Prof. Hasani: Predloženi mirovni sporazum Aljbina Kurtija primitivan

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani ocenio je kao primitivni mirovni sporazum koji je premijer Kurti predstavio u Briselu tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Hasanijevim rečima, ovaj dokument sadrži reference koje se u međunarodnom pravu ne koriste od 1945. godine, prenosi Kljan Kosova.

„Izdvojio bih dve dimenzije ovog pristupa; prva dimenzija je međunarodno pravo, a druga dimenzija je politička dimenzija u smislu uloge i značaja dijaloga za Kosovo u ovom trenutku o kojem govorimo. Politička dimenzija je da svako ko se bavi međunarodnim pravom i poznaje terminologiju međunarodnog prava, uzima taj tekst kao vrlo primitivan tekst, jer se koristi terminologijom koja ne pripada međunarodnom pravu u ovoj fazi razvoja koja je danas, u ovom veku u kojem živimo, i od 1945. nadalje“, rekao je on.

„To je zato što je poslednji sporazum koji koristi nenapadanje, i slično sporazum Molotov-Ribentrop iz ’39., A nakon ’45. upotreba nasilja i sile poprimila je drugu dimenziju, rat je zabranjen i stoga nijedan sporazum, nakon ovog perioda ne sadrži takve izraze, već reference vezane za njih uključuju međunarodnu stabilnost, regionalne, ekonomske klauzule, granice itd.“, rekao je Hasani u Rubikonu.

Bivši predsednik Ustavnog suda rekao je da Kurtijev predlog za mir nema nikakvog značaja u odnosima između država i da ga kao takav ne mogu ozbiljno shvatiti ni posrednici u dijalogu.

„Drugi razlog je taj što su njegove odredbe sastavljane – kako da u članovima uradimo ono što vidimo, kako da kažemo da član 1 – ovde sedi Adriatik Kelmendi, član 2 – Enver Hasani ovde. Referenca dokumenata, sa izuzetkom dve ili tri, je ‘meko pravo’, to je meko pravo koje nema relevantnost u odnosima između država“.

„Treći, koji je još pogrešniji od samog naslova, stavlja ljudska prava i slobode u kategoriju prava koja se nadopunjuju uzajamnošću. Nacije su predstavljene putem reciprociteta i dozvoljava etničkim zajednicama da se (njime) zaštite“.

„Sistem povezivanja nacija i zaštite manjina bio je ovakav, sada su ljudska prava i slobode prava međunarodnog pravnog poretka koja ne zavise od reciprociteta i reciprocitet je ideja koja je kompromitovana i nije prihvaćena ni u jednoj verziji konačnog sporazuma“.

EU i SAD bi mogle da zahtevaju pauzu u dijalogu

Izvor: RTK/Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ovakvim pristupom Vlada Kosova i Srbije prema dijalogu, posrednici mogu da zahtevaju prekid ovog procesa, ocenio je profesor Enver Hasani.

„Ako su vrata zatvorena jer se to dešava kada se zatvaraju vrata, fasilitatori mogu reći –prekid. Prekid od nekoliko godina ili meseci, pauza i kada se promeni pristup – jer za konačne stavove niko ne kaže da ih treba menjati – ali kada promenite pristupe, možemo da razgovaramo o nečemu suštinskom, hajdete“, rekao je Hasani za Klan Kosova.

Prema rečima Hasanija, prekid dijaloga ide u prilog samo Srbiji.

„To nas jako boli, boli nas jer je Srbija konsolidovana država i za nas je članstvo u međunarodnim organizacijama problem. Možete se prijaviti, ali posle septembra Srbiji ističe embargo na priznavanje i ubeđen sam da je Srbija tajno lobirala za odpriznavanja, ali posle 1. septembra počinja praksu odpriznavanja i ako počne, to je loše za nas“, rekao je Hasani.

Govoreći o mogućnosti da se Srbija povuče iz dijaloga, bivši predsednik Ustavnog suda rekao je da će i u ovoj situaciji Kosovo biti krivo, zbog nepoštovanja procedura fasilitatora.

Profesor Hasani moli Kurtija: Ne kandidujte Bahtirija u Mitrovici, sramota…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.