Posle 6 godina u Skupštini Srbije sednica o Kosovu: najvažnije pitanje ili predsednikov rijaliti?

FOTO: Skupština Srbije/KoSSev
FOTO: Skupština Srbije/KoSSev

Posle šest godina, uprkos tome što državni vrh gotovo svakodnevno ističe da je pitanje Kosova i Metohije najvažnije državno pitanje Srbije, u ponedeljak se po prvi put održava sednica o KiM-u. Još jedan „rijaliti“ Aleksandra Vučića i „mamac“ da se opozicija vrati u parlament – tako deo opozicije opisuje predstojeći događaj. Zasedanja parlamenta bojkotuju još od februara, uz navođenje da je njegov rad obesmišljen jer ga je vladajuća SNS uz svoje partnere uzurpirala i da se u njemu sprovodi verbalno i institucionalno nasilje. Bojkotovaće ga i u ponedeljak. „Nemaju političku odgovornost prema građanima koji su glasali za njih, niti stav o dijalogu Beograda i Prištine“ – tako vidi ovu odluku predsednica parlamenta Maja Gojković.

Sednica počinje u 16 časova. Osim predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, prisustvovaće i premijerka Ana Brnabić, svi ministri, direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić, većina poslanika u skupštini, ali ne i deo opozicije.

Predsednik Srbije predstaviće izveštaj Kancelarije za KiM o dijalogu Beograda i Prištine ali će, kako je sam najavio, i odgovoriti na sva pitanja prisutnih, kao i „detaljno ispričati“ o dešavanjima na nedavno održanom Saboru SPC i o, kako je svedočenje vladike Grigorija nazvao – „neistinama“. 

Nije je bilo šest godina, ali će sutra udvostručiti vreme za razgovor.

Kako bi svi poslanici i vlasti i opozicije imali dovoljno vremena da iznesu svoje mišljenje o izveštaju i stavove kako rešiti pitanje Kosova, poslanička grupa Srpske napredne stranke (SNS) tražiće da se udvostruči vreme za raspravu, najavio je šef ove grupe Aleksandar Martinović. Prema najavama, ova sednica trebalo bi da traje dva dana.

Ono što predstavnici vlasti vide kao sednicu o budućnosti Srbije, za deo opozicije je, međutim, „rijaliti seansa i novo glumatanje predsednika Srbije sa lažnom opozicijom“.

Ko ne dolazi?

Političke stranke, pokreti i savezi koji su potpisali “Sporazum sa narodom” najavili su da neće učestovati na sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu i Metohiji, navodeći da to zasedanje „nije ništa drugo do rijaliti seansa i novo glumatanje predsednika Srbije sa lažnom opozicijom“.

„Eventualno učešće na zasedanju Skupštine Srbije i prekid bojkota od strane nekog od potpisnika Sporazuma, bilo bi kršenje potpisane obaveze prema građanima i ta organizacija ili pojedinac prestao bi da bude deo Sporazuma sa narodom“, stoji u saopštenju.

U saopštenju su naveli da time „dosledno poštuju obavezu prema građanima da će kao opozicija napustiti rad skupština u kojima je režim ukinuo demokratska načela i temelje parlamentarizma i time oduzeti bilo kakav legitimitet režimu“.

Đilas: Nijedan zaista opozicioni poslanik neće prisustvovati sednici

„Nijedan zaista opozicioni poslanik neće prisustvovati ovoj sednici parlamenta“, uveren je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

„Što se tiče sednice Skupštine, navodno posvećene Kosovu, siguran sam da nijedan zaista opozicioni poslanik koji se bori protiv režima neće prisustvovati sednici. Bojkot skupštine, na koji smo se obavezali Sporazumom sa narodom, će se nastaviti“, rekao je Đilas agenciji Beta.

Jeremić: Skupštinska sednica psihodelični vodvilj

S druge strane, predsednik Narodne strane, Vuk Jeremić prvobitno je izjavio da će njegova stranka razmotriti odluku o učešću na ovoj skupštinskoj sednici, ali pod uslovom da na vreme dobiju sve izveštaje i materijal kako bi se adekvatno pripremili. Međutim, po objavljvanju izveštaja Kancelarije za KiM koji će biti predstavljen na sednici, Jeremić je objavio da poslanici njegove partije neće učestvovati na ovoj sednici, koja je, kako kaže, zamišljena da bi vratila poslanike opozicije u parlament.

