Produžen pritvor Tačiju, nije odobren zahtev za privremeno puštanje u treću zemlju

Hašim Tači, nastaviće da boravi u pritvorskoj jedinici u Hagu. Novom odlukom sudije za prethodni postupak, bivšem kosovskom predsedniku produžena je mera pritvora za još dva meseca, usled toga što je sudija utvrdio da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i vršenja novih krivičnih dela. Sudija je ujedno odbio zahtev odbrane za privremeno uslovno puštanje u treću zemlju, koja je, kako tvrdi odbrana, sudu dala garancije za Tačija. „Nijedan dodatni uslov, ne bi mogao u dovoljnoj meri da odgovori na rizike u Tačijevom slučaju“, zaključio je sudija.

Nedavno je takođe produžen pritvor i Saljihu Mustafi koji se pred istim sudom tereti za ratne zločine, o tome čitajte u posebnoj vesti:

Saljihu Mustafi ponovo produžen pritvor na još dva meseca

Prilikom donošenja nove odluke, koja je objavljena krajem prošle nedelje, sudija za prethodni postupak razmatrao je tri rizika – bekstvo, ometanje napretka postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Odluku je doneo nakon što su i odbrana i tužilaštvo podneli svoje podneske u vezi sa preispitivanjem produžetka mere pritvora.

Odbrana: Tači nema uticaja od kad Samoopredeljenje pobedilo na izborima

I dok odbrana smatra da se mera pritvora treba ukinuti, tužilaštvo tvrdi drugačije.

Odbrana je mišljenja da produžetak pritvora više nije opravdan, jer su se okolnosti za privremeno puštanje na slobodu značajno promenile.

U podnesku navode da Tači ne uživa uticaj, popularnost ili podršku na Kosovu, usled nedavnih političkih dešavanja, što je bio argument sudije da postoji rizik od bekstva, koji je izneo u prvoj odluci o pritvoru.

Tači je podsetio da je Samoopredeljenje ostvarilo ubedljivu pobedu na izborima, a da je PDK, čiji je on član, osvojila 17 odsto podrške birača.

Odbrana tvrdi i da je vlada predvođena Aljbinom Kurtijem kojeg nazivaju „dugogodišnjim protivnikom“ Tačija, nastavila da „čisti“ zvaničnike koje je imenovao Tači.

Preciziraju da bi bilo nerazumno da se tvrdi da Tači i dalje ima „uticaj i autoritet“ nad ogromnim mrežama pristalica koje bi bile spremne da mu pomognu da pobegne.

„Tačijev uticaj zasniva se na poziciji u OVK, a ne političkoj“

Tužilaštvo, sa druge strane, u svom odgovoru, poziva se upravo na uticaj i položaj Tačija nad bivšim potčinjenim i pristalicama i tvrdi da ova „potencijalna mreža ostaje aktivna kao i uvek“.

Podsetili su na kampanju podrške Tačiju koja je pokrenuta na Kosovu nakon njegovog hapšenja.

Takođe podsećaju da je veća količina informacija i dokumenata obelodanjena Tačiju i odbrani, od donošenja prve odluke o pritvoru, te smatraju da to samo uvećava rizik od bekstva.

Komentarišući Tačijeve tvrdnje o tome da se PDK loše plasirala na nedavnim izborima, SPO poručuje da uticaj Tačija „nadilazi bilo koja nedavna politička zbivanja, jer se prvenstveno zasniva na njegovim istaknutim pozicijama u prošlosti“.

A uz sve to podsećaju da je zvaničnik kojeg je Tači imenovao nedavno smenjen, nakon pokušaja provale sefa u kosovskom predsedništvu, nakon što je ovu funkciju preuzela Vjosa Osmani.

U svom novom podnesku, odbrana je osporavala navode Tužilaštva.

Sudija: PDK je najveća opoziciona stranka, rezultati na izborima nisu zanemarljivi

Sudija za prethodni postupak prethodno je, u odluci o produžetku mere pritvora, više puta konstatovao da postoji rizik od bekstva i složio se sa navodima tužilaštva – da se Tačijev uticaj i autoritet vezuje za njegov položaj u OVK, a potom i  na političku funkcije – premijer i predsednik.

