi… Priča se da su u Jadru kod Loznice našli onaj kamen mudrosti. Ako nije od toga ja ne znam od čega je.

Evropski komesar Johanes Han će se danas u Prištini sastati samo sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Ramušom Haradinajem, sa kojim će razgovarati o nametnutim stopostotno povećanim taksama na proizvode iz Srbije i BiH. Prema pisanju prištinskog portala GazetaExpress, ovo je druga poseta komesara Hana od kada je Priština donela ovu meru, 21. novembra prošle godine.

Nije loše da se utefteri još jedan izborni poen pred EU izbore kada su već Amerikanci odlučili da se takse ukinu.

Šef odbora za KiM Milovan Drecun smatra da će nezaobilazna tema posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu biti Kosovo i Metohija i da će to biti prilika da se čuju stavovi ruskog predsednika za završnu fazu rešavanja kosovskog problema. On je naglasio da Srbija ima kontinuirani dijalog sa Moskvom o kosovskom problemu, ali da će se o toj temi i danas mnogo razgovarati.

Isto onoliko koliko će se Amerika saglasiti sa bilo kakvim sporazumom koji međusobno postignu Kosovo i Srbija, ukoliko je u skladu sa američkim interesima, isto toliko će se i Rusi saglasiti sa postignutim dogovorom, ukoliko je u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti i geostrateškim ruskim interesima. A to se, da budemo pošteni, kao što naš narod kaže “jedno sa drugim ne jaše”, Milovane.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je kosovska strana, na zahtev Bosne i Hercegovine, prihvatila razgovor o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz te zemlje. U toku su, kaže Mirko Šarović, intenzivne pripreme za „bilateralne sastanke na ekspertskom nivou“ kako bi se došlo do adekvatnog rešenja. Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je u sredu da se ne može odbiti zahtev SAD za ukidanje carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Te intenzivne pripreme, bilateralne sastanke, ekspertske nivoe i pronalaženje adekvatnih rešenja mogao bi Šaroviću da okačiš mačku o rep i da se njima zabavljaš do mile volje da se od strane Kosova sme odbiti zahtev SAD da se takse ukinu.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.