Express: Srpska lista za sada nije obavestila CIK o tome da neće da učestvuje na izborima

FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Iako je javno saopštila da neće da učestvuje na izborima 23. aprila na Severu, Srpska lista još uvek nije poslala zvanično obaveštenje CIK-u o tome. Za podnošenje obaveštenja o tome da neće da učestvuje, Srpska lista ima rok do 13. marta, dok je rok za prijavu za potvrđivanje otvoren do 22. marta. Eugen Cakoli (Cakolli) iz KDI kaže da na organizaciju izbora „utiče“ proces dijaloga i „posebno“ uspeh ili neuspeh potpisivanja francusko-nemačkog plana.

23. aprila očekuje se održavanje vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan – i vanredni izbori za dve skupštine opština – Zvečan i Leposavić. Ovi izbori su prvobitno bili zakazani za 18. decembar, ali su odloženi zbog tenzija na Severu.

Kao i u decembru, i ovoga puta Srpska lista je u četvrtak saopštila da neće da učestvuje na izborima 23. aprila.

„Ovim je više nego jasno da Priština i njena Centralna izborna komisija nastoje da bez uvažavanja legitimnih interesa srpskog naroda, mimo volje građana jednostrano organizuju izbore na Severu Kosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

Međutim, Srpska lista nije dostavila zvanično obaveštenje Centralnoj izbornoj komisiji o tome da neće da učestvuje, rok za ovaj postupak ističe sutra.

Ovo je za Express potvrdio portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi). On je rekao da je ova institucija dobila izjave o neučestvovanju od osam političkih partija.

„Centralna izborna komisija je 9. marta počela sa sprovođenjem operativnog plana za organizaciju vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i vanrednih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati 23. aprila 2023. Mogu da potvrdim da smo do sada (10. mart 2023, 15:00) dobili izjave o neučestvovanju na izborima od 8 političkih partija: Demokratske partije dijaspore, Nove demokratske inicijative Kosova, Pokreta za Goru, Socijaldemokratske unije, „Fjala“, Partije Aškalija za integraciju, Romske partije Kosovaki nevi, Demokratske partije jedinstva“, rekao je Eljezi.

U vezi sa ovim pitanjem, Eugen Cakoli iz KDI, rekao je da Srpska lista treba da pošalje zvanično obaveštenje o neučestvovanju CIK-u, kako bi „proizvela pravno dejstvo“.

Međutim, Cakoli kaže da ukoliko Srpska lista pošalje obaveštenje, da to ne sprečava njene kandidate da se kandiduju kao novi subjekti ili nezavisni kandidati.

„Zakonodavstvo predviđa mogućnost izjašnjavanja o neučestvovanju na izborima, ali u skladu sa procedurama. Dakle, mimo javnih izjašnjavanja, Srpska lista mora da dostavi obaveštenje o neučestvovanju Kancelariji pri CIK-u, kako bi proizvela pravno dejstvo. Nakon ovakvog eventualnog obaveštenja, Srpska lista ne može da se prijavi za potvrđivanje na izborima, ali to ne bi sprečilo Srpsku listu i njene kandidate da se kandiduju kao novi subjekti, pa čak i kao nezavisni kandidati“, rekao je Cakoli.

Cakoli ocenjuje da na organizaciju izbora utiče aktuelni proces dijaloga i uspeh ili neuspeh francusko-nemačkog plana.

„Normalno, kao subjekt koji tradicionalno ima najveću podršku među biračima u opštinama sa srpskom većinom, neučešće Srpske liste imaće direktan uticaj na sam izborni proces. Pored toga, normalno, usled uticaja nelegalnih struktura u severnim opštinama, koje finansira i podržava zvanični Beograd, organizacija izbora postaje još teža. Dakle, na organizaciju izbora utiče trenutni proces dijaloga, a posebno eventualni uspeh ili neuspeh u potpisivanju sporazuma o francusko-nemačkom planu“, rekao je on.

U slučaju neučešća Srba na izborima, Cakoli kaže da odlaganje izbora ne bi trebalo da postane presedan.

„Kosovo je bilo velikodušno i konstruktivno sa odlaganjem izbora krajem prošle godine. Međutim, takav pristup ne bi trebalo da postane presedan, niti da postane normalan razvoj događaja, jer bi narušio ustavne standarde i obaveze lokalne samouprave i izborna prava građana. Stoga smatram da bi organizacija izbora 23. aprila trebalo da bude bez alternativne, već da se uči na osnovu prošlogodišnje situacije“, rekao je Cakoli za Express.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.