Priština pozdravlja Bajdenovo pismo Vučiću – „dobre vesti iz Bele kuće za Kosovo“

Čestitka predsednika SAD upućena Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije danas je naišla na pohvale više prištinskih zvaničnika. Međutim, ne zbog samog Dana državnosti, već jedne rečenice u pismu kojom je istaknuta potreba „uzajamnog priznanja Kosova i Srbije“. 

„Ostajemo uporni u pružanju podrške Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama i ohrabrujemo Vas da nastavite da preduzimate teške korake kako bi postigli taj cilj – uključujući primenu neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom koji se fokusira na uzajamno priznanje“, deo je pisma koje je Bajden uputio srpskom predsedniku.

„Hvala mu za čestitku“, poručio je potom pred medijima Vučić, ali i dodao da je Sretenje „mnogo važnije od albanskih i američkih želja“, te da je zapravo „želja SAD poniženje Srbije“. Kaže da je on već rekao u Beloj kući šta o tome misli, te da na to neće pristati.

Sa druge strane, poruke zahvalnosti stižu iz Prištine.

Među prvima se Bajdenu, zbog toga što je “ ukazao na potrebu postizanja konačnog sporazuma koji se bazira na uzajamnom priznanju“, zahvalio lider PDK, Enver Hodžaj.

„Ovo je neverovatno važan razvoj događaja jer se Zapadni Balkan jedino može kretati na putu ka evropskim integracijama kada se reše svi sporovi“, poručio je Hodžaj.

Uz poruku da SAD ostaju najmoćniji saveznik Kosova, te da iz Bele kuće i dalje stižu „samo dobre vesti za Kosovo“, Bajdenu se zahvalio i aktuelni kosovski premijer, Avdulah Hoti.

„Pismo predsednika Bajdena upućeno predsedniku Srbije radi priznavanja Kosova još jedan je dokaz posebne povezanosti dve države, večitog prijateljstva o kojem je govorio predsednik Rugova, kad god je pričao o tome da se kuća ne čuva bez prijatelja“, poručio je Hoti.

Kaže da je sporazum koji je potpisan oktobra meseca u Vašingtonu bio samo početak nove faze strateškog partnerstva SAD i Kosova.

Ocenjuje da je Kosovo i dalje prioritet američke agende.

Aktuelna kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Meljiza Haradinaj Stubla, današnje pismo Bajdena vidi kao rezultat dostignuća „nepokolebljive pozicije Kosova da zaključi konačni dijalog sa Srbijom bezuslovnim priznavanjem“.

„Kao ministarka spoljnih poslova i dijaspore, neprekidno sam tražila aktivnu i odlučujuću ulogu Sjedinjenih Država u konačnom dijalogu sa Srbijom. Samo uz učešće Sjedinjenih Država, sa njihovim nepokolebljivim stavom da treba postojati uzajamno priznavanje, može se postići konačni sporazum koji bi doprineo miru i stabilnosti u regionu i šire“, rekla je Stubla.

Ujedno je poručila da bez SAD neće doći do trajnog sporazuma „koji garantuje uzajamno priznavanje“.

Pozdravima prištinskih zvaničnika povodom Bajdenovog pisma pridružio se i predsednik NISMA-e, Fatmir Ljimaj.

Sedam dana pre održavanja novih parlamentarnih izbora na Kosovu, Ljimaj je poručio da je sada red na to da Kosovo izabere „dostojne vođe“, koje će se boriti za albanski nacionalni interes u „diplomatskom ratu“ koji se očekuje.

„Srbija bi trebalo da prizna Kosovo, ali ne pod uslovom ćutanja i negiranja genocida“, ocenio je Ljimaj.

Lider AAK Ramuš Haradinaj otišao je korak dalje i Bajdenu se na „jasnom stavu u dijalogu“ zahvalio video porukom koju je objavio na svom Fejsbuk profilu.

V. d. predsednika Kosova, Vjosa Osmani pozdaravila je takođe „jasan stav“ Džozefa Bajdena o dijalogu Beograda i Prištine.

„Jasno je da je jedini put napred u dijalogu sporazum o uzajamnom priznavanju. Pristup koji je nedostajao još od početka dijalog – pristup koji je neophodan za uspešan završetak“, dodala je Osmani u objavi na Tviteru.

Tekst Bajdenovig pisma možete pročitati u posebnoj vesti: Bajden u čestitki Vučiću povodom Dana državnosti o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.