Potvrđeno iz Specijalizovanih veća: Uhapšen i prebačen u Hag bivši pripadnik ‘OVK’

Hag Specijalni sud
FOTO: KoSSev

Nakon medijskih izveštaja da je bivši predsednik opštine Mališevo i bivši pripadnik „OVK“, Isni Kiljaj (Isni Kilaj) uhapšen sinoć u ovom gradu od strane pripadnika EULEX-a, a po nalogu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, potvrda je za KoSSev stigla i od ovog suda u Hagu.

„On je prebačen u pritvorske jedinice u Hagu i bez nepotrebnog odlaganja će se pojaviti pred pretpretresnim sudijom Kosovskih specijalizovanih veća“, naveo je portparol Specijalizovanih veća Kosova Kristofer Benet za KoSSev.

Portparol je ujedno naveo da se Kiljaj tereti zbog krivičnih dela „sprovođenje pravde“, kao i „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“.

„Specijalno tužilaštvo izuzetno ozbiljno shvata ometanje pravde i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u svaki slučaj, uključujući one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu podršku takvim krivičnim delima“, naveo je Benet.

Da je Kiljaj sinoć uhapšen, inicijalno je izvestio njegov sin za Indeksonline.

On je rekao da je njegov otac navodno uhapšen oko ponoći, dodavši da mu je EULEX zaplenio mobilni telefon i kompjuter.

Tvrdi da je pretres tokom jučerašnjeg dana navodno trajao 17 sati i da je izvršen u stambenim objektima u Prištini i Mališevu.

Od početka ove nedelje, po nalogu Specijalizovanog suda izvršeno je ukupno pet pretresa na Kosovu. Svi oni vršeni su u posedima bliskih saradnika bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, a sada haškog optuženika.

Pretresi su izvršeni u posedima bivših Tačijevih savetnika, Artana Behramaja, Bljerima Šalje, Ismaila Sulje, a takođe i bivšeg šefa kosovske informativne agencije (KIA), Baškima Smakaja.

Osim ovih pretresa, prištinski mediji izveštavali su i o pozivu u svojstvu svedoka iz Specijalizovanih veća bivšem kosovskom ambasadoru u Severnoj Makedoniji, Đerđu Dedaju.

Pročitajte još:

Opština Mališevo: Uhapšen bivši gradonačelnik i pripadnik OVK; Hag se ne oglašava

Po nalogu Specijalizovanog suda u Hagu pretresena kuća bivšeg gradonačelnika Mališeva

Po nalogu Specijalizovanih veća izvršen pretres u kući još jednog bivšeg Tačijevog savetnika

Bivši Tačijev savetnik nakon pretresa: Specijalni sud želi da unese strah građanima Kosova

Još jedan pretres u posedu bivšeg Tačijevog savetnika, po nalogu Specijalizovanog tužioca u Hagu

Specijalizovana veća Kosova pretresla posede bivšeg Tačijevog savetnika i bivšeg šefa KIA-ePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.