Selaković i Đurić sa Srpskom listom: Nismo od onih koji govore velike reči, pokupe se i odu

Đurić Selaković u KM
Predstavnici Srpske, Đurić i Selaković/Foto: KoSSev

„Nijednu odluku bez vas nećemo da donesemo. Dolazim na KiM u septembru. Želim da se obratim svim Srbima na KiM, da razgovaram sa vama, da vam kažem šta će biti novo u razgovorima oko budućnosti KiM-a…“ –  po drugi put, javno telefonom, predstavnicima Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici obratio se predsednik Republike Srbije. „Hoćemo Sever u Srbiji!“; „Nećemo da nam Nataša Kandić i Sonja Biserko kroje sudbinu!“ – uzviknulo je dvoje pristalica Srpske liste tokom govora zvaničnika – Marka Đurića i  Nikole Selakovića. „Danas kao nikada ranije imate državni vrh na čelu sa predsednikom Vučićem kojem možete spokojno da verujete. Njemu zbog toga može da bude samo teže, ali pokazao je on u mnogo situacija da ume mnogi teži i veći teret da nosi,“ kaže Generalni Sekretar Predsednika Republike. Na današnjem skupu se niko od državnih predstavnika, kao ni predstavnika vladajuće Srpske liste na Kosovu, nije oglasio u vezi sa najnovijom najavom kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o „punom“ pripajanju srpskih gradova – Medveđe, Bujanovca i Preševa – „Republici Kosovo“ i referendumom.

„Hvala vam što čuvate razum i hladnu glavu,“ Nikola Selaković obratio se prisutnim pristalicama Srpske liste u amfiteatru Tehničkog fakulteta.

Arsenije Čarnojević znao da državu može da spasi ako spasi narod. Stao na čelo naroda koji je morao da odvede odavde. Mi naš narod ne moramo da vodimo, on je svoj na svome

“ A one koji pričaju danas priču, pozivajući se na Boga i na Jevanđelje, samo tristotinjak godina unazad, pred jednim patrijarhom Arsenijem trećim, koga namerno danas hoću ovde da pomenem, jer on u vreme kada nije postojala srpska država, a postojala je crkva, znao je da ideju o državi jednog dana može da spasi samo ako spasi  narod, i zato je tada na čelo stao patrijarh koji je morao, da ga odvede odavde, to oni zaboravljaju. Mi hvala Bogu, naš narod ne moramo da vodimo, naš narod je ovde svoj na svome, ima svoju državu, predsednika, vladu, ozbiljnu kancelariju za KiM koja ima rezultate,“ besedio je Selaković.

Govoreći da je Srbija među prve tri države u Evropi sa suficitom u kasi, naglasio je nekoliko puta da će Srbija još više ulagati u Srbe na KiM-u.

„Lako je govoriti velike reči, pokupiti se i otići,“ kaže Selaković, ali i naglašava da se Srbija „iz petnih žila trudi“ da pomogne Srbima na KiM-u, te i da se „bez Vučića to ne može“, jer on ima „tu punoću legitimiteta koju mu je dao narod“.

Verujemo tom čoveku (Aleksandar Vučić), poveravamo mu sudbinu u ruke.

Selaković je podsetio na jučerašnje obraćanje Predsednika Republike – na „razuman, racionalan pristup“ koji „inače nije bio slučaj sa vrha srpske države za rešavanje problema“ u prošlosti, ali i na „čvrst, jasan stav da nema dogovora u kojem se jedna strana ponižava, a druga uzdiže“.

Naša situacija je teška, ali Srbija uspela da uzdigne svoj imidž u svetu

Vučić pravi rezultate sa kojima izlazi pred celu Srbiju – opisao je politiku SNS kao politiku sa „manje priče, ali dela i značaja više“. Selaković je takođe pobrojao sve ono što oni smatraju da su uradili od projekata na KiM-u.

Naša situacija je teška i ne treba da pričam vama koji ste vi naš najveći adut, ali ona koliko god teška, Srbija je uspela da uzdigne svoj imidž u svetu, kaže Selaković.

