Dendijas i u Prištini dao podršku dijalogu i pozvao da se dogovoreno sprovede

FOTO: Klan Kosova

Vest je ažurirana

Nakon što je u Beogradu razgovarao sa svojim srpskim kolegom, ali i bio gost na slavi predsednika Aleksandra Vučića, grčki šef diplomatije Nikos Dendijas danas je doputovao i u Prištinu.

Tu se sastao sa kosovkom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom. Poruke koje je njoj uputio, slične su kao i one prethodnog dana u srpskoj prestonici – da je važno sprovesti sporazume koje su ranije potpisali Priština i Beograd, i da se strane usmere na dijalog.

Dendijas je, kako je prenela Ekonomia Online, odbio da se slika i drži konferenciju ispred natpisa „Republika Kosovo“, zbog čega je konferenicija za medije održana na drugoj strani sale, gde su bile istaknute kosovska i grčka zastava.

Ponovio je danas i da za taj dijalog strane imaju punu podršku Grčke.

„Pozdravljamo dijalog sa Beogradom. Važno je da se ono što je potpisano sprovede, to sam naglasio juče u Beogradu. Podržavamo ulogu EULEX-a na Kosovu, kao i Lajčaka i Eskobara“, kazao je Dendijas na konferenciji nakon sastanka.

Osim o odnosima sa Srbijom, kazao je da je sa kosovskom ministarkom za spoljne poslove razgovarao i o saradnji na više polja.

„Moja poseta ovde naglašava značaj koji Grčka ima za region. Danas smo razgovarali kako možemo da sarađujemo u različitim oblastima. EU je krajnja destinacija za sve. Razgovarali smo o energetskoj saradnji. Grčka je spremna da pomogne Zapadnom Balkanu i vama da budete nezavisni i da se odmaknete sa uglja”.

Sa druge strane, na istoj konferenciji Gervala je otkrila da je sa Dendijasom razgovarala i o članstvu Kosova u Evropskoj uniji i Savetu Evrope.

Naglasila je i da je uloga Grčke neophodna u naporima Prištine da „smanji tenzije sa Srbijom“.

„Uloga Grčke je dobrodošla i neophodna u naporima da se smanje tenzije sa Srbijom. Radujemo se rezultatima, vezano za teme o kojima smo danas razgovarali, a to je ekonomija, saradnja u svim oblastima privrede, članstvo Kosova u Evropskoj uniji i Savetu Evrope”, kazala je ona, prenose mediji koji su ova obraćanja pratili.

Naglasila je da je Dendijas jedan od ministara koji učestalo dolaze u Prištinu, te da ono što, između ostalog, spaja Grčku i Kosovo je i stav po pitanju rata u Ukrajini.

„On je ministar spoljnih poslova sa najvećom učestalošću poseta Kosovu. On je čovek sa velikim iskustvom u politici regiona. Republika Grčka i Kosovo u spoljnoj politici su na istoj liniji – NATO, EU i isti stav po pitanju rata u Ukrajini“, kazala je ona.

U međuvremenu Nikos Dendijas se sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. U kratkom saopštenju kabineta kosovskog premijera navodi se da su razgovarali o mogućnostima produbljivanja odnosa Kosova i Grčke, aktuelnim temama, regionalnom razvoju i perspektivi integracije Zapadnog Balkana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.