Dodik o nezavisnosti Kosova: Ako Beograd odluči da je to tako, ja nemam ništa protiv

Ja nisam (protiv nezavisnosti Kosova, prim. red.) Ja sam za razgovore između Beograda i toga (Kosova, prim. red.) i ako Beograd odluči da je to tako, ja tu nemam ništa protiv. Ali je onda moje sledeće pitanje zašto onda ne može i Republika Srpska? – poručio je u intervjuu za Dojče Vele, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge, istakao je, takođe. Kao Srbin, naveo je, zainteresovan je za rešavanje kosovskog pitanja. 

Da li bi za Vas bilo prihvatljivo, odnosno, zamislivo da se, ukoliko dođe do normalizacije odnosa između Prištine i Beograda – Vi priklonite stavu Beograda da se normalizuju ti odnosi, odnosno da se prihvati realnost na terenu?

„Da. Zašto onda i mi ne bi mogli da budemo deo realnosti?“ – odgovorio je Dodik.

Na konstataciju novinara da je do sada ovo bilo kontradiktorno. Ovde ste protiv nezavisnosti Kosova, a ovde kažete…, Dodik je odgovorio:

„Ja nisam. Ja sam za razgovore između Beograda i toga (Kosova, prim. red.) i ako Beograd odluči da je to tako, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje zašto onda ne može i Republika Srpska? Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge.“

Na dodatno pitanje Vi bi se zalagali da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova, predsednik Republike Srpske je rekao:

„Ne bi se ja ni za šta zalagao. Ja samo kažem o nekim logičnim stvarima. Što se tiče Kosova i Srbije, oni treba da raščiste svoje odnose. Mi smo tu veoma jasni, ali ako govorim o nekom uporednom političkom ambijentu ili situaciji, koja, ako dođe do toga da se kaže, hipotetički, Kosovo je ok, zašto se onda ne kaže i Republika Srpska je ok.“

Dodik je istakao i da je „njima opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta“.

„I ako, govorim opet hipotetički, kažu ok, Kosovo je država i Srbija to priznaje, zašto onda nije Republika Srpska država? I zašto se ne prizna. Ja mislim da sad, u ovom trenutku, evo dok pričamo o svemu, mogu da kažem da je nama opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. Da je u onom trenutku kada se Kosovo odvajalo rekla ok, mi bi se od tada sigurno već odvojili,“ podvukao je.

Naveo je i da Kosovo nema potpuno međunarodno priznanje, da nije članica UN-a, te i da je potrebno da razgovara sa Beogradom.

Dodik je na kraju ovog razgovora za Dojče vele, odgovarajući na to kako vidi Balkan kada taj deo postane deo Evropske unije, na mapi iscrtao Republiku Srpsku i Sever Kosova u sastavu Srbije. Na komentar novinara „Srbija, Srpska i Sever Kosova u jednom delu?“, Dodik je rekao: „Šta fali? Baš je ovo lepo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.