Predstavnici Srpske liste danas u Narodnoj skupštini: Objasnićemo poslanicima situaciju na KiM

Slavko Simić
Foto: RTS, caption

Spram racionalne politike predsednika Vučića prema Srbiji, srpskom narodu i čitavom regionu, stoji Priština koja ne želi kompromis i koja je prst u oku i srpskom državnom vrhu, i Briselu i međunarodnoj zajednici, rekao je jutros na Dnevniku RTS-a potpredsednik Srpske liste, Slavko Simić. Sudeći po najavama, ali i sadržaju izveštaja Kancelarije za KiM, ovo će biti i osnovna poruka današnje sednice Narodne skupštine kojoj će prisustvovati predstavnici Srpske liste, ali ne i deo srpske opozicije.

Poslanik kosovske skupštine i potpredsednik Srpske liste, Slavko Simić, govorio je u Jutarnjem Dnevniku RTS-a o predstojećoj sednici o Kosovu i Metohiji koja je zakazana za danas u 16 časova u Narodnoj skupštini.

Sednica u bitnom trenutku – kada Priština minira dijalog

Kako Simić to vidi, “ova sednica održava se u veoma značajnom trenutku i okolnostima – sa jedne strane imamo Prištinu koja destruktivnom i neodgovornom politikom pokušava da minira dijalog i sa druge strane imamo ozbiljan pristup našeg državnog vrha koji ulaže ogromne napore, energiju i trud ne bi li se dijalog nastavio i ne bi li se došlo do kompromisnog rešenja”.

Smatra dobrim to što je predsednik Aleksandar Vučić inicirao ovu skupštinsku sednicu i ovo skupštinsko zasedanje nakon razgovora sa vodećim evropskim i svetskim liderima i u njemu vidi mogućnost da „čitava politička javnost ima jasnu sliku i poziciju Srbije, srpskog naroda i poziciju međunarodne zajednice po pitanju rešavanja kosovskog problema”, prenosi RTS.

Inače, na poziv predsedavajuće Narodne skupštine, Maje Gojković, predstavnici Srpske liste će danas prisustvovati sednici o KiM.

„Nadam se da ćemo imati prilike da imamo kontakt i sa poslanicima u Skupštini, kako bi im jednostavno sugerisali i objasnili političku i institucijalnu situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovi i Metohiji“, navodi Simić.

Još neka Simićeva očekivanja od ove sednice su da javnost čuje „koliko je država u proteklih nekoliko godina uložila i koliko je mislila na srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji“, ali i da sazna o „surovom položaju srpskog naroda koji se bori za opstanak na KiM“.

Takođe očekuje i raspravu o predlozima rešenja kosovskog problema.

O sastanku prošlog petka: Do rešenja samo konstruktivnim dijalogom, ali njega neće biti još jako dugo

Osvrnuo se i na sastanak lidera Srba sa KiM na kom je jedan od opštih zaključak bio „da dijaloga na jedan sveobuhvatan i konstruktivan način neće biti još jako dugo jer, Priština očigledno želi da i dalje destruktivno deluje, želi da dijalog transformiše u konfuzno stanje i da nastavi represiju nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji”.

Još jedan od zaključaka bio je da učine „sve kako bi poboljšali položaj srpskog naroda i kako bi u najvećoj meri sačuvali jedinstvo i solidarnost koju imamo i sačuvamo mir i sigurnost naših građana na Kosovu i Metohiji“.

Međutim, iako prospekta za dijalog, prema oceni Srpske liste i vodećih predstavnika države, nema, Simić navodi da jedino dijalogom može doći do rešenja.

“Šta god da se dešavalo u proteklom periodu i šta god da će se dešavati u narednih nekoliko meseci, jedino je izvesno da će dijalog rešiti sve te problem i dijalog je jedini mehanizam i jedina alternativa da se reši ovo stanje koje imamo sada”.

Prepreka dijalogu, makar za srpsku stranu su takse na uvoz robe iz Srbije, s Simić navodi da nije optimističan da će one biti ukinute u skorije vreme.

„Kako stvari trenutno stoje, Priština nema nameru da ukine takse. Ne postoji ni jači međunarodni konsenzus i određeni pritisak na Prištinu da ukine takse. Tako da ne očekujemo da će takse biti ukinute u narednim mesecima’’.

Opširnije o porukama nakon sastanka prošlog petka pročitajte u vestima:

Vučić: Ukida se zabrana zapošljavanja u javnim institucijama na KiM

Srpska lista nakon sastanka sa Vučićem: „Spremni da opet napustimo te institucije ukoliko bude bilo potrebno“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.