Vučić: SAD žele poniženje Srbije, rekao sam im šta mislim o tome

„Već sam im jednom u lice rekao u Beloj Kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji“, poručio je danas predsednik Srbije, nakon što je na njegovu adresu stigla čestitka novog američkog predsednika, povodom Dana državnosti Srbije u kojoj je istaknuta potreba „uzajamnog priznanja Kosova i Srbije“. Kaže da neće da učestvuje u „ponižavanju sopstvenog naroda i rušenju sopstvene države“, što je „želja SAD“. Predsednik je danas ujedno pozvao Srbe na KiM da izađu na kosovske parlamentarne izbore i glasaju za Srpsku listu.

„Hvala mu za čestitku“

„Hvala mu za čestitku“, poručio je danas predsednik Srbije u obraćanju medijima iz Pančeva nakon završene vojne vežbe.

Komentarišući deo čestitke koji se odnosi na uzajamno priznanje, kaže da to ne stoji ni u jednom aktu, nijedne svetske organizacije, ni u jednoj rezoluciji.

Kaže da razume da je to „nova američka politika“, ali i dodaje da je bilo pokušaja „da se ta sintagma i termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonu“.

„Već sam im jednom u lice rekao u Beloj Kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji“, dodao je Vučić.

Kaže da je njegov posao da čuva interese Republike Srbije, da je Sretenje „mnogo važnije od albanskih i američih želja“ protiv kojih „nema ništa“, ali i kaže da Srbija ima svoje želje.

Imamo drugačije želje, svoju realnost i slobodarsku tradiciju

Ipak, kaže da mu nije prijatno kada to čuje, te da je reč o pokazatelju da će cela spoljnopolitička inicijativa SAD ići u tom pravcu.

Poručio je da je vršen pritisak čak i na Izrael da „završi brže bolje deo albansko-američkog Vašingtonskog sporazuma“, podsetivši da su Izrael i Kosovo nedavno uspostavili diplomatske odnose.

Sa druge strane, vidi da se Amerikancima ne žuri da ubrzaju Albance da ispune svoje obaveze iz isto tog sporazuma.

Precizira da je na Srbiji da čuva mir i da ne odgovara srcem.

A verujte mi imao bih mnogo toga da odgovorim – nekada biste se nasmejali, nekada biste skočili od sreće kada biste čuli šta bih imao da im odgovorim, ali verujem da to ne bi donelo sreće našoj državi

Kaže da se uzdržava od toga, i gleda da pristupa na odgovoran i ozbiljan način – drugačije da reaguje „nego što bi bilo očekivano“.

Haradinaj ne laže kada govori o ujedinjenju sa Albanijom

Govoreći o novim serijama izjava lidera AAK, Ramuša Haradinaja o ujedinjenju Kosova i Albanije ukoliko Srbija ne prizna Kosovo, Vučić ponavlja da je Haradinaj opasan čovek, te da su ljudi mogli u to da se uvere.

„Ja ne mislim da on laže kada govori o ujedinjenju sa Albanijom, naprotiv – oni idu sa pomeranjem granica sve vreme, samo je pitanje, kada ćete doći do zida“, poručio je Vučić.

Sada je jasno da je priznanje američka ideja, a ne zvaničnika Prištine

Sa druge strane, kaže da su pre iznošenja ideje o ujedinjenju, prethodno prištinski zvaničnici „kao papagaji“ svakodnevno govorili o priznanju Kosova od strane Srbije.

Sada, kako kaže, jasno je da je zapravo priznanje američka ideja, a da je Amerikanci nisu nametali kao svoju „do trenutka dok to nisu pokušali da nam proture kroz Vašingtonski sporazum, što smo odbili“.

Vašingtonski sporazum sa tačkom o priznanju – pre glavu na panj nego to da potpišem

Prisećajući se prvog nacrta Vašingtonskog sporazuma koji je, kako je još oktobra potvrdio Beograd, sadržao tačku o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije, Vučić danas kaže da je nakon konsultacije sa srpskom delegacijom rekao u Beloj kući da će „pre glavu na panj da stavi nego to da potpiše“.

„Sada je potpuno jasno da je to od početka bila američka ideja, da oni nisu hteli da razgovaraju ni o modelu dve Nemačke, ni o međusobnom priznavanju tobožnjih vlada, a da ne budu države priznavane“, dodao je predsednik.

Navodi da je ovo jasni pokazatelj da „SAD žele potpuno poniženje Srbije“.

„Na tu vrstu poniženja sve što mogu da kažem, rekao sam to u lice i u Beloj kući… tako da ću to da ponovim bezbroj puta na svakom mestu“, dodao je.

Za sebe kaže da je suviše mali da bi mogao da se suprotstavi „svima onima u regionu koji žele nestanak Srbije“, ili čak najvećoj svetskoj sili koja od Srbije traži da prizna Kosovo.

Sa druge strane, „dovoljno je veliki“ da „ne učestvuje u ponižavanju sopstvenog naroda i rušenju sopstvene države“.

Srbija za dijalog uz poštovanje stava SAD, ali i Rusije i Kine

U svakom slučaju, Srbija je spremna za dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije, poštujući stav SAD, ali i poštujući stav Ruske federacije, Narodne Republike Kine i poštujući sebe.

Spremni smo da razgovaramo uvek o kompromisnim rešenjima, da vodimo razgovore, da čuvamo mir, ali ponavljam, da dozvolim da Srbiju ponižavaju, i da dozvolim da neko Srbiji uzme sve, a da za to ne dobije ništa osim tapšanja po ramenu, ili da tražim od njih da to uradimo dva dana posle izbora kao što su tražili predstavnici bivšeg režima – ja to neću da radim

Međutim, kaže da neće ni da laže narod da je situacija laka, da „izigravam heroja“.

Situacija će biti još gora, a zbog toga što su sukobi u svetu sve veći, ocenjuje predsednik.

„Moramo da se borimo, od kuknjave i od plakanja nema ništa, moramo da budemo čvrsti, snažni, da volimo svoju zemlju i da sanjamo velike snove“.

Srbi da glasaju za Srpsku listu

Predsednik je danas, a sedam dana pre održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu pozvao Srbe na KiM da glasaju za Srpsku listu.

Vučić je danas poručio da je 16.000 – 17.000 Srba skinuto sa biračkog spiska u Prištini, te da oni neće imati pravo glasa.

„Glasajte za Srpsku listu kako bismo imali nekog od institucionalnih predstavnika u privremenim organima vlasti koji bi mogli da pomognu našem narodu i koji bi mogli da drže sa Beogradom i sa svojom Srbijom čvrstu i sigurnu vezu“, poručio je Vučić.

Kaže da je to vrlo važno jer se, kako navodi, stvari oko Kosova komplikuju, ali i oko Republike Srpske. Ocenjuje da će pritisci na Srbiju u budućnosti biti mnogo, mnogo teži

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.