Bisljimi: Usaglasili smo pet kriterijuma na osnovu kojih će se videti da li je nacrt statuta ZSO prihvatljiv; Petković: Laž, ni reči o tome nije bilo

Lajčak, Bisljimi, Petković
FOTO: Miroslav Lajčák/ Twitter

„U Briselu je postignuta potpuna saglasnost da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt statuta koji će predložiti upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju“, kazao je danas glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi. Petar Petković demantovao je ove navode.

Nova runda dijaloga, ali na nivou glavnih pregovarača, održana je 4. aprila u Briselu uz posredovanje evropskog izaslanika, Miroslava Lajčaka. Ovo je prvi susret delegacija od 18. marta, odnosno runde dijaloga na visokom nivou – kada su srpski predsednik i kosovski premijer usaglasili drugi deo sporazuma – njegovu primenu.

Premda to kosovski pregovarač nije decidno potvrdio, Petković je zapravo odmah nakon sastanka precizirao da se razgovaralo o sporazumu, energetici, tablicama, Zajednici srpskih opština, ali i da su strane utvrdile tekst deklaracije o nestalim licima.

Besnik Bisljimi danas je, izveštavajući Komisiju za spoljne poslove izneo nove detalje sa sastanaka u Briselu – tvrdi da su se usaglasili da će postojati pet kriterijuma kroz koje će se videti da li je nacrt koji će predložiti upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju.

Pobrojao je svih pet kriterijuma, navodeći da su oni „dovoljna garancija da samoupravljanje nema veze sa Zajednicom“.

1. Da li ovaj nacrt zahteva ili predlaže i predviđa novi nivo upravljanja, ako to predviđa onda se ne smatra prihvatljivim za dodatne rasprave,

2. Da li podrazumeva kolektivna prava, ako to predviđa poprima epitet neprihvatljivog nacrta,

3. U kojoj meri je u skladu sa sporazumima dogovorenim 2013. i 2015. godine,

4. U kojoj meri je u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine,

5. U kojoj meri je u skladu sa pismom Mogerini upućenom Vladi Kosova gde pokazuje koja ovlašćenja Udruženje može, a koje ne mora da ima.

Glavni pregovarač Beograda, Petar Petković demantovao je da su u Briselu razgovarali o ovih pet kriterijuma, navodeći da se pričalo o Statutu ZSO i upravljačkom timu.

„Bisljimi opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo! ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015.“, poručio je Petković u objavi na Tviteru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.