Proslava Božića u svetu – različiti običaji od države do države

Foto: KoSSev

Hrišćanski vernici koji poštuju julijanski kalendar, Božić proslavljaju 7. januara. Starog kalendara, pored Srbije pridržavaju se i crkve u Rusiji, Ukrajini, Gruziji, Etiopiji, u Jerusalimu, kao i u Severnoj Makedoniji.

Prilog N1 o tome kako u kojim državama dočekuje i proslavlja Božić pogledajte ovde

Način proslave Božića i tradicija se bitno razlikuju od države do države, ali se proslavlja istog datuma. Ruski pravoslavni vernici se 39 dana pre Božića redovno mole – sve do večeri 6. januara, kada počinju svečane liturgije.

Ove godine poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril predvodio je liturgiju u moskovskom hramu Hrista Spasitelja. Zbog pandemije pristup crkvi je bio ograničen, a vernici su mogli da prisustvuju bogosluženju samo uz propusnice.

Ruski predsednik Vladimir Putin bio je sam na ponoćnoj božićnoj liturgiji u rezidenciji u Novom Ograjovu, izvan Moskve.

U Ukrajini svečana večera počinje kad deca na nebu ugledaju istočnu zvezdu, simbol Tri mudraca. Pevaju se mnoge božićne pesme, kao što je ona ispred muzeja Mama-eva Sloboda u Kijevu.

Na dan Božića, Gruzijci izlaze na ulice, u tradicionalnu šetnju – Alilo. Oblače tada posebnu odeću i ukrašavaju Čičilaki, tamošnju verziju božićnog drveta. Kada sat otkuca 12 puta, počinje večera uz tradicionalno gruzijsko vino.

Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta. Mnogi hodočasnici u Etiopiji za Božić putuju u sveti grad Lalibel. Tamo se u staroj crkvi održava najživopisnija božićna liturgija.

Božić se 7. januara proslavlja i među Koptima u Egiptu, koji čine 15 posto stanovništva, u Palestini i Jerusalimu. Grčki pravoslavni patrijarh jerusalimski Teofil III liturgiju je služio u Vitlejemu na Zapadnoj obali, u crkvi Rođenja Hristovog.

N1

Pročitajte još:

„Hristos se rodi!“ Božić u senci pandemije i karantina za Đokovića

Čestitke za Božić, posebno se upućuju i Đokoviću

Džo i Džil Bajden čestitali Božić pravoslavnim hrišćanima u SAD i svetu

Božić u Gračanici: Mir, ljubav i uvažavanje

Iz Visokih Dečana sa najradosnijim božićnim pozdravom

Vladika Teodosije i Petković sa Srbima u Zvečanu i Mitrovici: „Biće ovo berićetna godina“

Gračanica: Tradicionalno loženje badnjaka u porti manastira

O. Fotije: Ljubav se mora imati prema svakom, bez izuzetakaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.