"Istekao ultimatum Srbiji": Priština obustavila sporazum o osiguranju vozila

"Večeras od 00:00 stupa na snagu zamrzavanje sporazuma potpisanog u Briselu 23. juna 2015. o uzajamnom priznavanju polisa osiguranja na granici između Republike Kosovo i Srbije," objavio je na svom Fejbuk profilu pre dva sata šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom za osiguranje vozila i predsednik udruženja za bezbednost, Rahim Pacoli. Sporazum je Priština obustavila na neodređeno vreme, iako još uvek nije stigla zvanična potvrda iz kosovske vlade.

"Veći broj puta naveo sam razloge za ovakvu odluku. Sporazum se ne sprovodi obostrano i to ne čini Srbija. Građani Kosova, osim raznih drugih teškoća sa kojima se susreću, takođe su u obavezi i da plaćaju dodatne takse prilikom dobijanja probnih tablica na teritoriji Srbije," navodi dalje Pacoli dodajući da su nadležni organi o tome obavešteni, ne navodeći pri tom i koji, te da ovakva odluka ostaje na snazi na neodređeno vreme.

Ovu vest potvrdili su i pojedini kosovski mediji. Pacoli je istu izjavu dao i za TV Arta.

"Na osnovu okolnosti nastalih na graničnim prelazima između Republike Kosovo i Republike Srbije, a posebno nakon stvorene situacije birokratskim i nepotrebnim merama sa srpske strane, na osnovu koje su građani Republike Kosovo bili prisiljavani da skidaju registarske tablice sa inicijalima RKS i bili prisiljeni da postavljaju probne tablice plaćajući dodatne poreze, Biro za osiguranje Kosova procenio je i prosudio situaciju. Bez obzira na dobru volju za sprovođenje sporazuma, bio je prisiljen da zamrzne sporazum na neodređeno vreme, kako bi se zaštitili interesi i dostojanstvo građana i osiguranika Republike Kosovo," javila je ova televizija, a preneo Info.ks deo obrazloženja odluke, koja će, kako su ovi mediji javili, biti upućena nadležnim organima u Srbiji.

Kosovski mediji su i pre sedam dana izvestili o sedmodnevnom ultimatumu Srbiji da sprovede potpisan sporazum o osiguranju vozila. U suprotnom, Srbija će biti "kriva" za njegovo nesprovođenje.

Pacoli je pre sedam dana posetio integrisani granični prelaz na Merdaru kako bi se upoznao sa tim kako teče sprovođenje sporazuma o međusobnom priznanju polisa osiguranja, i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog "fizičkog i psihičkog zlostavljanja" koje se vrši nad građanima Kosova.

"Građani Kosova koji ulaze na teritoriju Srbije primorani su da menjaju tablice, odnosno da postavljaju tablice na kojima piše 'Proba' što dovodi do dodatnih troškova. To je takođe u interesu osiguravajućih delatnosti, jer imamo brojne žalbe potrošača," rekao je tada Pacoli.  

Vozila sa registarskim oznakama RKS i dalje ne mogu da saobraćaju u centralnu Srbiju bez uzimanja probnih tablica. Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava postignut je krajem juna. Njime je tada regulisano sniženo plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za vozila sa RKS tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju.

Iz Beograda se još uvek nije niko oglasio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.