Priština o pet kriterijuma za ZSO, Beograd demantuje, a EU poziva na konstruktivnost

Lajčak, Bisljimi, Petković
FOTO: Miroslav Lajčák/ Twitter

Još jedan susret u Briselu pratili su oprečni navodi zvaničnika Beograda i Prištine o razgovorima o Zajednici srpskih opština. Dok Besnik Bisljimi tvrdi da su dogovoreni kriterijumi koji su „dovoljna garancija da samoupravljanje nema veze sa Zajednicom“, a Petar Petković demantuje, iz Evropske unije pozivaju dve strane da ne remete primenu novog sporazuma.

Nova runda dijaloga, ali na nivou glavnih pregovarača, održana je 4. aprila u Briselu uz posredovanje evropskog izaslanika, Miroslava Lajčaka. Ovo je prvi susret delegacija od 18. marta, odnosno runde dijaloga na visokom nivou – kada su srpski predsednik i kosovski premijer usaglasili drugi deo sporazuma – njegovu primenu.

Srpska strana je odmah nakon sastanka navela da se razgovaralo o sporazumu, energetici, tablicama, Zajednici srpskih opština, ali i da je utvrđen tekst deklaracije o nestalim licima.

Dva dana nakon ovog susreta iz Prištine stižu navodi da je u Briselu postignuta potpuna saglasnost da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji će predložiti upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju.

Šef pregovaračkog tima Prištine, Besnik Bisljimi, kazao je da je reč o kriterijumima koji su „dovoljna garancija da samoupravljanje nema veze sa Zajednicom“.

Glavni pregovarač Beograda, Petar Petković odmah je demantovao da su u Briselu razgovarali o kriterijumima, navodeći da se pričalo o Statutu ZSO i upravljačkom timu.

„Bisljimi opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo! ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015.“, poručio je Petković u objavi na Tviteru.

U Briselu nisu ni potvrdili ni demantovali ono što je Bisljimi rekao, piše danas Gazeta Express, pozivajući se na navode portparola za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, Petera Stana.

„Strane moraju da izbegavaju bilo kakvu kontraproduktivnu/nekonstruktivnu retoriku i akcije koje imaju potencijal da naruše implementaciju i ugroze stabilnost na terenu“, poručio je Stano.

Kaže i da EU očekuje od Beograda i Prištine da poštuju sve svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma i aneksa postignutog u Ohridu, te da bez odlaganja otpočnu sa primenom.

Bisljimi i Petković su u utorak „razgovarali o brojnim pitanjima“, rekao je on

„Jasno je da je potrebno više razgovora o svim pitanjima na dnevnom redu da bi se postigao napredak“, rekao je portparol EU i dodao da su se strane dogovorile da se ponovo sastanu.

Pročitajte još:

Osmani: Nema autonomije za srpske opštine, neću dozvoliti kršenje Ustava

Bisljimi: Usaglasili smo pet kriterijuma na osnovu kojih će se videti da li je nacrt statuta ZSO prihvatljiv; Petković: Laž, ni reči o tome nije biloPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.