Vučić: Ukida se zabrana zapošljavanja u javnim institucijama na KiM

vucic
FOTO: Printscreen, Kurir

Srbija je pripremila vrlo snažne, vrlo oštre mere kao odgovor na postupanje kosovske strane, ali ih neće primeniti do sastanka u Parizu, rekao je danas nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ništa konkretniji nije bio ni u odgovoru na pitanje u vezi sa mogućim ostavkama gradonačelnika opština na Severu – „rekao sam im da rade svoj posao“. Ipak, najavio je da će za Vidovdan biti otvoren regionalni vodovod za Sever Kosova, naselje Sunčana dolina, hotel u Banjskoj, sa svim propratnim sadržajima, ali i ukinuta zabrana zapošljavanja u javnim institucijama na KiM. Imao je i loših vesti, ponovio je da je na Severu pripremljeno hapšenje više desetina lica srpske nacionalnosti.

Šta su predstavnici Srpske liste i direktor Kancelarije za KiM poručili nakon ovog sastanka čitajte ovde.

Pripremljene vrlo snažne, vrlo oštre mere, nećemo ići sa njima do završetka sastanka u Parizu

Predsednik Srbije saopštio je danas da su pripremljene „vrlo snažne, oštre mere“ kao odgovor na ponašanje Prištine, ali da one neće biti primenjene do završetka pariskog samita.

„Razgovarali smo o našem postupanju, mi smo pripremili i upoznali smo delimično sa sadržajem mera naše ljude, pripremili smo mere, gledaćemo da te mere ne pogode Srbe sa KiM, zato su one ograničenog karaktera, ali neke od mera koje smo pripremili su vrlo snažne, vrlo oštre, nećemo sa njima ići do završetka sastanka u Parizu“, saopštio je predsednik o čemu je razgovarano na današnjem sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM.

Naveo je da je njegov zadatak na predstojećem samitu u Parizu da upozna kancelarku Merkel i predsednika Makrona o „odgovoru Srbije“.

„Posle devet meseci anticivilizacijskih i protivpravnih taksi, rezolucija o genocidu, formiranja vojske, nesprovođenje briselskog sporazuma u delo i svih mogućih drugih akcija protiv srpskog naroda, dakle, oni koji su mislili da će u Parizu da razgovaraju o rešenjima za Kosovo, današnji naš dogovor je – neće biti nikakvih razgovora dok ne ukinu takse“, još jednom je ponovio uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Hapšenje više desetina Srba na Severu

Predsednik Srbije je izrazio bojazan i zabrinutost, zbog kako kaže, priprema akcija FIT-a. Naveo je da je „pripremljeno hapšenje više desetina lica srpske nacionalnosti na severu Kosova i Metohije“.

„Mi molimo, upozoravamo, zahtevamo od međunarodne zajednice da to spreči, jer u ludilu borbe za rejting između političkih stranaka kosovskih Albanaca, na kraju uvek stradaju Srbi“, apelovao je Aleksandar Vučić.

Ukida se zabrana zapošljavanja u javnom sektoru na KiM

Vučić „veruje“ da će za Vidovdan otvoriti regionalni vodovod za Sever Kosova, naselje Sunčana dolina, hotel u Banjskoj sa svim propratnim sadržajima, što će kako je rekao, biti velika promena za Sever.

Predsednik Srbije je ujedno i najavio ukidanje zabrane zapošljavanja u institucijama na Kosovu i Metohiji, ali i dodao da se mora zadržati „nekakva vrsta razumnog ponašanja“, kako budžet Srbije ne bi bio „dramatično oštećen“.

„Dogovorili smo da više ne bude zabrane zapošljavanja za naše ljude u javnim institucijama na Kosovu i Metohiji, ali da moramo da zadržimo nekakvu vrstu razumnog ponašanja po tom pitanju da ne bismo budžet Srbije dramatično oštetili“, saopštio je Vučić.

O mogućim ostavkama gradonačelnika: Rekao sam im da rade svoj posao, pa polako

Predstavnici sa severa najavili su mogućnost da ponovo podnesu ostavke, šta ste vi njima sugerisali u tom smislu, bilo je pitanja novinara Idra Seferija.

„Rekao sam im da rade svoj posao, pa polako, tek mi spremamo da vas upoznamo sa našim odlukama posle Pariza“, misteriozno je odgovorio predsednik.

„Ali neće vam tako lake naše odluke biti. Znam ja da mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se dočepali Severa, moraće na drugi način to da obave, a to, ima kod nas na jugu se to kaže ‘neće da može'“, poručio je Vučić.

Vučić: Odgovoriću na neistine vladike Grigorija na sednici Skupštine detaljno

Episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije, u intervjuu za nedeljnik Vreme rekao je da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Saboru SPC, nije imao priliku da čuje kako glasi njegov plan o Kosovu, niti je to čuo bilo ko drugi među prisutnima u sali kao i to da se razgovor u patrijaršiji pretvorio u napad na episkopa Teodosija. Vučić s druge strane, poručuje da je to neistina, ali da će detaljno ispričati o dešavanjima na Saboru na predstojećoj sednici Skupštine Srbije o KiM u ponedeljak.

„Vođen je stenogram i detaljno ću govoriti, citiraću“, rekao je Vučić.

„Istina je da je njih petorica vodilo hajku protiv mene, ali sam istinom uspeo da uzdrmam tih pet i da vide da nije lako sa onim kome je čista savest i nije ništa ukrao“, takođe je poručio.

On je rekao da je bio dogovor da sve ostane „u četiri zida“ i da je mislio da samo u partijama ima „denuncijanata“.

Ja za razliku od saobraćajnog znaka umem da se branim

Vučić je komentarisao i dešavanja na kosovskoj političkoj sceni. Naveo je da se prištinski lideri „pobiše između sebe ko će da bude veći antisrbin ne bi li dobili neki glas pred izbore, vide da je Haradinaj skočio skoro 20 %, imao je 9%, i ‘ajde sad ćemo mi da što jače kažemo nešto protiv Srba i toliko ćemo više glasova da dobijemo. Teško Srbima dok se njihovi izbori ne završe, pošto su postali jedina tema Srbi i Srbija. I ne samo Srbi sa Kosova i Metohije, ne samo Srbi iz cele Srbije, već i Srbi iz Republike Srpske, to im je sad postala omiljena tema, ništa drugo ne znaju nego Dodik i Republika Srpska“.

„I to govore sve fini ljudi, sve akademik do akademika, jedan naslednik Ajnštajna, a drugi naslednik Njutna lično, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. Sve akademici. Sve kandidati za Nobelovu nagradu, ali ne za politiku, nego za fiziku, hemiju, književnost, i tako dalje. A za književnost je Aljbin Kurti. Mi svi budale, oni svi geniji, e sad ćete da vidite kako budale umeju genijima da odgovoraju“, objasnio je predsednik Srbije.

„Ja za razliku od saobraćajnog znaka umem da se branim“, poručio je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.