Pripadnici KBS telima u liku Adema Jašarija, Ministarstvo odbrane poslalo i pesmu

Pripadnici KBS su svojim telima izradili portret Adema Jašarija, sa čime se u saopštenju za medije pohvalilo kosovsko Ministarstvo odbrane. Time su obeležili, kako navode, Dan kasarne u Prištini.

„Uoči epopeje OVK i 5. marta – Dana kasarne ‘Adem Jašari’, 820 vojnika KBS-a, u poligonu kasarne, izradilo je portret legendarnog komandanta Adema Jašarija, koji je dizajnirao naš umetnik, poznati slikar Besart Gaši (Gashi), a realizovao naš podoficir Veselj (Vesel) Raci“, saopštilo je ovo ministarstvo u Prištini.

U saopštenju na albanskom koje je upućeno i redakcijama koje izveštavaju na srpskom su poslali su i pesmu:

„Marširamo iza vas komandante, nezaustavljivi, neraskidivo, Trijumfalno, zauvek, juče, danas sutra. U tvojoj duši-tvom duhu, u tvom telu – tvoja snaga, na umu – vaša vizija. Zauvek, Adem Jašari, Naš grb i zastava!“

Istoimena kasarna nalazi se na mestu nekadašnje predratne kasarne „Maršal Tito“, gde je bila stacionirana 15. oklopna brigada JNA, kasnije preimenovane u kasarnu „Kosovski junaci“ vojske SRJ.

Povećanje budžeta za KBS

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je nedavno da je za Kosovske bezbednosne snage tokom protekle godine regrutovano 820 pripadnika, te 30 kadeta, a da je u toku regrutacija 612 aktivnih i 388 rezervnih pripadnika.

U škole se uvodi „Bezbednosno obrazovanje“, budžet je udvostručen, a kako je Vjosa Osmani nedavno kazala, on iznosi 123 miliona evra.

Podsećamo, proces transformacije KBS u, kako se to u kosovskoj javnosti predstavlja, vojsku, počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika KBS, Zakona o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Srpska lista tada nije iskoristila zakonski rok da podnese žalbu ustavnom sudu uprkos najavama da će to i učiniti. Mada, rekli su da će stati „goloruki“ pred narod da ga „brane“.

Zakoni su izglasani da bi se zaobišlo to što se u skupštini nije dobijala potrebna većina za promenu mandata KBS, a to se moglo isključivo kroz promenu ustava. Za svaku izmenu pitanja koja su od posebnog/osetljivog interesa, potrebno je 2/3 glasova svih poslanika kosovske skupštine i ujedno 2/3 glasova poslanika svih predstavnika nevećinskih zajednica kojih je u kosovskoj skupštini 20.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.