Do istog zaključka došlo je u međuvremenu i Apelaciono veće Specijalnog suda u Hagu.

Komentarišući argumente odbrane o plasmanu PDK na izborima, Sudija za prethodni postupak zaključuje da oni nisu zanemarljivi, te da je PDK zapravo najveća opoziciona stranka na Kosovu i da uživa podršku građana.

Sudija za prethodni postupak saglasan je i sa argumentima tužilaštva da kampanja podrške sprovedena nakon hapšenja, pokazuje da Tači i dalje ima snažan uticaj i autoritet u kosovskom društvu.

„S tim u vezi, nedavna politička imenovanja od strane nove vlade, nisu relevantna za procenu da li Tači i dalje uživa široku podršku na Kosovu“, zaključuje se u odluci.

Sudija dodaje da nedavna politička dešavanja na Kosovu ne sprečavaju Tačija da, upravo zbog svojih prethodnih funkcija, zatraži podršku bivših podređenih i osoba povezanih sa OVK koji bi mogli da mu omoguće pristup resursima da pobene.

Zaključuje i da sada, usled sve većeg obelodanjivanja dokumenata Tači zna za optužbe za koje se tereti i za mogućnost izricanja ozbiljne kazne u slučaju osuđujuće presude, te konstatuje da se rizik od bekstva upravo zbog toga i dalje postoji, te da se čak i uvećao.

Ustalila se klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv OVK

Odbrana iznosi iste argumente i u vezi rizika od opstrukcije postupka, kao i za rizik od bekstva, te iskazuje uverenje da su nedavna politička dešavanja jasno ukazala da on ne uživa više autoritet, niti da ima bilo kakav uticaj na navodne mreže pristalica koje mogu da mu pomognu u ometanju postupka.

Svojih argumenata drži se i Specijalno tužilaštvo, koje, za razliku od tužilaštva, tvrdi da je postoji ozbiljan rizik od opstrukcije postupka u ovom trenutku.

Sudija je tokom donošenja prethodne odluke o pritvoru utvrdio postojanje rizika ometanja postupka, a između ostalog, zbog pokušaja Tačija da opstruiše rad suda.

Sada takođe zaključuje da je rizik od zastrašivanja ili uticaja na svedoke i članove njihovih porodica visok, te da nije uveren da se on može efikasno ublažiti oslanjanjem samo na zaštitne mere.

Ukazao je još jednom da je Tačiju obelodanjeno mnogo više materijala i dokumenata od strane Specijalnog tužilaštva, i ponovio da bivši kosovski predsednik nastavlja da igra važnu ulogu na Kosovu,a  na osnovu njegovih prethodnih funkcija u OVK.

Ujedno navodi da se na Kosovu „ustalila klima“ zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke koji se vode protiv bivših pripadnika OVK, podsetivši ujedno na nedavnu izjavu v. d. predsednika Udruženja veterana OVK – da će objaviti nova poverljiva dokumenta Specijalnog suda, ukoliko dođe u njihov posed.

„Takođe je relevantno, u svetlu činjenice da, kao bivši visokopozicionirani član OVK i politička ličnost, Tači zauzima poziciju uticaja koja mu omogućava da izazove podršku simpatizera u ovoj klimi“, smatra sudija za prethodni postupak.

Na osnovu svega navedenog, sudija za prethodni postupak zaključuje da i dalje postoji rizik od ometanja napretka postupka, ali i rizik da će Tači, pod bilo kojim oblikom odgovornosti, činiti nova krivična dela.

Nakon što je zaključio da sva tri rizika i dalje postoje, sudija za prethodni postupak osvrnuo se na procenu uslova za puštanje Tačija na slobodu i mogućnost da na odgovarući način uklone njihovo postojanje. Mišljenje sudije o uslovima je u pojedinim delovima redigovano.

Tači pribavio garanciju za privremeno puštanje u treću zemlju

U svom podnesku, odbrana je navela da je Tači pribavio pisanu garanciju za njegovo privremeno puštanje, dok je informacija o lokaciji i državi od koje je navodno pribavio garancije, redigovana.