Jeremić je agenciji FoNet kazao da je izveštaj kancelarije za KiM „blago rečeno skandalozan“.

Mi zaista ne možemo da na bilo koji način drugi reagujemo, osim iskazivanja dubokog šoka šta je postao zvanični izveštaj Srbije u prethodnih šest godina

„On je šokantan, on u potpunosti ogoljava površnost i nemar koji ova vlast već godinama iskazuje po pitanju Kosova, pogotovo u kontekstu pregovaračkog procesa“, ukazao je Jeremić.

„Za šest godina pregovaranja ima samo pet stranica izveštaja, koji ne uključuju bilo kakvu diskusiju o predlogu za koji je predsednik Vučić rekao da nije dobio podršku, ni međunarodne, niti domaće javnosti“, rekao je Jeremić.

Upitan šta očekuje od sednice u ponedeljak, Jeremić je odgovorio da očekuje „jedan psihodelični vodvilj koji će biti direktno prenošen na više televizija sa nacionalnom frekvencijom“.

Đurić: Jeremić koristi bezobrazluk i laž kao alibi za neprisustvovanje dela opozicije sednici 

„Vuk Jeremić koristi bezobrazluk i laž kao alibi za neprisustvovanje dela opozicije sednici Narodne skupštine posvećene najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju“, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kao odgovor na Jeremićeve tvrdnje.

„Dokument koji je priložen poslanicima kao radni materijal za sednicu, a koji Jeremić kudi, svedočanstvo je o tome sa koliko se predanosti i žara naša država proteklih godina borila za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa“, dodaje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

 

DJB: Još jedna medijska predstava predsednika Srbije

Pokret „Dosta je bilo“ takođe je najavio da će bojkotovati sednicu parlamenta o Kosovu i ocenio da će ta sednica služiti isključivo za „još jednu medijsku predstavu predsednika Srbije”.

DJB poručuje da su se poslanici opozicije na bojkot sednica odlučili zbog toga što smatraju da vlast SNS otvoreno zloupotrebljava parlament i zbog toga što nema demokratske atmosfere i razmene argumenata o važnim zakonskim rešenjima.

Obradović: Odbijam da učestvujem u Vučićevom rijaliti šou

Dveri će poštovati „Sporazum sa narodom“, saopštio je predsednik ove stranke Boško Obradović i dodao da će nastaviti da bojkotuju rad parlamenta sve dok se ne ispune zahtevi sa protesta „Jedan od pet miliona – Svi kao jedan“ održanog 13. aprila.

Nakon sedam godina Vučić ‘glumi’ sednicu o Kosovu, a da građani ne znaju ni jedan detalj njegovog plana

„Dok ne bude dijaloga na teme slobode medija i poštenih izbora, neće biti razloga za povratak u bilo koje skupštine, za bilo koje druge teme“, rekao je Obradović.

Predsednik Dveri je naglasio da odbija da učestvuje u „Vučićevom rijaliti šou“.

DSS: Sednica o Kosovu predstavlja izbegavanje istinske rasprave, zataškavanje odgovornosti za protivustavnu politku i pregovore koje vlast vodi

Demokratska stranka Srbije (DSS) donela je odluku da njeni poslanici ne učestvuju na sednici Narodne skupštine o Kosovu koja, za njih, predstavlja izbegavanje istinske rasprave o ovoj temi kao i zataškavanje odgovornosti za protivustavnu politku i pregovore koje vlast vodi, prenosi N1.

DSS je saopštila da postoji potreba za ozbiljnom raspravom i u Skupštini Srbije i u javnoj sferi uopšte kako bi se postigao društveni konsenzus o Kosovu.

Ova stranka je spremna da učestvuje u nekoj budućoj raspravi „ukoliko vlast odustane od politike razgraničenja i izjavama i delovanjem prestane da gazi Ustav“.

„Takve rasprave do sada nažalost nije bilo i tu činjenicu ne može da promeni najavljena skupštinska rasprava koja se održava jednom u šest godina“, dodaje se u saopštenju.

Tadić: Održavanje sednice – propagandistička farsa

Prisustvo opozicije sednici o Kosovu i Metohiju bilo bi „aboliranje“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića za sedmogodišnju netransparentnu kosovsku politiku i ukidanje dijaloga u društvu, stav je bivšeg predsednika Srbije, a sada Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića.

