Priština traži mermernu glavu Erosa; Beograd: Pozivanje na UNESCO licemerno

Mermerna glava Erosa iz 2. veka – novi je eksponat koji od Beograda potražuje ministarstvo kulture, omladine i sporta u Prištini.

Kosovsko ministarstvo preksinoć je objavilo fotografiju novog artefakta, za koji kažu da je pronađen na arheološkom nalazištu Ulpijana.

I za ovaj predmet tvrde da je jedan od 1,247 eksponata koje „Srbija od 1999. godine nelegalno drži“.

Osim toga, i sada su Srbiju optužili da, kako kažu, time što ne vraća artefakte, krši „UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“.

Nova objava ministarstva kulture u Prištini, zapravo je samo jedna u nizu u sklopu njihove onlajn kampanje potraživanja artefakata od Srbije koja traje mesecima, a ovo je ujedno peto potraživanje Prištine ovog meseca.

Srpska strana je u više navrata reagovala povodom navoda Prištine i ponavljala da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, a da su kosovske vlasti kontinuirano pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu. Naglašavaju da nešto iz 1998. i 1999. nikako ne može pripadati ustanovi koja tih godina nije ni postojala.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.

Sada su se odlučili za zgradu episkopije u Prizrenu, navodeći da su zahtevi Prištine na pozivanje na konvencije UNESCO-a – licemerni.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohiji“, poručili su.

Više o ovim potražnjama Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici Kulturna baština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.