„Zlatno podzemlje Slivova“

FOTO: Kallxo/Slivovo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Oko 20 kilometara od Prištine, u atarima sela Slivovo, pronađene su rude koje sadrže elemente zlata. Iz dosadašnjih istraživanja računa se da u atarima sela Slivovo ima više od 640 hiljada tona rude. Prema analizi, jedna tona rude može da proizvede 5 grama zlata. Na ovom prostoru, prema proračunu, može da se izvuče oko 2.800 kg zlata.

Novinarska ekipa Kallxo-a boravila je u Slivovu, naselju oko kojeg se nalaze tri postojeća rudnika.

Studiju u Slivovu je prvobitno započela kanadska kompanija, pre desetak godina, a nedavno je projekat kupila još jedna britanska kompanija.

Mentor Demi, menadžer kanadske kompanije „Western Tethyan Resources“, kaže da u Slivovu vide neke od dubokih istražnih bušotina koje su obavljene pre početka projekta.

„To je projekat na iskopavanju zlata, sa nekoliko elemenata srebra, ali generalno to je projekat koji karakteriše dobar prosek zlata. Ovde vidimo neke od dubinskih istražnih bušotina koje su unapred obavljene u projektu. Kada su poslednja istraživanja završena 2016-2017, smatra se da će rezerve biti 640 hiljada tona rude zlata sa prosekom od 5 grama po toni“, kaže Demi.

Zlato je jedan od minerala koji obogaćuje podzemlje Kosova.

KoSSev: Od 11 zaseoka u Slivovu, nadomak Prištine u kojima je nekada živelo oko 700 Srba, 2018, kada je RTK2 radila reportažu iz ovog sela, ostalo je da živi njih tridesetak i to samo u mahali Gornje Slivovo, čiji su meštani tada bili dodatno pogođeno zbog učestalih krađa.


KoSSev je pisao ranije o prvim iskopavanjima kanadskih kompanija u ovom kraju. O tome se podsetite u:

Kanađani iskopavaju zlato na Kosovu

Crepulja: Kanadska kompanija počinje iskopavanja, istražuje količine cinka, olova i srebra


Izjava koja je ove nedelje izazvala pažnju srpske javnosti je i ova: Abazi: Gde god su bogatstva i podzemne rude Srbija je to kolonizovala, zato SPC hoće imovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.