Tadić je napomenuo da nije opozicija započela bojkot parlamenta zbog tema, već zbog ponašanja vladajuće većine kojim se obesmišljava učestvovanje u parlamentu.

Kako je rekao, ne očekuje da će Vučić na sednici reći išta novo i konkretno, jer „nikada ništa konkrento nije i predložio, osim što je tvrdio da su svi odbili njegov plan, koji nikad niko nije ni video ni čuo“.

„Pre svega uopšte se ne radi o sednici posvećenoj Kosovu već manipulaciji kosovskim pitanjem zarad stvaranja privida o radu parlamenta. Onaj ko učestvuje u toj manipulaciji ne snaži već slabi parlamentarizma u Srbiji“, smatra Tadić.

On je kazao da je održavanje sednice „propagandistička farsa“ kako bi Vučić predstavio opoziciju kao neodgovornu i nezainteresovanu za ključna nacionalna pitanja.

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ pozdravlja bojkot sednice

Narodni pokret „Otadžbina“ pozdravio je odluku Saveza za Srbiju o bojkotu skupštinske sednice, „pa makar tema bila i južna srpska pokrajina“, navode u saopštenju.

Kao poseban razlog za bojkot, ovaj pokret navodi da je sednica „zakazana samo sedam dana posle izlaska Srpske liste na lokalne separatističke izbore u režiji samoproglašene Republike Kosovo“ na koje ih je, kako navode, pozvao predsednik Vučić lično, čime je prema njihovom tumačenju „flagrantno prekršio Ustav i izvršio delo nacionalne veleizdaje na osnovu člana 306 i 307 KZ Republike Srbije“.

Živković: „U skladu sa odredbama Sporazuma sa narodom neću prisustvovati“

Predsednik Nove stranke, Zoran Živković, poručio je da, u skladu sa odredbama Sporazuma sa narodom, takođe, neće prisustvovati sutrašnjoj sednici Skupštine, prenela je Beta.

Živković je u pisanoj izjavi upitao predsednika Srbije, Aleksandra Vučića po kom osnovu pregovara sa, kako je naveo, „teroristima iz Prištine“ kada, kako je naveo, za to nema ovlašćenja i šta Srbi imaju od toga što predstavnici Srpske liste sede u vladi „ratnog zločinca Ramuša Haradinaja“.

Podsetio je na to da je prošlo više od godinu dana kada je Vučić  rekao da će, na osnovu dobijenih saznanja, obavestiti javnost o tome ko su ubice Olivera Ivanovića.

„To znači da, vrli pravniče, vršiš krivično delo prikrivanja krivičnog dela. Zato odgovori odmah i nemoj da se vadiš na ludost i na blesavost, ili na tajne i druge gluposti, nego kaži ko je ubio Olivera Ivanovića i da li je tačna sumnja da je on ubijen od strane beogradskih i prištinskih vlasti“, zatražio je Živković.

Ko dolazi?

Međutim, ne slažu se svi sa navodima dela opozicije. Štaviše. Predsednica skupštine Maja Gojković istakla je da u ovom trenutku nema važnijeg pitanja od Kosova i Metohije, te da su svi poslanici pozvani da dođu na sednicu i iznesu svoje mišljenje, da diskutuju o onome što će čuti od predsednika, preneo je RTS. 

Gojković je ubeđena da će predsednik, vlada i direktor Kancelarije za KiM, pažljivo saslušati ako u debati bude nekakvih predloga za rešenje.

Odsustvo opozicije u parlamentu, za Gojković ukazuje na to da „nemaju političku odgovornost prema građanima koji su glasali za njih, niti stav o dijalogu Beograda i Prištine“.

Obradović: Mnogi žele da se vrate u parlament, ali im Đilas, Vuk i Boško prete osvetom

Na ovoj sednici i poslanici i javnost biće detaljno upoznati sa realnim stanjem na Kosovu i Metohiji, položajem Srba i nealbanskog stanovništva, dosadašnjim pokušajima i budućim potezima Srbije, najavila je potpredsednica SNS-a i poslanica Marija Obradović u intevjuu za Blic.

Obradović je navela da će to biti surova slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, ali i predlog teških odluka koje mogu da dovedu do mogućeg rešenja u nepovoljnim okolnostima za Srbiju.