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dve države koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud.

Ta država je finansijer suda i članica NATO, precizirao je Tači u zahtevu.

Odbrana tvrdi da ta garancija adekvatno umanjuje rizik od bekstva i ometanja postupka, i da ujedno eliminiše svaki rizik za činjenje novih krivičnih dela.

Odbrana ujedno tvrdi da bi garancije ove zemlje onemogućile Tačiju da vrši javnu ili političku funkciju, da bi njegova komunikacija i kontakti bili ograničeni i kontrolisani, kao i fizičko kretanje. Naveli su da će pristati na svaki uslov koji zahteva sudija za prethodni postupak.

Za razliku od odbrane, tužilaštvo smatra da ne postoji ništa što bi moglo da uradi Kosovo, ili bilo koja druga država, da bi rizici bili dovoljno ublaženi.

Poručuju da bi Tači, čak i u trećoj zemlji, imao neograničen pristup članovima uže porodice, snagama bezbednosti treće države, „koje bi mogle da prenose poruke i informacije njegovoj mreži podrške, stvarajući opasnu priliku za tajne komunikacije“.

Tužilaštvo navodi i da treće zemlje nemaju iste obaveze prema njima kao Kosovo.

Sudija za prethodni postupak delimično se složio sa argumentima tužilaštva.

Podsetio je na svoju prethodnu odluku o prdužetku mere pritvora, navodeći da – kada je u pitanju rizik od bekstva – on se može dovoljno ublažiti ukoliko Tači ostane u kućnom pritvoru, posebno u trećoj zemlji koja ima sporazum o saradnji sa ovim sudom. Dodatni uslovi su:

Da preda pasoš, da mu se zabrani da se sastaje sa određenim osobama i posećuje određena mesta, da mu se zabrani upotreba medija i političke aktivnosti, kao i da prati postupak putem video veze.

Međutim, kada je reč o riziku od ometanja postupka, sudija zaključuje da efikasno može da se upravlja ovim rizikom, samo putem nadzora komunikacije u pritvorskim objektima.

Komentarišući Tačijeve navode o garancijama treće zemlje, sudija iznosi zaključak da nijedan dodatni uslov, ne bi mogao u dovoljnoj meri da odgovori na rizike u slučaju Tačija.

Sudija zaključuje da čak i u slučaju potpunog ograničenja pristupa telekomunikacijama i Internetu i zabrani komunikacije sa trećim licima, osim sa porodicom i timom odbrane, to neće sprečiti Tačija da prosledi instrukcije drugim osobama, a s ciljem zastrašivanja ili vršenja uticaja na svedoke.

Sa druge strane, tvrdi da se u objektima Veća u Hagu može sprečiti „nezakonita komunikacija“, te da predloženi uslovi, niti bilo koji drugi, ne bi u dovoljnoj meri ublažili nijedan od rizika.

Sudija za prethodni postupak odlučio je da produži meru pritvora Hašimu Tačiju za još dva meseca. Ujedno je pozvao odbranu da podnese svoj podnesak za preispitivanje odluke o pritvoru najkasnije do 31. avgusta, a Tužilaštvu da, ukoliko odbrana to ne uradi, podnese svoj podnesak do 6. setptembra. Odbrana ujedno može potom da odgovori na argumente tužilaštva do 16. septembra.

Zahtev odbrane za privremen puštanje na slobodu u više navrata je prethodno odbijan, takođe uz konstataciju da i dalje postoji rizik od bekstva, opstrukcije sudskog postupka i ponavljanja krivičnih dela optuženih.

Ova sudska odluka je u skladu i sa zahtevom Specijalnog tužilaštva u Hagu za produženje mere pritvora.

U međuvremenu odbrana Tačija, ali i još trojice koji se nalaze na istoj optužnici, nastavlja sa podnošenjem novih žalbi na odluku Specijalnog suda o neukidanju mere pritvora.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Očekuje se da će suđenje četvorici optuženih krenuti januara 2022. godine, tj. tri meseca nakon što, kako je najavljeno, Specijalni tužilac podnese svoj pretpretresni podnesak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.