Posle odluke iz Prištine: Vlada RS pridržavaće se statusno neutralnih dogovora; bilo kakva jednostrana odluka nerazumljiva

Nakon što je šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Rahim Pacoli danas saopštio da od ponoći stupa na snagu zamrzavanje sporazuma potpisanog u Briselu 23. juna 2015. o uzajamnom priznavanju polisa osiguranja, oglasila se i Kancelarija za KiM saopštenjem u kom je navela da se Memorandum o obaveznom osiguranju vozila "ni na koji način ne dotiče pitanja registarskih tablica", već da je to pitanje regulisano sporazumom o slobodi kretanja, postignutom 2011. godine. Iz ove kancelarije naglasili su i da Vlada Republike Srbije želi potpunu liberalizaciju protoka ljudi, robe i usluga između centralne Srbije i Kosova i Metohije ali "ne ugrožavajući teritorijalni integritet Srbije". Oni poručuju da je "nerazumljiva" bilo kakva "ponovna jednostrana" odluka o zamrzavanju sprovođenja ovog Memoranduma. Iz Kancelarije su istovremeno i podsetili da "najdirektnije" koristi od dogovora imaju građani Kosova i Metohije, te da zbog toga očekuju da će sve strane u briselskom dijalogu obezbediti sprovođenje dogovorenog.

"Podsećamo da najdirektnije koristi od dogovora o osiguranju vozila imaju svi žitelji Kosova i Metohije, i da je nerazumljiva bilo kakva ponovna jednostrana odluka o zamrzavanju njegovog sprovođenja, koja bi, pre svega, bila atak na građane, ali i na briselski dijalog i proces normalizacije odnosa," stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM ističe da se Memorandum o obaveznom osiguranju vozila, čije je sprovođenje počelo 12. avgusta ove godine, "ni na koji način ne dotiče pitanja registarskih tablica" i dodaju da je to pitanje "regulisano sporazumom o slobodi kretanja, postignutim 2011. godine."

"Vlada Republike Srbije želi potpunu liberalizaciju protoka ljudi, robe i usluga između centralne Srbije i Kosova i Metohije, naravno, ne ugrožavajući teritorijalni integritet Srbije. Zato će se u punoj meri pridržavati statusno neutralnih dogovora postignutih u Briselu," navodi se dalje u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM  poruču da veruju da će se i Priština "ponašati odgovorno i poštovati dogovoreno" kao i to da će Evropska unija, "koja je posrednik i garant briselskog dijaloga" osigurati sprovođenje postignutih sporazuma u punom kapacitetu.

Vozila sa registarskim oznakama RKS i dalje ne mogu da saobraćaju u centralnu Srbiju bez uzimanja probnih tablica. Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava postignut je krajem juna. Njime je tada regulisano sniženo plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za vozila sa RKS tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.