BLOG 502. dan epidemije: Krizni štab preporučio treću dozu vakcine za ljude sa određenim oboljenjima

Krizni štab
Foto: N1

Krizni štab za suzbijanje kornavirusa odlučio je da se građanima Srbije koji imaju određena oboljenja preporuči primanje treće doze vakcine protiv koronavirusa. Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević kazala je da se radi o osobama koja imaju imunodeficijentna stanja i hronična oboljenja koja su u vezi sa imunitetom. „To su pre svega osobe koje su imale transpalntacije organa, one koje su na hemodijalizi, osobe sa malignim oboljenjima“, rekla je ministarka nakon sednice Kriznog štaba u sredu. Podsetila je i na to da je prvu dozu vakcine do sada primilo 49,7 odsto punoletnih, odnosno preko 2,6 miliona ljudi, dok je 2,5 miliona primilo obe doze, što „nije dovoljno da bi sprečili širenje bolesti“, preneo je N1.

Dvoje preminulo u Srbiji, obolela još 292 lica

Za poslednja 24 časa u Srbiji od posledica kovida preminule su dve osobe. Zvanično su potvrđena 292 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 13 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 364.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 72 nova slučaja zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 72 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.443, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su registrovani u sledećim opštinama: Gnjilane i Đakovica po 10, Priština – 9, Podujevo – 8, Južna Mitrovica, Orahovac, Obilić, Srbica i Peć po 4, Kačanik – 3, Kamenica i Glogovac po 2 i po jedan slučaj u opštinama Prizren, Lipljan, Klina, Uroševac, Vitina, Štimlje, Vučitrn i Istok.

Opširnije u posebnoj vesti.

Google i Facebook traže od zaposlenih da se vakcinišu

Pojedine velike tehnološke kompanije u SAD zahtevaju od svojih zaposlenih da se vakcinišu pre nego što se vrate u kancelariju na posao, zbog toga što se delta soj koronavirusa brzo širi i broj novozaraženih raste, navodi VOA.

Gugl i Fejsbuk su objavili da svi njihovi zaposleni u SAD moraju da se vakcinišu pre povratka na posao. Gugl je saopštio da će u narednim mesecima to važiti i za zaposlene u drugim zemljama.

Prema medijskim navodima, Netfliks je takođe predstavio politiku obavezne vakcinacije za sve koji učestvuju u produkciji serija i filmova u SAD.

Epl planira da ponovo uvede obavezno nošenje maski u svim prodavnicama u SAD, čak i ako je osoblje vakcinisano, prenosi Blumberg.

Kompanije poput Ubera i Majkrosofta, koje su planirale da zaposlene vrate u kancelariju, produžile su period rada od kuće.

KP: Tri kazne za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je tri novčane kazne za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Vučiću uručena zahvalnica zbog donacija vakcina Severnoj Makedoniji

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručena je u Skoplju zahvalnica zbog donacija vakcina protiv kovida-19 Severnoj Makedoniji.

Vučić je novinarima u glavnom gradu Severne Makedonije rekao jutros da se Srbija ponašala „normalno“, dodajući da bi se i Makedonci tako ponašali u trenutnoj situaciji.

„Nemamo ništa da tražimo od Makedonaca. Samo bratstvo i prijateljstvo i da imamo najbliže i najbolje odnose“, kazao je Vučić.

Epidemiolog: Do ove situacije dovela naša bandoglavost, vakcine ne škode nikome

Epidemiolog Radmilo Petrović izjavio je u Danu uživo da je do trenutne situacije sa koronavirusom dovela „naša bandoglavost“. Kao razloge je istakao i „nedovoljnu obučenost i edukovanost ljudi o vakcinama“. „Treba razbiti tu famu da će vakcine nekom škoditi, mogu se svakom dati. Pitanje je drugo da li će nekome sa oslabljenim imunitetom koristiti ili ne, ali škoditi neće“, kaže Petrović.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.