Rode o sastanku u Ohridu: Nemojte da propustite priliku; ZSO odmah da se formira

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

„Dogovor je na dohvat ruke“, poručio je danas ambasador Nemačke u Prištini, Jorn Rode, kosovskom premijeru i srpskom predsedniku i pružio punu podršku izaslaniku Evropske unije.

Miroslav Lajčak boravio je ove nedelje na Kosovu, gde je održao seriju sastanaka sa predstavnicima vlasti i opozicije na Kosovu, čelnicima Srpske liste i međunarodnim zvaničnicima.

Nakon što je od Kurtija dobio predloge za implementaciju evropskog sporazuma, Lajčak koji sutra dolazi u Beograd, očekuje da mu i Vučić iznese svoje viđenje implementacije obaveza, a sve to uoči susreta na visokom nivou koji je zakazan za 18. mart u Ohridu.

Nemački ambasador u Prištini oglasio se danas na Tviteru, navodeći da pruža punu podršku Miroslavu Lajčaku.

Jorn Rode tvrdi da je dogovor „na dohvat ruke“, te je uoči sastanka apelovao na Beograd i Prištinu da ne propuste priliku.

Sa druge strane, pozvao je Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština.

„Kosovo će dobiti mnogo. Kosovo treba da sprovede svoju dugogodišnju obavezu i formira ZSO sada“, naveo je Rode.

Ujedno je naglasio da će sporazum da ubrza evroatlantske integracije Kosova, ali i da je „istorijska šansa na putu pune normalizacije i uzajamnog priznavanja“.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.