Prištinski zvaničnici sa grčkim ministrom: Traže podršku za članstva i produbljivanje odnosa

Kurti dendijas ministar spoljnih poslova Grčka
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Najviši prištinski zvaničnici ugostili su danas Nikosa Dendiasa, ministra spoljnih poslova Grčke – zemlje koja ne priznaje Kosovo. Razgovarali su o dijalogu koji se vodi u Briselu, ali i produbljivanju odnosa, te tražili od njegove zemlje podršku članstvu Kosova u evroatlantskim strukturama.

Na radnom ručku Kurti je sa Dendijasom, koji boravi u šestoj poseti Kosovu, razgovarao o odnosima Prištine i Atine, odnosno unapređenju i jačanju istih.

Razgovarali su i o najnovijim dešavanjima na Kosovu i regionu, ali i o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i o evropskom predlogu Osnovnog sporazuma.

Kurti je Dendijasa obavestio o sastanku sa Vučićem 27. februara u Briselu, ali i o očekivanjima Kosova od novog susreta na visokom nivou 18. marta u Ohridu.

Koja su to očekivanja, nije navedeno u saopštenju kabineta Aljbina Kurtija.

O ovom sastanku oglasio se i grčki ministar na svom Tviter nalogu, navodeći da je sa Kurtijem razmenio mišljenja o razvoju dijaloga Beograda i Prištine, kao i putu Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

Potvrdio je da je o istim temama, uključujući i regionalni razvoj, razgovarao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, kao i kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom.

Osmani se takođe oglasila o sastanku sa Dendijasom, navodeći da je zalaganje Grčke u regionu proaktivno, te da je ova zemlja konstruktuvna u podršci integrisanju regiona u EU.

„Pozivajući se na zajedničke evroatlantske vrednosti, Osmani je zatražila da se nastavi podrška Grčke članstvu Kosova u evroatlantskim institucijama“, saopštili su iz kabineta kosovske predsednice.

Ona je ujedno naglasila da će puna međunarodna integracija Kosova, uključujući Evropsku uniju, NATO i Savet Evrope, doprineti održivom miru u regionu.

Osmani se zahvalila grčkom ministru na podršci njegove zemlje viznoj liberalizaciji za Kosovo, na poslednjem glasanju Saveta Evropske unije, kao i na kontinuiranom zalaganju za okončanje ovog procesa.

Razgovarali su ujedno o odnosima Kosova i Grčke, a Osmani je izrazila spremnost za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa, navodeći potrebu povećanja trgovinske i ekonomske razmene, kao i saradnje u različitim sferama od zajedničkog interesa.

Osmani je i Dendijasu rekla da plan implementacije sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te da će to dovesti do dugoročnog mira i stabilnosti u regionu.

Podcrtala je i da će Kosovo da nastavi da koordiniše poteze sa saveznicima u sklopu ovog procesa.

Ovo je, inače, šesta Dendijasova poseta Kosovu. On je ujedno krajem decembra boravio u poseti Prištini, nakon što je prethodno posetio Beograd, gde je bio i gost na porodičnoj slavi porodice srpskog predsednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.