Sudska administracija najavljuje štrajk ukoliko ne dobiju obećano povećanje plate od 25%

Štrajk pravosudnih administrativnih radnika i na Severu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran i odrednice „u subotu“ koja je promenjena u „danas“)

Poslanici Skupštine Kosova će danas razmatrati Zakon o platama, međutim Unije radnika pravosudnih institucija poručuju da ne znaju koliki će biti njihov koeficijent.

Predsednik Sindikata, Aslan Rusinovci (Asllan Rusinovci), kaže da je tražio ovaj odgovor od Sudskog i Tužilačkog saveta, ali oni nisu imali saznanja u vezi sa tim, prenosi KTV.

Na Kosovu je juče, nakon pune tri nedelje obustavljen štrajk radnika pravosuđa koji su takođe bili nezadovoljni Zakonom o platama.

Prošlog leta, Udruženje radnika pravosudnih institucija je stupilo u štrajk tražeći povećanje od 100 odsto, ali je na kraju štrajk obustavljen.

Štrajk je obustavljen nakon obećanja da će njihova osnovna plata porasti za 25 odsto.

Ukoliko do ovoga ne dođe, oni će ponovo stupiti u štrajk.

Osim Sindikata sudstva, očekuje se da se štrajku pridruži i Sindikat specijalnog tužilaštva.

Štrajkački savet Specijalnog tužilaštva istupio je protiv promena koje su izvršene u Zakonu o platama.

Navode da tretman osoblja Specijalnog tužilaštva u ovom nacrtu zakona omalovažavajući i demotivišući za normalno obavljanje posla.

Novi nacrt zakona o platama izazvao je socijalno nezadovoljstvo u svim kategorijama službenika državne uprave.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.