„Hristos se rodi!“ Božić u senci pandemije i karantina za Đokovića

FOTO: KoSSev

Danas pravoslavni vernici slave Božić po Julijanskom kalendaru. Dočekuju ga po treći put u pandemiji koronavirusa, sa više sojeva i upozorenjima stručnjaka, da stiže novi talas.

Pravoslavni vernici juče su proslavili Badnji dan unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima, a uveče i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom.

Danas, Hristovo rođenje proslavljaju jutarnjim liturgijama koje se prvog dana Božića služe u crkvama i manastirima širom Kosova i Metohije.

Raspored liturgija u hramovima u više mesta na Kosovu pogledajte ovde.

Prema običaju, ovog jutra se u domovima dočekuje položajnik – osoba koja prva zakuca na vrata posle ponoći, a koja simbolično dolazi da bi ukućanima donela sreću i blagostanje.
Položajnik unosi badnjak i on je počasni gost tokom čitavog dana.

Danas se mesi česnica, hleb u koji se stavlja novčič, suvo voće i grančica i za koje se veruje da – ko ih pronađe za božićnim ručkom – imaće para, zdravlja i sladak život tokom čitave godine.

Posle šestonedeljnog posta trpeza je danas bogata tradicionalnim zimskim jačim jelima – mesom, pitama i đakonijama, uz vino i rakiju a porodica se okuplja za trpezom i proslavlja ljubav, zajedništvo i sabornost pretočene u simvol Hristovog rođenja.

„Poruka Božića je poruka mira i ljubavi. Ljubav mora da se izražava svakome bez izuzetaka. Ne može se ljubav imati samo prema nekome ko je nama blizak, koga specijalno na neki način poštujemo. Ne, mi treba da se trudimo da ljubav bude za svakoga“, kazao je za naš portal iguman Devinih Voda, otac Fotije, kog smo posetili uoči Božića.

„Jedni bez drugih ne možemo!“ – upravo je poruka i ovogodišnje Božićne poslanice iz patrijaršije.

„Ne opterećujmo se pitanjem ko nam je sve bližnji, nego se umesto procene onoga šta nama drugi čine, zapitajmo kome smo mi bližnji i šta za druge mi činimo“, navedeno je u poslanici srpskog patrijarha uoči Božića.

Badnji dan i Božić čestitali su srpski zvaničnici, kao i međunarodne diplomate, i svi oni poželeli su ljubav, mir, slogu, napredak, ali, u svetu zahvaćenom koronavirusom, pre svega zdravlje. Kosovski političari se još uvek nisu oglasili što je bio slučaj kao i prošle godine kada su prve čestitke stigle u rano popodne.

A na Kosovu i Metohiji Božić provodi i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. On je juče, u pratnji zamenika i oficira za vezu sa Prištinom, Dejana Pavićevića, prvo u Zvečanu, pa posle i u Kosovskoj Mitrovici naložio badnjak.

„Dobro gori badnjak, biće ovo berićetna godina. Mi ćemo se potruditi da vam olakšamo život i u svakom smislu dostojan čoveka u 21. veku“, kazao je Petković u Zvečanu, odakle je i poseban pozdrav upućen Novaku Đokoviću kao svom počasnom sugrađaninu.

On Božić provodi u prinudnom karantinu u hotelu u Melburnu, u iščekivanju odgovora na svoju žalbu australijskim vlastima da mu dozvole da igra na turniru čiji je devetostruki pobednik.

Australijske vlasti mu ne dozvoljavaju ulazak u zemlju, pošto je dobio izuzeće kao nevakcinisan, ali ne i zeleno svetlo za vizu za ulazak nakon što je pre dva dana sleteo na aerodrom u Melburnu.

To nije samo glavna vest u Srbiji, već i u svetu, gde je javnost podeljena na one koji brane australijske vlasti da ne može biti izuzetaka, i one koji ophođenje prema prvom reketu sveta i pri tom je u pitanju devetostruki pobednik „Australia Open“, nazivaju skandaloznim.

Njemu podrška stiže i iz regiona, uključujući čestitke za Božić, od patrijarha Porfirija do grupe Zadrana koji su mu u video poruci uputili podršku da su uz njega i pozdravom „Hristos se rodi“ čestitali Božić.

Redakcija KoSSeva čestita pravoslavnim vernicima Badnji dan i Božić, uz tradicionalni pozdrav – „Mir Božji, Hristos se rodi!“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.