Tehnički dijalog pred sastanak predsednika u Briselu, obe strane bez očekivanja

Danas bi u Briselu trebalo da počne nova runda tehničkog dijaloga. Iz EU nije zvanično saopšteno da će se ona održati, kao ni koje su teme razgovora. Beogradski mediji javljaju da će razgovore voditi uz posredovanje direktorke za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angeline Ajnhorst.  

Tehnički dijalog se nastavlja posle gotovo punih tri meseca, a pred sastanak dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija – 24. juna.

Pretpostavlja se da će jedna od tema razgovora biti Zajednica srpskih opština, na čijem formiranju insistira Beograd uz objašnjenje da ona nije formirana pet godina i da se radi o neispunjenoj obavezi Prištine, dok istovremeno Upravljački tim radi na izradi nacrta Statuta.

Šef tehničkog tima, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, izjavio je, međutim, da ne očekuje ništa od predstojeće runde u Briselu, istakavši da će svi pritisci koji se vrše na srpske pregovarače u dijalogu sa Prištinom imati kontraefekat, kao i da oni nisu slučajni.

„Ja svakog tamo mogu da pogledam u oči, ali ne znam mogu li oni u nas da gledaju na jednak način… Ne očekujem ništa od tih razgovora. Ako imate onakve užasne izjave Tačija, Hotija i Hodžaja kada pričaju o KiM kao o njihovoj teritoriji, a nije ni milimetar njihov, jasno vam je da nisu spremni ni za kompromis ni za dijalog, pa nema razloga da nešto posebno očekujem,“ rekao je za RTS.

Ranije ove nedelje delegacija Prištine je već boravila u Briselu, gde je posrednicima, kako je saopšteno, „predstavila rezultate svog rada u procesu dijaloga“.

Đurić se, međutim, nada da su predstavnici Prištine bili u Brisel „na preslišavanje što već pet godina izbegavaju primenu sporazuma o ZSO i drugih sporazuma“.

Ali to ćemo pitati i predstavnike EU, dodao je.

Iz delegacije Prištine informacije suprotne Đurićevim nadanjima.

Zvaničnici EU pohvalili su rad kosovske delegacije u procesu dijaloga, saopšteno je iz kancelarije kosovskog premijera nakon sastanka kosovske delegacije sa predstavnicima EU.

„Delegacija Kosova, ispred zvaničnika EU i 28 njenih članova, pokrenula je pitanje nesprovođenja sporazuma o energetici, integrisanog upravljanja granicama, prepreka po pitanju otvaranja mosta u Mitrovici, nepriznavanja diploma od strane Republike Srbije i ozbiljne prepreke u slobodi kretanja,“ dodaje se.

„Delegacija Kosova, uz podršku EU, još jednom je jasno stavila do znanja da Asocijacija srpskih opština neće imati izvršne nadležnosti i neće ni na koji način biti treći nivo vlasti, već će biti Asocijacija u okviru Ustava i zakona Kosova. Delegacija Kosova i njen šef Avni Arifi posvećeni su tome da se svi sporazumi bez ikakvih razlika odmah implementiraju,“ zaključuje se.

Istovremeno i Arifi ne očekuje nikakve rezultate od sastanka zakazanog za nedelju između  Tačija i Vučića.

„I poslednji put je bilo raznih očekivanja, a poslednji sastanak je zapravo bio veoma loš. Nemam očekivanja. Sačekaćemo šta se dešava sa sporazumom, tim pre što sam bio iznenađen kada je uz insistiranje međunarodne zajednice i Evropske unije da postoji sporazum o energetici, nejasno je i čudno, kada Predsednik Srbije i premijerka kažu da nema sporazuma o energetici. Takva vrsta cinizma baca tešku senku na ovaj sastanak i gubi nadu da će biti konstruktivnog razvoja u tom smislu. Nemam nikakvih očekivanja, ne verujem da će biti nešto dobro, ali ipak dobro je što se sastaju,“ rekao je za Glas Amerike.

Da nema sporazuma o energetici srpski predsednik je u više navrata tvrdio, istovremeno sa  upozorenjima na „zauzimanje“ Severa Kosova.

Sporazum o energetici postignut je septembra 2013., da bi dve godine kasnije Beograd i Priština postigli dogovor o, kako Beograd navodi – „zaključcima EU posrednika o sprovođenju Sporazuma o energetici iz 2013. godine“.

Pročitajte još:

Vučić Briselu: Ako mislite da postoji batina koja će da me natera da slušam Tačijeve, Hotijeve i takve gluposti, nemojte da me zovete

Tači: Pitanje granice biće na pregovaračkom stolu

Vučić: Glad za zauzimanjem Severa Kosova, na putu im je Zelene transverzale

Nastavak dijaloga, Vučić i Tači u Briselu 24. juna

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.