Bajden u čestitki Vučiću povodom Dana državnosti o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije

Vučić Bajden
FOTO: Tanjug/Tanja Valič

Uz poruku da Srbija i Amerika ove godine obeležavaju 140 godina partnerstva koje se zasniva na dubokoj istoriji veza dva naroda – američki predsednik, Džozef Bajden, čestitao je danas svom srpskom kolegi Dan državnosti Srbije. U čestitki Bajden je ohrabio Srbiju da preduzima „teške korake“ ka evropskim integracijama, koji, kako je naveo, uključuju postizanje sporazuma sa Kosovom čiji je fokus uzajamno priznanje.

U nastavku prenosimo tekst čestitke predsednika SAD.

U ime američkog naroda šaljem moje najsrdačnije čestitke Vama i vašim građanima povodom proslave Dana državnosti Srbije 15. februara.

Dok obeležavamo 140 godina partnerstva između naše dve zemlje, Sjedinjene države ostaju posvećene promovisanju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti.

Ostajemo uporni u pružanju podrške Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama i ohrabrujemo vas da nastavite da preduzimate teške korake kako bi postigli taj cilj – uključujući primenu neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom koji se fokusira na uzajamno priznanje.

Snaga našeg odnosa zasniva se na dubokoj istoriji veza između dva naroda, dok smo se borili kao saveznici u oba Svetska rata, i prozdravljamo veliki doprinos koji je srpski narod dao američkom društvu u raznim poljima.

Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi sa Kovid-19 pandemijom dok se zajedno suočavamo sa ovim nezabeleženim globalnim izazovom.

Radujem se zajedničkom radu na produbljivanju veza prijateljstva između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih država. Vama i srpskom narodu želim srećan praznik.

Čestitka Džozefa Bajdena već je izazvala reakcije, kako u Beogradu, tako i u Prištini, ali samo oko dela koji se odnosi na uzajamno priznanje.

Vučić je poručio da je Sretenje „mnogo važnije od albanskih i američih želja“, da je zapravo „želja SAD“ poniženje Srbije“. Kaže da je on već rekao u Beloj kući šta o tome misli, te da na to neće pristati.

Više o tome u posebnoj vesti: Vučić: SAD žele poniženje Srbije, rekao sam im šta mislim o tome


Sa druge strane, poruke zahvalnosti stižu iz Prištine. Među prvima se Bajdenu zahvalio lider PDK, Enver Hodžaj.

Uz poruku da SAD ostaju najmoćniji saveznik Kosova, te da iz Bele kuće i dalje stižu „samo dobre vesti za Kosovo“, Bajdenu se zahvalio i aktuelni kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Više o tome u posebnoj vesti: Priština pozdravlja Bajdenovo pismo Vučiću – „dobre vesti iz Bele kuće za Kosovo“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.