Gračanica: Tradicionalno loženje badnjaka u porti manastira

FOTO: RTV Kim

U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak. Time je počelo obeležavanje Badnje večeri.

I ove godine meštani Gračanice su poželeli mir i blagostanje. Praznik će, kažu, proslaviti svečano u krugu porodice.

“Pre svega, sa željama da budemo svi zdravi i živi, to je najveća želja, sve ostale su sporedne. Badnje veče proslavljam, naravno, u krugu porodice. Imamo svečanu večeru“, naveo je Miloš Mitrović iz Preoca.

“Božić dočekujem sa željama da budemo svi živi i zdravi, da u novoj godini budemo svi srećni i da nam godina bude uspešna. Badnje veče proslavljam u krugu porodice”, rekao je Milan Trajković iz Gušterice.

“Puno radosti, sreće i zdravlja želim svima. Božić proslavljam sa svojom porodicom kod kuće”, kazao je Vladica Krstić iz Gračanice.

Ove godine je zbog epidemije koronavirusa izostalo tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Iako je iz Eparhije saopšteno da će loženje badnjaka početi u 17.30, božićno drvo u ovom hramu je zapaljeno znatno ranije. Mnogi vernici su u portu došli u najavljeno vreme, ali su ubrzo napustili manastirsko dvorište pošto je Badnjak već izgoreo.

Sutra, na Božić, će u manastiru biti služena sveta arhijerejska liturgija koju će služiti vladika Teodosije.

Badnjak je večeras naložen i u porti manastira Svetog Dimitrija u Sušici, kao i u dvorištu crkve Svetog Nikole u Prištini.

RTV Kim

KoSSev: Kako je proteklo nalaganje Badnjaka u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici gde su bili i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i vladika Teodosije, a kako je naša ekipa provela vreme u manastiru Duboki Potok u razgovoru sa ocem Fotijem, čitajte u posebnim vestima:

Vladika i Petković sa Srbima u Zvečanu i Mitrovici: „Biće ovo berićetna godina“

O. Fotije: Ljubav se mora imati prema svakom, bez izuzetaka

Petković će posetu sutra na Božić nastaviti u Prilužju, i biće položajnik u četrnaestočlanoj porodici Milana Zdravkovića. Nešto kasnije, on će u manastiru Gračanica prisustvovati božićnoj Liturgiji, koju će služiti episkop Teodosije.

U popodnevnim satima u selu Prekovce, u opštini Novo Brdo, obići će i Narodne kuhinje NVO „Majka devet Jugovića“. Posetu će ovog puta, Petković završiti u selu Pasjane, u opštini Gnjilane, gde će, takođe sutra tokom dana, obići porodilište u Zdravstvenom centru Pasjane i razgovarati sa rukovodstvom centra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.