Etno manifestacija “Gračaničko prelo” i Međuopštinski sajam meda sutra u Gračanici

Foto: TO Gračanica

Duhovno-kulturna etno manifestacija „Gračaničko prelo“ i Treći međuopštinski sajam meda biće održan sutra na platou ispred opštine Gračanica, sa početkom od 16 časova, saopštio je jedan od organizatora – Turistička organizacija Gračanice.

U okviru manifestacije biće održana i izložba domaće radinosti. Predviđeno je da se na jednom mestu okupe udruženja, folklorni ansambli, kulturno- umetnička društva i zanatske radionice, ali i poizvođači domaće hrane, meda, vina i rakije.

„Gračaničko prelo“ koncipirana je kao duhovno-kulturna i etno manifestacija, a kako se navodi ima za cilj da na najbolji način predstavi bogatu istoriju i tradiciju opštine Gračanica i da u narednim godinama postane čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva.

„Glavni cilj manifestacije je da se na trenutak podsetimo onih pravih duhovnih i tradicionalnih vrednosti. Da se otrgne od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, tradiciju, običaje i kulturu“, poručuje se u saopštenju.

Istog dana, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine, biće obeleženo i 700 godina od nastanka monumentalne crkve posvećene Blagoveštanju Bogorodičinom.

Pored TO Gračanica, organizator manifestacije je i Udruženje pčelara „Nukleus“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.