Vlajić: Nazivati nekog ko nije osuđivan ratnim zločincem je krivično delo

Nebojša Vlajić, advokat
Foto: KoSSev – Nebojša Vlajić, advokat

To što prištinski zvaničnici, opozicija, analitičari, a nekada i sam kosovski premijer Aljbin Kurti, Olivera Ivanovića nazivaju ratnim zločincem, krivično je delo, kazao je danas za KoSSev, advokat Nebojša Vlajić. Naglasio je i to da se tako govori o čoveku – koji nikada nije osuđen.

O optužbama iz Prištine na račun ubijenog Olivera Ivanovića, te navodima da je ratni zločinac, za KoSSev je danas govorio i njegov bratanac, Aleksandar Ivanović, navodeći da ništa ne može da baci senku na ono šta je radio i kako je živeo. O tome u posebnoj vesti.

Oliver Ivanović osuđen je 21. januara 2016. na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni.

Kosovski apelacioni sud je, međutim, u februaru 2017. suđenje vratio na ponovni postupak, a presuda nikada nije donešena jer je Ivanović ubijen 16. januara 2018. Ivanović se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.

Na sve to, danas je podsetio i Vlajić: „On je osuđen na devet godina zatvora za jedno delo, a za drugo je pravnosnažno oslobođen i Apelacioni sud je to potvrdio, i samo za ovo jedno vratio na novo suđenje. Presuda kojom je on osuđen je ukinuta, on nije uopšte osuđen ni u jednom postupku i on se mora smatrati nevinim“.

Prokomentarisao je i izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija na petogodišnjicu ubistva srpskog lidera u kojoj je o njemu govorio u pozitivnom smislu, iako ga je ranije nazivao ratnim zločincem, ocenivši da je to „sa političke, njegove strane gledišta – nekorisno“.

„Da on nekoga kome je zaista suđeno za ratne zločine, da se o njemu izražava na pohvalan način, to je politički neupitno“, kaže Vlajić dodavši da to što je Kurti kazao „nije ni zabranjeno, ni uvredljivo, a ni kažnjivo“.

Sa druge strane, ponavlja da je krivično delo nekoga ko nije osuđivan za ratne zločine nazivati tako. 

Pogrešno je i sa moralne strane

Osvrnuo se i na medijske izjave svedoka na suđenju Oliveru Ivanoviću, koji su se listom oglašavali, a nakon Kurtijevog pomena ovom ubijenom političaru:

„Šta god da su oni rekli, Apelacioni sud je po našoj žalbi rekao da istina nije nesumnjivo utvrđena i vratio na ponovno suđenje“.

Pod znakom su pitanja, kaže, istina, nepristrasnost i objektivnost izjava svedoka u emisijama u prištinskim medijima, jer – „Da je Viši sud mislio tako, on ne bi ukidao presudu“.

Lako je sada govoriti i mrtvom vuku da mere rep, kad su bili u sudnici pred njime, oni ga nisu teretili, nego su mu većina izražavali komplimente. Ne znam ko sada govori drugačije, ali to na suđenju nije bilo tako

„Apelacioni sud nije poklonio veru izjavama tih svedoka, nego je naredio ponovno suđenje. I oni su došli na novo ročište i svedočili ponovo. Ali se presuda nikada nije donela, baš zbog toga što je Oliver ubijen“, kazao je.

Za Isu Mustafu, glavnog od pet svedoka, koji tvrdi da je navodno „video i čuo Olivera“ u aprilu 1999. u Mitrovici, kada je stradalo desetine Albanaca, precizira da ga ostala četvorica, iako su ga poznavali, nisu ni videli ni čuli, i pita:

„Kakve to sposobnosti ima Isa Mustafa, pa je bio u stanju da vidi i čuje, a drugi nemaju?“

Isa Mustafa, glavni svedok na suđenju, je iskaz o Oliveru Ivanoviću i događajima u Mitrovici 1999. za koje se teretio, više puta menjao. Na jednom ročištu u januaru 2015. kazao je da su tu bile paravojne jedinice, a da je Ivanović njihov šef, da bi sutradan kazao da nije spominjao jedinice, već da je mislio na uniforme. Mustafa je 2000. godine kazao da je Ivanović stavio masku odmah nakon što je ugledao grupu Albanaca koja se približava punktu, a 22. januara 2015. kazao je da je Ivanović masku stavio dva minuta nakon što je ugledao Albance. U originalnoj verziji svoje prve izjave kazao da je lice koje ga je spasilo od egzekucije tog 14. aprila bilo policijsku uniformu, da bi takođe 22. januara 2015. kazao da je lice zapravo nosilo vojnu uniformu. Isti ovaj svedok u ranijim izjavama kazao je da su mu ruke dok je bio sa ostalim Albancima bile vezane, da bi na svedočenju 22. januara rekao da im ruke nisu bile vezane, već da su bile iza vrata. Takođe, Mustafa je u izjavi iz 2000. godine, opisujući situaciju, kazao da je Ivanović sedeo na stepenicama kada su Albanci došli do punkta, da bi petnaest godina kasnije kazao da je Oliver, zajedno sa uniformisanim licima stajao.

Tefik Sejdiu, juče je, kako je prenela Gazeta Express, kazao da je Ivanović od njegove porodice kupio cigarete u vreme masakra u Mitrovici, te da ga je video „kako uzima članove njegove porodice“.

Nebojša Vlajić kaže da su to „najobičnije laži“, te da svedoci to na suđenju nisu kazali.

Ujedno je podsetio da je Oliver Ivanović bio zakleti nepušač.

Povezane vesti: 

 

Ivanović o liku svog strica u Prištini: Još milion takvih performansa ne može da baci senku na ono što je Oliver radio

 

U kritici Kurtiju PSD postavio kartonsku bistu Olivera Ivanovića ispred zgrade kosovske vlade

 

Kurtijev pomen Oliveru naišao na lavinu kritika u PR: „Uzdižeš na pijedestal zločinca, sramota, žalim što sam glasala za tebe…“

 

Kurti ranije: Oliver bio ratni zločinac, Kurti 2023: Oliver radio za multietničnost KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.