Osmani: Nema autonomije za srpske opštine, neću dozvoliti kršenje Ustava

Osmani TRT
FOTO: Vjosa Osmani/Fejsbuk/Printscreen/TRT World

Kosovo ima garancije da kršenje Ustava neće biti dozvoljeno, kazala je Vjosa Osmani, govoreći o obavezama preuzetim u Ohridu. Poručuje da autonomije za opštine sa srpskom većinom neće biti, a upravo zbog toga što to nije u skladu sa Ustavom. Kosovska predsednica, sa druge strane, smatra da Beograd neće da ispuni obaveze koje je preuzeo.

Od kada su Vučić i Kurti u Ohridu usaglasili primenu evropskog sporazuma, izjave strana suprotstavljene su oko jedinog člana koji se tiče srpske zajednice na Kosovu i onoga što on predstavlja.

Za Beograd je to konačno formiranje Zajednice srpskih opština, dok iz Prištine govore o mogućnostima preko tzv. Ahtisarijevog plana i podcrtavaju da „Zajednice neće biti“.

Kosovska predsednica danas naglašava i da neće biti autonomije.

„Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova moralo bi da bude ratifikovano u Skupštini Kosova, pa ću se na kraju sastati sa poslanicima da o tako nečemu donesem odluku“, poručila je danas kosovska predsednica Vjosa Osmani u intervjuu za RTV21.

Podcrtava da neće da dozvoli da se „izađe mimo Ustava, pa čak ni dalje od odluka Ustavnog suda koje su utvrdile parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu“.

Kosovska predsednica danas je ujedno iznela principe za osnivanje ZSO, za koje kaže da su već utvrđeni.

„Prvi je Ustav Kosova, ne možete preko njega, autonomijom ćete ići mimo Ustava, što mi ne dozvoljavamo. Drugi princip je odluka Ustavnog suda iz 2015. godine i drugi principi koje je utvrdila Skupština u drugim sazivima, a koji se odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje, zatim princip unitarnosti“.

Juče je ujedno zamenik kosovskog premijera u javnost izneo pet kriterijuma, za koje tvrdi da su usaglašeni na sastanku koji je održan 4. aprila u Briselu.

Kaže da će se putem ovih principa videti da li je nacrt koji će predložiti upravljački tim za uspostavljanje ZSO prihvatljiv kao osnova za diskusiju.

Glavni pregovarač srpske strane, Petar Petković, u međuvremenu je demantovao navode da se razgovaralo o ovim kriterijumima, navodeći da se pričalo o Statutu ZSO i upravljačkom timu.

Osmani ujedno tvrdi da je „američka pozicija dodatna vodilja u budućim koracima“, te da Kosovo „ima garancije“ da se neće dozvoliti kršenje kosovskog ustava“.

Kaže da od „saveznika“ očekuje da će da ispune obećanja i podrže Kosovo na evro-atlantskom putu.

„Ono na šta stalno apelujemo jeste da bez obzira na postupke Srbije, jer ja kao predsednica ne očekujem da će poštovati svoju reč jer je nikada nisu poštovali ni sa potpisom ni bez njega, jeste da bude ipunjeno obećanje naših saveznika koji će podržati Kosovo na evroatlantskom putu“, zaključila je Osmani.

Naglašava da na sastancima 27. februara i 18. marta „nije sve razjašnjeno“, te kaže da postoji potreba za dodatnim sastancima, a kako bi se utvrdili koraci u sprovođenju sporazuma, ali i da:

„Ono što je važno jeste da svi članovi imaju jednak značaj, kao što sam aneks kaže, i da se mogu samostalno tumačiti“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.