Danas: Grupa vladika ograđuje se od zvaničnog saopštenja Sabora SPC – nismo zvali Vučića

vucic irinejdodik
Foto: SPC

Više arhijereja Srpske pravoslavne crkve uputilo je pismo patrijarhu Irineju u kome ga obaveštavaju da se ograđuju od sadržaja zvaničnog završnog saopštenja Sabora, koje je javnosti 18. maja dostavio portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović), saznaje Danas u viskim crkvenim krugovima.

U pismu patrijarhu, više učesnika Sabora sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) na čelu, ocenjuje da je „portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora“ zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog Saopštenja.

Kako se navodi u pismu, u koje je naš list imao uvid“, grupa episkopa je razočarana što je autor saopštenja episkop bački Irinej „tendenciozno prikazao i prenaglasio značaj posete političkih lidera regiona Aleksandra Vučića i Milorada Dodika“. Oni tvrde da je „potpuno je bespotrebna rečenica koja govori o ‘naporima i neravnopravnoj borbi sa moćnicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije‘, pošto o prirodi, umešnosti i iskrenosti vođenja te borbe saborski oci uopšte nisu imali jednoglasno mišljenje, čak naprotiv“. U pismu se negira da su Vučić i Dodik postili Patrijaršiju „na poziv Sabora“, kako piše u zvaničnom saopštenju, već da je „to bilo na inicijativu i poziv Patrijarha“. Vladike traže da se iz rečenica: „o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Kosovu“ izbaci iz zvaničnog saborskog saopštenja u kome je, kako navode, izostavljeno da je Sabor svojim posebnim saopštenjem o KiM „potvrdio svoj nepokolebivi stav sa prethodna dva Sabora.

Ova grupa vladika je nezadovoljna i načinom na koji je u zvaničnom saopštenju „prećutana“ poseta poglavara Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopa Hrizostoma povodom ukrajinskog crkvenog pitanja, kao i „relativizovanja saborske odluke o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu“. Oni traže da se i ove teme unesu u zvanično saopštenje.

Uz ocenu da su „iznenađeni i razočarani pojavom teksta u kome se stvari tendenciozno prikazuju drugačije nego što je bratski dogovoreno na Saboru“, ova grupa vladika traži da se zvaničnog sajta SPC objavi novo dopunjeno i ispravljeno saopštenje Sabora.

Kako Danas nezvanično saznaje, patrijarh Irinej nije odgovorio na ovo pismo, a na zvaničnom sajtu SPC je i dalje verzija saborskog saopštenja vladike bačkog Irineja, koju je on već jednom menjao jer je u „prvoj varijanti“, mimo odluke Sabora u nju uključio i „slučaj“ episkopa zapadno-američkog Maksima. Ta tema se, ipak, potom našla na sajtu SPC zbog demantija vladike bačkog Irineja upućenog beogradskoj štampi koja je negirala da se vladika Maksim „pokajao zbog svojih stavova o autokefalnosti“.

Patrijarh Irinej i vladika bački Irinej danas završavaju posetu Eparhiji budimskoj, gde je poglavara SPC u Sentandreji osveštao novi eparhijski muzej i imao susrete sa mađarskim zvaničnicima i srpskom zajednicom u Mađarskoj. Otvaranju Muzeja eparhije budimske, koje su finansijski pomogle vlade Srbije i Mađarske, između ostalih srpskih državnih zvaničnika, prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je zajedno sa Vučićem bio na kontraverznoj predsednikovom prijemu u Patrijaršiji tokom nedavnog majskog zasedanja Sabora.

Danas

Povezani članci:

Danas: Patrijarh pozvao Vučića, većina vladika protiv

Vučić među vladikama SPC, analitičari kažu – priprema za pregovore s Prištinom

Vučić: Govoriću na Saboru SPC, vladike sa oduševljenjem prihvatile taj predlog

Sabor SPC sa Vučićem i Dodikom: Neko mora da donosi teške ovozemaljske odluke

Vučić pretio vladikama poverljivim papirima

Analitičari o učešću Vučića na Saboru: Neki episkopi oštro protiv njegovih ideja

Sabor SPC bez promene stava o Kosovu: Nema priznanja i nema podele

Patrijarh prozivan zbog izjave da Sabor podržava Vučića

Episkop Grigorije: Vučić na Saboru nije izneo plan, napadi na episkopa Teodosija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.