Vladika Teodosije i Petković sa Srbima u Zvečanu i Mitrovici: „Biće ovo berićetna godina“

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

„Dobro gori badnjak, biće ovo berićetna godina. Mi ćemo se potruditi da vam olakšamo život i u svakom smislu dostojan čoveka u 21. veku“, kazao je danas u Zvečanu direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na Badnji dan, tokom nalaganja Badnjaka.

Nakon šest neuspelih pokušaja da poseti Kosovo, danas je konačno stigao na Sever Kosova, gde je paljenjem badnjaka zajedno sa građanima ovog grada, započeo dvodnevnu prazničnu posetu Kosovu.

Iz Zvečana je uputio poruku jedinstva i sloge, i pozdrave srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da Srbi na Kosovu žive u miru, sa svojim porodicama.

„Da sačuvamo srpsko jedinstvo koje nam je preko potrebno. I kao što smo se okupili oko ove svete vatre, tako se uvek okupljali, kao što smo se i vekovima ovde okupljali oko naše svete i velike ideje i da zajedno činimo sve da pobedi život ovde na Kosovu i Metohiji“, kazao je Petković.

Obećao je pomoć Kancelarije za KiM i srpskog predsednika, naglašavajući da srpska vlast „više nego ikada ranije“ u poslednjih 40 godina ulaže u srpske sredine na Kosovu.

„I ono što želim i danas da poručim je ta pomoć u novim bolnicama, školama, infrastrukturnim projektima u poljoprivredi, privredi – biće i još veća i obilatija u ovoj godini koja je pred nama“, kazao je.

Osvećenje i paljenje badnjaka održano je nešto posle 15 časova. Petković je bio u pratnji pomoćnika Dejana Pavićevića i rukovodstva ove opštine – gradonačelnika Dragiše Milovića, kao i predsednika PO, Ivana Todosijevića.

Ispred crkve u Zvečanu uz sveštenstvo hrama Sv. Đorđa, okupio se velik broj građana. Sveštenstvo je Petkovića u znak zahvalnosti darivalo ikonom.

Ikonu je danas na dar dobio i predsednik PO opštine Zvečan, Ivan Todosijević.

Sa skupa u porti crkve, posebna podrška upućena je danas i Novaku Đokoviću čija je porodica rodom iz ovog mesta.

Petković je nakon Zvečana otišao u Kosovsku Mitrovicu. Tradicionalno Povečerje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka održano je ispred hrama Svetog Dimitrija u ranim večernjim satima, uz bogosluženje vladike Raško-prizrenskog Teodosija.

Vladiku i Petkovića su dočekali zvaničnici Srpske liste, kao i predstavnici lokalnih samouprava na Kosovu: Vučina Janković, Goran Rakić, Milan Radojević, Igor Simić, Srđan Vulović, kao i Radoš Petrović, Aleksandar Spirić.

U porti crkve, okupio se takođe i veliki broj građana, kako bi prisustvovao osvećenju i paljenju badnjaka.

Paljenje badnjaka pratio je i vatromet.

„Mi naročito ovde na Kosovu i Metohiji radujemo se roždestvu Hristovom, jer rođenje Hristovo nam najavljuje neprolaznu radost. Najavljuje nam spasenje i vaskrsenje, da mi koji živimo ovde na zemlji, uvek svoje oči duhovne, molitvom uznosimo ka Nebu, da gledamo ono što je večno i neprolazno kako bi sin Božji nas primio, da i mi poput onih jasala u pećini Vitlejemskoj budemo pripremljeni za sina Božjeg, da i mi u dom naše duše primimo bogomladenca Hrista koz sveto pričešće“, kazao je vladika Teodosije.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Petković će posetu sutra na Božić nastaviti u Prilužju, i biće položajnik u četrnaestočlanoj porodici Milana Zdravkovića. Nešto kasnije, on će u manastiru Gračanica prisustvovati božićnoj Liturgiji, koju će služiti episkop Teodosije.

U popodnevnim satima u selu Prekovce, u opštini Novo Brdo, obići će i Narodne kuhinje NVO „Majka devet Jugovića“. Posetu će ovog puta, Petković završiti u selu Pasjane, u opštini Gnjilane, gde će, takođe sutra tokom dana, obići porodilište u Zdravstvenom centru Pasjane i razgovarati sa rukovodstvom centra.

Petković je poslednji put na Kosovu boravio u julu prošle godine, gde je prisustvovao svečanoj akademiji povodom godišnjice Opštine Zvečan i istog dana uručio 65 ugovora o radu gerentodomaćicama.

Od tada do danas, šest puta je od prištinskih vlasti tražio odobrenje da poseti Kosovo koje mu je bilo odbijano, uz različita obrazloženja, od toga da „podstiče mržnju„, preko obavljanja aktivnosti „paralelnih organa“, toga da mu se uzvraća zabrana jer je Beograd prethodno uskratio ulazak za četiri kosovska ministra, sve do toga da se nisu ni oglašavali u Prištini.

Poslednja zabrana usledila je polovinom decembra, kada je Petković vraćen sa prelaza Jarinje i to gotovo u istom danu kada su vlasti u Beogradu odobrile kosovskoj ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali da otputuje u Preševo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.