„Kad napravite dogovor sa Srbijom, znači da ste se stvarno dogovorili sa nekim čija reč nešto znači,“ tvrdi Generalni Sekretar Predsednika Republike.

„Nemamo pravo da odustanemo, ali ni da srljamo i da budemo nerazumni, da pokušavamo sve što možemo da se sačuva mir, dovoljno se setiti samo jednog dana kada mira nije bilo,“ Selaković je rekao.

Pokušaj političkih i kvazi-političkih struktura, kriju se iza imena NVO-a, naše crkve – da vas zavaravaju

Selaković je, sa druge strane, govorio o radu onih za koje smatra da rade protiv ispravne državne politike:

„Svedoci smo da je prethodnih nekoliko nedelja postojao pokušaj određenih, ne samo političkih, ja bih rekao, i onih kvazi-političkih struktura koje se bave politikom, a to im nije posao, onih koji, baveći se politikom, ne žele to da nam priznaju, već se kriju iza imena nevladinih organizacija, neretko iza imena naše crkve, pokušavajući sve vreme da vas zavaravaju, da stvore atmosferu u kojoj će ispasti da stoje na istoj strani sa svojim predsednikom, sa svojom vladom, svojom predstavnicima, svojom Republikom Srbijom,  pokušavajući da druge optužuju za ono što oni sami rade, da fabrikuju priče u kojima svi organi vlasti, od predsednika, do svakog ministarstva, zaključno sa kancelarijom za KiM, ne brinu o svom narodu, Srbima na KiM-u i pokušavaju da prikažu da se ovde priprema u nekom dogovoru, između nas kao dela srpskog rukovodstva i dela albanskog rukovodstva u Prištini – neki scenario koji samo nama treba da nanese štetu.“

Đurić i Selaković KoSSev
Rikalo, Radoičić, Đurić, Selaković, Rakić/Foto: KoSSev

Mali deo SPC pokušavali da uvuku u politikantsku priču

Selaković je okupljenim pristalicama Srpske liste takođe protumačio:

„Svi nas oni ubeđuju da je bolje da celo Kosovo i Metohija budu nezavisno albansko Kosovo, da se u to ne dira, da je to kao sveto pismo i nije im ni važno što u Suvoj Reci, Kačaniku i Glogovcu, nema ni jednog Srbina, Srpkinje, monaha, monahinje, srpskog popa i što ih nema više od decenije unazad, negde i više od dve decenije unazad.“

„Koliko su njihove namere bile ozbiljne, svedoči činjenica da su jedan, ali na našu veliku sreću, mali deo Srpske pravoslavne crkve pokušavali da uvuku u ovu politikantsku priču, i hvala vam što niste naseli,“ dodao je.

Neki nesrećnici Srpske pravoslavne crkve

„Nije li čudno da su se odjednom na istoj strani našli i oni kojima su puna usta borbe za srpsko Kosovo sa onima koji je nagrađivalo, odlikovalo, slavilo tzv. nezavisno Kosovo. Otkud to na istoj strani i predstavnici ojađene srpske opozicije i neki nesrećnici naše Srpske pravoslavne crkve, ali i jedna Nataša Kandić i jedna Sonja Biserka, baš oni kojima su u Prištini dodeljivali priznanja i nazive ulica svega nekoliko kilometara odavde od Kosovske Mitrovice?!“

 

Đurić: Ponosim se izdržljivošću i hrabrošću Srpske liste. Imaćete više novca i bezbednosti

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, danas je, kako je rekao – došao u Kosovsku Mitrovicu da kaže da se „ponosi izdržljivošću i hrabrošću“ Srpske liste da „podnese kampanju laži“:

Da vam govore kako ste takozvani Srbi, takozvana Srpska lista, a oni su tobože valjda pravi, zato što priznaju ili podržavaju to da KiM na celoj teritoriji postane nezavisna država, zato što imaju isti stav kao Sonja Biserko, Nataša Kandić, pa i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i svi drugi lideri Albanaca.

