Probni završni ispit u petak i subotu u osnovnim školama

Škola,, školska godina
FOTO: Preuzeto sa RTK2

Probni završni ispit biće održan u petak i subotu, odnosno 9. i 10. aprila u svim osnovnim školama, saopštili su iz Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Srbije.

Probni test iz matematike biće održan u petak, 9. aprila u 13 časova, polaganje probnog testa iz srpskog jezika/maternjeg jezika biće održana u subotu u 9 časova.

Takođe u subotu, 10. aprila, u 11.30 časova, planirano je polaganje probnog kombinovanog testa iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Rešavanje testova traje 120 minuta, dodaje se u saopštenju.

Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama učenika, ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

„Probni završni ispit verna je simulacija procesa završnog ispita, gde učenici i zaposleni prolaze kroz utvrđene procedure ispita – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora i drugo“, navodi se u saopštenju ovog ministrastva.

Više direktora osnovnih škola u srpskim sredinama na KiM potvrdilo je da su pripreme u toku kako bi se Probni završni ispit održao u vremenskim okvirima koje je odredilo srpsko ministarstvo prosvete.

 Kosovska vlada sinoć je usvojila nove mere kojim se precizira da će osnovne i srednje škole na Kosovu biti na onlajn nastavi od 12. do 18. aprila, a dok  izuzetak od onlajn nastave može da postoji kod ocenjivanja ili polaganja ispita koji se mogu održati fizički, ali uz poštovanje mera i fizičke udaljenosti u grupi od najviše 10 ljudi.

Pokušali smo ujedno da stupimo u kontakt sa načelnicom Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasminom Dedić kako bismo potvrdili da li će se 9. i 10. aprila održati Probni završni ispiti.

Dedić se, međutim, nije javljala na naše pozive do objavljivanja vesti.

Cilj organizovanja probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.