Radomir Laban izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova: Zakletva kod Tačija

Radomir Laban, osuđivano lice u bekstvu, polaže zakletvu kod Tačija
Radomir Laban polaže zakletvu kod Tačija

Kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je nove sudije Ustavnog suda Kosova među kojima se nalazi i Radomir Laban. Ove sudije su danas položile zakletvu pred Tačijem.

Pored Labana, izabrane su i ostale sudije: Bajram Ljatifi, Safet Hodža, Remzije Istrefi-Peci i Neđmi Redžepi.

Njihovo imenovanje pratilo je predložene odluke kosovske skupštine od 18. maja, odnosno 6. jula. Sudije su izabrane tajnim glasanjem i to tako što je Istrefi-Peci dobila 83 glasa, Radomir Laban 71 glas, Neđmi Redžepi – 66 glasova, Safet Hodža je dobio 62 glasova i Bajram Ljatifi – 58.

Pročitajte o Radomiru Labanu: 

Srpska lista za Radomira Labana: Veliko profesionalno iskustvo, visoki moralni kvaliteti i integritet

Srbija tražila od EULEX-a prošle godine da uhapsi Radomira Labana, Srpska lista ga predložila za sudiju

Slika komunikacije Beograda i Prištine: Srbija ga traži za izdržavanje zatvorske kazne, na Kosovu izabran za sudiju Ustavnog suda

Koha: Sumnjiva prošlost Radomira Labana, Skupština Kosova izabrala ga za člana Ustavnog suda

Pored poternice Interpola i zahteva Euleksu za izručenje, izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova

A kako su mediji na srpskom prethodnih godina izveštavali o takozvanoj carinskoj mafiji i Labanu čitajte u vestima: 

Politika: Tražili mito po spisku

Večernje novosti: „Carinska mafija“ u lisicima 

RTS: Presude carinskoj mafiji

Mediji o korupciji u Srbiji

Vesti online: „Mafijašu posao kod Tačija“

Vesti online: „Umesto sirotinji stan kriminalcu“

Srbija je u novembru prošle godine od EULEX-a zatražila da uhapsi Radomira Labana. Kao član tzv. carinske mafije, 2011., lice pod imenom Radomir Laban osuđeno je u srpskom sudu zbog primanja mita na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca. Kako je više medija pisalo, verovalo se da je poslednjih godina boravio na Kosovu, upravo u bekstvu od srpskih vlasti.

Novoizabranog sudiju Ustavnog suda „Republike Kosovo“, Radomira Labana, Srpska lista predložila je za sudiju.

„Želim da kažem da mi kao parlamentarna grupa, odnosno kao srpski i politički predstavnici ovde u Skupštini želimo da predložimo danas i da podržimo kandidata koji ima veliko pravno iskustvo, sa profesionalnom reputacijom u oblasti javnog i ustavnog prava i kandidata naravno koji ima visoko moralne kvalitete i integritet. Dakle, to je kandidat koji je gotovo imao najveći broj glasova na raspisanom konkursu, to je gospodin Radomir Laban. Dakle, pozivam veće zajednice, odnosno poslanike iz redova manjinske zajednice da podrže predlog i naravno pozivam sve ostale poslanike da danas u punom skupštinskom sazivu podrže predlog da gospodin Radomir Laban bude novi sudija Ustavnog suda. Hvala puno!“ – ovako je poslanik Srpske liste Slavko Simić u kosovskoj skupštini na sednici od svojih kolega zatražio da za člana Ustavnog suda Kosova glasaju za čoveka koji se, prema dosadašnjim informacijama koje su posle nekoliko godina ponovo procurele u javnost, nalazi na listi INTERPOL-a, po zahtevu Srbije.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.