Obradović je istakla da je važno da i opozicija učestvuje ali joj „izgleda“ da njih to ne zanima.

„Dobro je za Srbiju da opozicija učestvuje u toj raspravi, mada njih izgleda ne zanima dugoročni pogled na budućnost Srbije. Trenutno privlače pažnju svojim odsustvom, ali na duže staze to nema efekta, posebno što su prateći sadržaji, poput protesta i šetnji propali. Opozicioni poslanici su različitih mišljenja, mnogi žele da se vrate u parlament, ali im Đilas, Vuk i Boško prete osvetom“, kazala je Obradović.

Poslanička grupa SPS sigurno dolazi

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević potvrdio je dolazak ove poslaničke grupe i naglasio da je sada na opoziciji da pokaže odgovornost, ili neodgovornost.

„Poslanička grupa SPS sigurno će doći 27. maja, to je za nas pitanje koje se tiče budućnosti Srbije. Predstavnici vladajuće većine će, ubeđen sam, biti tu. Na opoziciji je da pokaže svoju odgovornost ili neodgovornost kada je reč o važnim pitanjima“, rekao je Milićević novinarima u Skupštini Srbije.

Predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nikada nije bio pristalica bojkota ili napuštanja institucija, kao i da je opozicija tražila tu sednicu, prenosi N1.

„Reči nemaju jaču zvučnost ispod šatora nego u Skupštini Srbije“, istakao je Dačić

I Jovanović i Čanak dolaze

Ovu sednicu ipak ne bojkotuje čitava opozicija. Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je opoziciju da se odazove na poziv za sednicu skupštine o Kosovu.

U saopštenju njegove stranke navodi se da je ova sednica „prilika da na ozbiljan i odgovoran način, međusobno razgovaramo, uvažavajući sve ono što se oko nas dešava i prihvatajući činjenicu da se jedan takav problem neće rešiti bežanjem od stvarnosti“.

Navodi se i to da ovo nije vreme za dokazivanje opozicione „pravovernosti i partijske poslušnosti“ kao i da je „potreban kompromis sa kosovskim Albancima po svaku cenu“.

Još jedan opozicionar, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, potvrdio je svoj dolazak, ali i istakao da je ovo sedma ili osma sednica na temu Kosova kojoj je prisustvovao i da „nijedna nije donela konkretni rezultat“, preneo je Tanjug.

Šta na sve ovo kaže predsednik?

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nedavno je iz Novog Sada, kao odgovor na navode opozicije, poručio da sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji nije nikakav „trik“.

Izjavio je da je svakog dana slušao kritike i optužbe kako ne želi i nema hrabrosti da se pojavi pred političkim protivnicima upravo po pitanju KiM.

„Kad odem da razgovaram sa predstavnicima SPC, kažu – ‘što razgovaraš sa crkvom, treba da ideš u parlament’. Onda kažem da dolazim u parlament, da odgovorim na pitanja, da podnesem izveštaj, a onda kažu da je to sad trik. A, kakav trik?“, kazao je predsednik Srbije.

Ponovio je da će se pojaviti na sednici parlamenta i odgovoriti na svako pitanje.

„Ako o tome nećete da razgovarate, ako hoćete šatorima da nas naterate da razgovaramo o sprovođenju vaših tajkunskih interesa, da biste mogli da kontrolište prodaju vaših sekundi RTS-u… onda je to velika sramota“, zaključio je predsednik Srbije.

Šta kaže nedavna istorija?

Prema onome što govore i vlast i opozicija – nema važnijeg pitanja od Kosova i Metohije. Ipak, poslednja sednica o onome što je prema Ustavu Srbije, njena južna pokrajina, održana je još 2013 godine. Održana je u aprilu te godine, neposredno nakon potpisivanja sada već čuvenog, „Prvog sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, poznatijeg kao Briselski sporazum. U pozivu za sednicu tada je pisalo „Izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije“. U tadašnjem sazivu parlamenta, za ovaj izveštaj, koji se u javnosti u slobodnom tumačenju doživeo kao ratifikacija Briselskog sporazuma, glasala je ubedljiva većina parlamenta – 173 poslanika. Među njima i dobar deo opozicije koja će u ponedeljak bojkotovati sednicu. Protiv je bilo svega 24, uzdržani jedan, a petoro nije glasalo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.