„Dobili smo nalog od predsednika koji se danju i noću bavi KiM-om, budućnošću i bezbednošću Srba da u svim sredinama realizujemo sve započete projekte do kraja ove godine“ – preneo im je takođe:

„Imate našu reč da šta god da bude bilo u narednom periodu, imaćete samo više. Nemojte da vas bilo ko laže, nećete imati manje, ni novca, ni bezbednosti, ni bilo čega drugoga. Imaćete samo više i bezbednosti i novca i podrške i više Srbije ovde na KiM-u,“ dodao je.

Marko Đurić razgor sa predsednikom Vučićem
Marko Đurić, telefonski razgovor sa Vučićem/Foto: KoSSev

Predsednik Srbije: Ulagaćemo više novca nego ikada, najveći infrastrukturni projekti

„Daleko smo mi od bilo kakvog rešenja“ – poručio je Predsednik Srbije u obraćanju telefonskim putem.

„Zato ćemo nastaviti da se borimo i zato vas molim za podršku, jer vi sa KiM-a znate ko se bori za KiM, a ko ne. I znate ko je sa vama zajedno i ko sa vama donosi odluke,“ kazao je.

Aleksandar Vučić imao je poruku i za „one koji ih napadaju“.

Iskoristivši poslovicu koju je vladika raško-prizrenski Teodosije iskoristio u svom apelu protiv podele Kosova – ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zver pokaže svoj trag – dodao je:

Rakić: U Beogradu do sada nismo imali sagovornika, već kukavice 

„Ovo je istorijski trenutak i svako do nas snosi svoju odgovornost. Ovo nije političko, već nacionalno pitanje. Nama su potrebni mir, prosperitet, sigurna budućnost za našu decu i generacije koje dolaze. Pitanje KiM-a tiče se svih nas, celokupnog srpskog naroda. Međutim, do sada u Beogradu mi nismo imali sagovornika, već kukavice koje su se krile. Zato sa ovog mesta želim da poručim, predsedniče Vučiću, Srpska lista i srpski narod u vas imaju puno poverenje i to poverenje smo vam dali na izborima. Dali smo vam svoje glasove da vodite brigu o srpskom narodu, gde god živeo. Zato vas pozivamo da nastavite borbu za bolju i sigurnu budućnost srpskog naroda na ovim prostorima. Živela Srbija!“ – poručio je gradonačelnik kosovske opštine Severna Mitrovica i prvi čovek Srpske liste, Goran Rakić.


Skupu Srpske liste i državnih predstavnika Srbije u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, oficir za vezu sa Prištinom, Dejan Pavićević, ministri Srpske liste u kosovskoj vladi.

„Dobro je da se vidi ko su oni koji ne žele da Srbi imaju bilo šta na KiM, ko su oni koji ne žele da Srbi u dobrom delu i u svom najvećem delu mogu da žive kao slobodni ljudi i ko su oni koji su protiv prisustva Srbije na KiM. Mi svoje prisustvo ne samo da nećemo da smanjujemo.“

Istakao je i da će od ove i sledeće godine „krenuti u izradu najvećih infrastrukturnih projekata na KiM – kako južno, tako i severno od Ibra“. Radiće vodovode, kanalizacije, povratnička naselja.

„Ulagaćemo novca, više nego ikada. Zato što hoćemo da pokažemo da smo uz svoj narod bili, da uz svoj narod ostajemo i da ćemo uz svoj narod uvek da budemo,“ naveo je.

„Hvala vam u ovim teškim vremenima, u vremenima kada smo i vi u Mitrovici i mi ovde u Beogradu pritisnuti sa različitih strana, kako spolja od Albanaca tako i od građana srpske nacionalnosti. Hvala vam, jer vi dobro znate šta je to što predstavlja put u budućnost za naš narod,“ bila je takođe poruka Predsednika:

„Držite se braćo i sestre, Srbija je sa vama, Srbija je uz vas i uvek će biti tu.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.