Kurti: S.Makedoniju smatram saveznikom, skupovi nisu bili usmereni protiv nekog

Ilustracija/FOTO: KoSSev

„Republiku Severnu Makedoniju smatram državom, partnerom, saveznikom i prijateljem sa zajedničkim integracionim ciljevima u Evropskoj uniji“, izjavio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, tokom predstavljanja projekta puta Prizren-Tetovo.

„Takođe su članica NATO-a, a mi imamo NATO ovde. To pokazuje da su naši odnosi odlični“, izjavio je on.

Dodao je da je u petak boravio u Severnoj Makedoniji na poziv gradonačelnika Čaira i Tetova.

„Bilo nam je sjajno. Ovi susreti nisu bili održani kao sastanci i okupljanja protiv bilo koga. S dobrim odnosima među nama, niko neće trpeti. Ostale izjave nisam komentarisao, ali uvek smo iskazivali volju za saradnjom“, izjavio je Kurti.

Ovi navodi kosovskog premijera usledili su nakon jučerašnje izjave severnomakedonskog predsednika, Steva Pendarovskog, u vezi sa skupovima u Skoplju i Tetovu kojima je prisustvovao i Kurti.

Imao je primedbe i na ime ulice „Adem Demaći“ u Čairu, smatrajući to odlukom koja je u suprotnosti sa demokratskim i pravnim normama.

Međutim, odmah nakon reakcije Pendarovskog, usledila je reakcija predsednika opštine Čair, Visara Ganiua.

On je izjavio da ime ulice „Adem Demaći“ u Skoplju ispunjava sve zakonske propise i da je odlučeno većinom glasova u Skupštini opštine Čair. Dodao je da je ova trasa već zvanično objavljena u službenom glasilu.

Pročitajte još:

Ulica Druge makedonske udarne brigade u Skoplju ponela ime Adema Demaćija, u Tetovu se vijorila zastava Velike Albanije

Pendarovski: Kazniti organizatore skupova u Čairu i Tetovu; Velikodržavne šovinističke ideje šire mržnju

Vučić: U Tetovu promovisana „velika Albanija“, hoće da je prave – Kurti bi napadao C.Srbiju, S.Makedoniju…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.